Ferdinand Piëch

Ajoneuvot Uutinen 27.8.2019

Volkswagenin suuruuteen luotsannut Ferdinand Piëch, 82, menehtyi

Eräs automaailman todellisista moguleista, Ferdinand Piëch, kuoli 82 vuoden iässä sunnuntaina. Hänet muistetaan erityisesti Volkswagenin luotsaamisesta kansainväliseksi autojätiksi.

Ferdinand Karl Piëch nukkui sunnuntaina pois 82-vuotiaana baijerilaisessa sairaalassa saksalaisen Bild-sanomalehden tietojen mukaan. 1937 Wienissä syntyneen Piëchin vanhemmat olivat lakimies Anton Piëchin ja Louise PiëchFerdinand Porschen tytär. Piëch kärsi lukihäiriöstä ja oli aatemaailmaltaan ateisti.

Hän opiskeli ETH Zürichin teknillisessä yliopistossa 1950-luvulla. 1963 hän aloitti työuransa setänsä Ferry Porschen luona Stuttgartissa. 1972 hän siirtyi Porschelta Volkswagen-ryhmän pariin Audille. Piëch olikin eräs Quattro-nelivedon merkittävimpiä taustavoimia.

Ferdinand Piëch teki todellisen elämänuransa Volkswagenilla, jossa hän aloitti 1993 toimitusjohtajan tehtävissä. Tuolloin saksalaisvalmistaja kärsi laatuongelmista ja korkeista kuluista, mutta Piëchin luotsaamisella valmistaja ryhtyi valmistamaan parempia autoja ilman merkittäviä henkilöstövähennyksiä. Hän jatkoi ohjeistamista siirryttyään hallintoneuvoston puheenjohtajaksi 2002. Hän jäi lopullisesti sivuun päivittäisistä tehtävistä 2015. Piëch itse kuvaili johtamistyyliään siten, että hän antoi potkut kenelle tahansa, joka teki saman virheen kahdesti.

Ferdinand Piëch

Piëch tuli tunnetuksi myös 2008–2012 valtakamppailustaan serkkunsa Wolfgang Porschen kanssa. Vuosia kestänyt taistelu kääntyi lopulta Ala-Saksin osavaltion avustuksella siten, että Volkswagen, autoja valmistava Porsche AG ja Porschen taustalta löytyvä sijoitusyhtiö Porsche SE päätyivät saman katon alle Volkswagenille edullisin ehdoin.

Piëchin valtakaudella Volkswagenin talliin siirtyivät muun muassa äärimmäistä luksusta henkivät Bentley ja Bugatti. Samalla hän tiukensi otetta Seatista ja Škodasta. Myöhemmin joukkoon liittyivät vielä Lamborghini, MAN, Scania ja Ducati.

Pakkomielteisesti laatua ja suorituskykyä vaatinut Piëch tuli kuitenkin Volkswagen-ryhmälle myös usein kalliiksi. Hänen nimiinsä jäivät muun muassa uraauurtavat, mutta kaupallisesti vähintäänkin haasteelliset Audi A2, Volkswagen Phaeton ja Bugatti Veyron.

Ferdinand Piëch

Piëch 2002 ajamassa Volkswagenin L1-konseptiautoa.

– Jos haluan saavuttaa jotain, lähestyn ongelmaa ja pusken läpi miettimättä sitä, mitä ympärilläni tapahtuu, Ferdinand Piëch kirjoitti omaelämänkerrassaan 2002.

Piëchin lukuisista avioliitoista ja parisuhteista häntä kaipaamaan jäi yhteensä 12 lasta.

Lähde: Automotive News Kuvat: Audi, Volkswagen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat