Mini Vision Next 100

Ajoneuvot Uutinen 25.6.2016

Mini Vision Next 100 – klassikkoauto liikkuvuuspalveluna

Ikonisen klassikkoauton tulevaisuus voisi hyvinkin olla liikkuvuuspalveluna: käytä Miniä kun tarvitset ja perillä voit lähettää sen matkoihinsa seuraavan käyttäjän luokse.

BMW:n 100-vuotisjuhlien kunniaksi tehty Vision Next 100 -konseptiauto sai seuraa Rolls-Roycen esitellessä oman näkemyksensä tulevaisuuden autosta. Nyt vuorossa on Mini, joka onnistuu jälleen tulkitsemaan tulevaisuuden autoilua eri tavalla BMW:hen ja Rolls-Royceen nähden.

Mini Vision Next 100:n johtavana ajatuksena on, että ”jokainen Mini on minun Minini”. Liikenteen digitalisaation myötä erilaiset yhteiskäyttöpalvelut tulevat lopulta mahdollisiksi. Brittimerkin visiossa Mini muuntuu tilankäytöltään tehokkaaksi kaupunkiautoksi, josta nautitaan palveluna yksittäisen autoyksilön omistamisen sijaan.
– Mini tähtää älykkään ja yksilöllisen, kaikkiin aisteihin vetoavan liikkuvuuden tarjoamiseen. Tulevaisuudessa sinun ei ehkä tarvitse omistaa autoa nauttiaksesi hyödyistä, kommentoi BMW-ryhmän muotoilujohtaja Adrian van Hooydonk.

Mini Vision Next 100

Minin voisi koska tahansa tilata haluttuun paikkaan, johon auto saapuisi itsenäisesti ajaen. Ajoneuvoa lähestyttäessä se tunnistaisi kuljettajan ja muovaisi kaikki ajoneuvon asetukset kuljettajan tallentamien oletusten mukaisiksi. Harmaa ulkokuori toimii tyhjänä tauluna kuljettajan itseilmaisulle, sillä esimerkiksi katon värin ja kylkikuvioinnit voisi jatkossa tallentaa vapaasti omiin asetuksiin. Sama muokattavuus ulottuisi myös sisustan ilmeeseen. Luvassa olisi myös käyttäjien kesken yhteisöllisiä toimintoja, kuten tieto yhteisistä kiinnostuksenkohteista. Tällöin auto voisi esimerkiksi ehdottaa kenet kutsua mukaan vaikkapa museokierrokselle.

Mini Vision Next 100

Kojetaulua Minin visiossa hallitsee Cooperizer (”Cooperisaattori”), monitasoinen digitaaliversio Minin klassisesta nopeusmittarista. Värien ja kuvioiden avulla Cooperizer antaa mahdollisuuden hallita ajoneuvon asetuksia viihteestä autonomiseen ajamiseen ja navigaatioon. Kolmirenkainen hallintalaite antaa kuljettajalle mahdollisuuden hallita toimintoja myös ajon aikana. Lisätoimintona on ”Inspire Me” -nappi, jota koskettamalla Mini tarkistaa käyttäjän asetukset ja pohtii, löytyisikö kuljettajan kiinnostuksenkohteista apua virkistävään vaihteluun. Vaihtoehtona voisivat esimerkiksi olla ihaillun musiikkiartistin oman Mini-profiilin lainaaminen tai mutkateiden kutsuessa auto voisi vaihtaa John Cooper Works -urheilutilaan.

Autonomisen ajamisen toiminnoista huolimatta tulevaisuuden Minin peruskivenä pidetään mallin legendaarista ajettavuutta, kannustaen kuljettajia ajamaan mahdollisimman paljon itse. Karting-fiilistä voidaan hakea myös siistimällä sisustaa minimalistisemmaksi ja suosimalla aiempaa suurempia lasipintoja. Myös todellisuutta täydentävät heijastusnäytöt voivat auttaa keskittymään ajamiseen näyttöjen ja mittaristojen sijasta.

Mini Vision Next 100

Suuri pyöreä keskusmittaristo ja kulmikkaat ikkunat määrittelevät auton heti Miniksi.

Minin tulevaisuudessa ohjauspyörä on aina läsnä, mutta puuduttavan ajomatkan kohdalla auton voisi käskeä ajamaan itse. Itseajaminen on myös oleellinen osa auton toimintoja, sillä siten Minin voisi lähettää etsimään lähimmän latausaseman, pesuautomaatin, parkkipaikan tai seuraavan käyttäjän. Autonominen ajaminen tapahtuisi siirtämällä ohjauspyörä keskelle autoa, pois matkustajien tieltä.

Mini pyrkii myös säästämään tilaa kaupungissa noudattamalla edelleen alkuperäisen, vuonna 1959 esitellyn Minin periaatteita: mahdollisimman paljon tilaa mahdollisimman pienessä tilassa. Tavoitteena on minimoida auton rakenteiden tarvitsemaa tilaa suosimalla sähkömoottoreita ja pyrkimällä karsimaan törmäyssuojan vaatimasta tilasta. Tilaa on tavoiteltu myös yhtenäisellä istuinrivillä, jossa olevat aktiiviset elementit tarjoavat reippaamman ajosession kohdalla sivuttaistukea. Esteetöntä oleskelua on pyritty edistämään myös keskitunnelittomalla jalkatilalla. Auton liukuovet puolestaan mahtuvat avautumaan täysin ahtaassakin tilassa.

Mini Vision Next 100

Osana ympäristövastuuta Minin materiaalivalintoihin on kiinnitetty konseptivisiossa tarkkaa huomiota. Yhteiskäyttöauton sisustan oletetaan joutuvan poikkeuksellisen kovalle käytölle ja toisaalta digitalisaation myötä ”analogiset kokemukset” kasvattavat arvoaan. Perinteisten automateriaalien lisäksi konsepti-Minin sisustassa on käytetty esimerkiksi messinkiä, basalttia ja selluloosaa. Esimerkiksi kojelaudan Cooperizeriin liittyvät yksityiskohdat on valmistettu messingistä.

Vastaavasti ohjauspyörän takana oleva säilytysverkko on valmistettu kevyestä basaltista ja istuimen alaosa on verhoiltu paperia muistuttavasta kierrätetystä selluloosasta. Näiden materiaalien ajatuksena on patinoitua hallitusti, kertoen luonnollisesta kulumasta. Näiden materiaalien luontainen epätasaisuus on huomioitu suunnittelussa, joten sitä on tavoiteltu myös esimerkiksi istuinten kudotussa Alcantara-verhoilussa.

https://youtube.com/watch?v=TcQCkWGcwVM

Minin pääsuunnittelija Anders Warming kiteyttää konseptiauton seuraavasti:
– Mini Vision Next 100 näyttää miten ainutlaatuinen Minin tulkinta tulevaisuudesta voisi olla. Ajoelämys säilyy tuntemusten keskipisteenä, vaivattomien palveluiden jäsentyessä sen ympärille.

Lähde ja kuvat: Mini

Katso myös:

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mini

Kaikki koeajot

Uusimmat