kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista Sähköautot 13.5.2022

Kysy autoista: paljonko sähköautolla ajaminen maksaa?

Polttoaineiden hintojen noustessa yhä useampi on kiinnostunut siitä, paljonko sähköautolla ajaminen maksaa. Tähän löytyy vastaus esimerkiksi Moottorin käyttötestiauton loppuraportista.

Tarkka kysymys kuuluu: ”Sähköautojen korkeita hankintahintoja perustellaan sillä, että niillä ajaminen muka maksaa vähemmän. Paljonko sähköautolla ajaminen sitten maksaa, kun huomioidaan myös sähkönsiirtomaksu!?”

Sähköauton ajokustannukset riippuvat polttomoottoriauton tapaan siitä, kuinka paljon auto kuluttaa. Tyypillisesti sähköautojen keskikulutukset liikkuvat 20 kWh/100 km -lukeman tuntumassa, mutta autosta ja ajoprofiilista liikkuen kulutus voi olla myös alle 15 kWh/100 km, tai yli 30 kWh/100 km.

Myös lataustapa vaikuttaa hintaan: jotkut kehtaavat ladata suurimman osan ajoistaan kauppojen ilmaisissa latureissa, iso osa lataa autoaan kotona edullisesti, ja osa on maksullisen asiointilatauksen varassa. Näitä on käsitelty Moottorin numerossa 9/2021, jossa osana Volkswagen ID.3 -käyttötestiauton loppuraporttia laskimme eri lataustapojen hinnat kyseisen auton kulutuksella.

Volkswagen kulutti käytössämme talvikaudella 22,4 kWh/100 km, ja kesällä 18,5 kWh/100 km. Edullisella sähkösopimuksella, jossa sähkön ja sähkönsiirron yhteenlaskettu hinta olisi 10 senttiä per kilowattitunti, tulisi talvella sadan kilometrin hinnaksi 2,5 euroa ja kesällä tasan kaksi euroa. Luonnollisesti tuplat kalliimmalla sähköllä hinnat ovat tuplat meidän arvoilla laskemista.

Jos autoa puolestaan lataisi aina maksullisilla suurteholatureilla, olisi tyypillinen hinta sadalle kilometrille ollut 6,1–6,3 e. 50 kW:n pikalatauksella sadan kilometrin hinnat olisivat liikkuneet 4,9–7,1 e:n tietämillä.

Huomattavasti korkeampiin hintoihin pääsee toki esimerkiksi jos eksyy käyttämään roaming-latausta – tätä aihetta olemmekin käsitelleet Kysy autoista -juttusarjassa jo aiemmin.

Lopputulemana siis sähköautolla ajetut kilometrit ovat edullisia perinteisiin voimalinjoihin verrattuna. Esimerkiksi pihin dieselauton 5 l/100 km -keskikulutuksellakin sata kilometriä maksaisi tämän hetkisellä dieselin keskihinnalla 11,3 euroa.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat