uusi Audi A1

Ajoneuvot Uutinen 22.6.2018

Kompaktiluokan uusi Audi A1 – mutta erotatko sen Hyundai Konasta?

Uusi Audi A1 Sportback tuo saksalaismerkin pikkuiseen hiukan lisää tilaa ja älyä.

Vuonna 2010 esitelty Audi A1 on kypsynyt siihen ikään, että on aika tehdä tietä seuraajalle. Kompaktiluokan A1 Sportback on kasvanut 56 mm pituutta, saattaen pikku-Audin juuri ja juuri yli neljän metrin pituusrajan (4,03 m). Leveyttä uudella malliversiolla on 1,74 metriä. Itse auton korkeus on 1,41 metriä, antennin kanssa 1,43 m.

uusi Audi A1

Audin tuttu keulailme on voimistunut uudessa A1:ssä. Erikoisesti konepellin alareunaan on tehty kolmiosainen rako, joka on Audin mukaan kyseessä viittaus vuoden 1984 Sport quattroon. Samalla A1:n sukunäkö Hyundai Konan kanssa on tosin melkoisen voimakasta, johtuen ilmaraon lisäksi keulamaskin muodosta ja samankaltaisesta värimaailmasta.

Kaksosleikin ohella A1 Sportbackin ulkonäköä määrittää jämäkkä tumma kattolinja, kiilamainen muoto ja matalan leveä olemus. Valmistajan mukaan C-pilarin muoto on jälleen kunnianosoitus Ur-Quattrolle. Tarjolla on myös S line -varustelu, joka korostaa auton urheilullisia piirteitä. Lisävarusteiset täysledivalot viittaavat puolestaan mereltä tuttuun kantosiipimuotoon. A1 on saatavissa kymmenellä eri ulkovärillä ja katon, sivupeilit, etuspoilerit ja kylkilistat saa halutessaan kontrastivärillä. Huomioimisen arvoista on, että 18-tuumaiset vanteet ovat saatavissa mustan ja valkoisen lisäksi pronssisävyisinä.

uusi Audi A1

Sisältä ilmava

Sisällä matkustamossa luvassa on uusi raikas ilme. Kuljettajan työpisteen keskipiste on VW-ryhmän mainio 10,25 tuuman virtuaalimittaristo, joka on pikku-Audissa vakiovaruste. Keskikonsolin lisävarusteinen 10,1-tuumainen MMI-kosketusnäyttö on käännetty voimakkaasti kuljettajaa kohti ja järjestelmä tukee Apple CarPlaytä ja Android Autoa. Tarjolla on myös älypuhelimen langaton lataustila ja USB-liittimissä tarjolla on ”yksi uusi ja yksi vanha”.uusi Audi A1

Audi on tehnyt erikoisia ratkaisuja kojelaudan ilmaventtiileiden sijoittelussa. Värivalaistuksen lisäksi tarjolla on värikkäitä yksityiskohtia, joiden soveltaminen tosin muistuttaa jälleen Konan ja sen sisarmali Kia Stonicin vastaavia väriläiskiä.uusi Audi A1

Uudet suuremmat ulkomitat ovat venyttäneet matkustamon tiloja etu- ja takaistuimilla. Tavaratilaa A1 Sportbackissa on 335 litraa, 65 litraa edeltäjää enemmän. Takaistuimet kaatamalla sälää voi lastata 1 090 litran edestä ja Audi mainitsee lastauskorkeuden olevan miellyttävän matala 67 senttimetriä.

uusi Audi A1

Kaupunkien kasvatti

Uusista isoista Audeista tuttuun tapaan myös A1 Sportback saa koko joukon ajoavustimia ja turvatoimintoja kattavan sensoriarmeijan myötä. Audi pre sense front tarkkailee auton edessä olevaa aluetta tutkalla, varoittaen ja reagoiden ajoneuvoihin, pyöräilijöihin ja jalankulkijoihin. Mukautuva vakionopeudensäädin sisältää ruuhkaominaisuuksia S tronic -automaattivaihteiston yhteydessä ja kaupunkielämää varten pysäköintiavustin hallitsee rinnakkais-, vino- ja poikittaispysäköinnin taidot.

uusi Audi A1

Moottorivaihtoehtoina on joukko bensiinimoottoreita 95 hevosvoimasta 200 hevosvoimaan. Vaihteistoina on kuusivaihteinen manuaali tai seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinautomaatti S tronic. 200 hevosvoiman moottori muodostaa poikkeuksen, sillä sen ainoa vaihteistopari on kuusivaihteinen S tronic -automaatti. Perusjousituksen lisäksi tarjolla on erilaisissa varustepaketeissa jäykempi urheilujousitus, säädettävällä iskunvaimennuksella varustettu alusta, suuremmat jarrut tai äänenvahvistin.

uusi Audi A1

Uusi Audi A1 Sportback on tilattavissa kesästä 2018 alkaen (hei sehän on nyt!) ja se saapuu markkinoille syksyllä. Saksassa malliston hinnat alkaen jää alle 20 000 euron.

Teksti: Aake Kinnunen Lähde: Audi Kuvat: Audi, Hyundai

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat