Ajoneuvot Autonäyttely Frankfurt 2019 Uutinen 10.9.2019

Lamborghini Sián FKP 37 – kunnianosoitus ja leikkihybridi samassa paketissa

Kun 785-hevosvoimainen V12 kohtaa 34-hevosvoimaisen sähkömoottorin, kyseessä lienee lähinnä tekoeko.

Lamborghini Sián oli jo ehditty paljastaa viikko sitten, mutta matkalla Frankfurtin autonäyttelyn julkiseen esiintymiseen oli nimikin ehtinyt täydentyä: Lamborghini Sián FKP 37.

Sana Sián on valmistajan kotikaupunki Bolognan murretta ja tarkoittaa salamaa. FKP taas viittaa pari viikkoa sitten menehtyneeseen Ferdinand K. Piëchiin, jonka liitti Lamborghinin osaksi Volkswagen Group -imperiumia vuonna 1998. Numero 37 taas viittaa Piëchin syntymävuoteen 1937.

Enemmän moottoria kuin sähköä

Pitkän nimen takaa löytyy epäilemättä vaikuttava, mutta samalla ristiriitainen auto. Kyseessä on Lamborghinin ensimmäinen hybridiauto, mutta 34-hevosvoimaisen sähkömoottorin kytkeminen 785-hevosvoimaisen V12-moottorin pariksi kuulostaa melko turhalta niin eko- kuin suorituskykymielessäkin.

Sinänsä voimalinja kätkee mielenkiintoisen idean. Hybridijärjestelmä luottaa 48-voltin teknologiaan, mutta perinteisen litiumioniakun sijaan energiavarastona toimii superkondensaattori. Auton kerrotaan silti kykenevän liikkumaan pieniin pysäköinnin kaltaisiin liikennöinteihin pelkän sähkömoottorin avulla. Akuttomana järjestelmänä rakenne on kevyt, koko hybridijärjestelmän painoksi valmistaja kertoo 34 kiloa.

Kaksi miljoonaa, ja verot

Sitten Lamborghinin perinteisiin asioihin: Aventadorin V12 on saanut titaanisten imuventtiilien kaltaisia päivityksiä,  ja se tuottaa nyt 785 hevosvoimaa 8 500 kierroksella minuutissa. Valmistaja kertoo moottorin olevan sen historian tehokkain. Yhteisteho sähkömoottorin kanssa yltää 819 hevosvoimaan, mikä riittää arvoihin 2,8 sekuntia 0­–100 km/h ja yli 350 km/h. Hybridijärjestelmä tosin jää pois jo 130 km/h kohdalla, mutta 34 hevosvoimalla sitä tuskin huomaa.

Sitten huonot uutiset: auton valmistusmäärä on yhtiön perustamisvuotta 1963 kunnioittava 63 kappaletta, ja kaikki on jo myyty loppuun. Auton myyntihinnaksi kerrotaan yli 2 miljoonaa euroa, plus paikalliset verot.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Lamborghini

Kaikki koeajot

Uusimmat