Can-Am Outlander Max Pro 570

Ajoneuvot Uutinen 5.3.2018

Mönkijä – millä kortilla ja kuinka kovaa?

Ajokorttilainsäädännön ja ajoneuvojen nopeusluokittelun muutosten jälkeen mönkijöillä saa ajaa joko 40, 60 tai 80 kilometriä tunnissa. Ikä- ja ajokorttivaatimus riippuu maksiminopeudesta.

Mönkijöiden maksiminopeuksien ja vaadittavan ajokorttiluokituksen monimutkaisuus johtuu siitä, että ajoneuvolainsäädäntö ei tunne mönkijä-nimistä ajoneuvoa, vaan se on kansanomainen nimi kyseiselle ajoneuvolle. Käytännössä mönkijä voi olla luokitukseltaan joko nelipyörä (L7e) tai traktori / liikennetraktori (T3). Jos mönkijä on EY-tyyppihyväksytty johonkin ajoneuvoluokkaan, koskee ajoneuvoa rekisteröintivelvollisuus, kun sitä käytetään yleisessä liikenteessä. Muunlaiset mönkijät ovat maastoajoneuvoja, eikä niitä siten voida rekisteröidä yleiseen tieliikenteeseen käytettäväksi.

Lukkiutumattomilla jarruilla kovempaa

Lainsäädännön muutokset saivat mönkijävalmistajat kehittämään ABS-järjestelmiä, jotka sallivat korkeampia maksiminopeuksia mönkijöille. Jos valmistaja haluaa luokitella mönkijänsä nelipyöräksi (L7e), koskevat sitä Euro 4 -päästömääräykset ja maksimissaan sille voidaan sallia 90 kilometrin tuntinopeus. Jos valmistaja taas päätyy hakemaan hyväksyntää traktoripuolelta, on suurin sallittu nopeus ilman lukkiutumatonta jarrujärjestelmää 60 kilometriä tunnissa ja ABS-järjestelmän kanssa 80 km/h. Myös nelipyörien ja traktorien melurajat poikkeavat selvästi toisistaan.

Traktorimönkijä voi kuulua joko luokkaan T3a tai T3b, jossa viimeinen kirjain tarkoittaa nopeusluokitusta alle 40 km/h (T3a) tai yli 40 km/h (T3b). Esimerkiksi avauskuvan Can-Am Outlander Max Pro 570 edustaa T3b-nopeuluokitusta.

ABS-jarruin varusteltu Can-Am Renegade X XC650 vaatii T3-kortin, ja sillä saa ajaa 80 kilometriä tunnissa.

T3a-luokan mönkijän ajamiseen oikeuttaa 15 vuoden ikä sekä teoriakokeen vaativa T-kortti. Jos haluaa ajaa 60 km/h kulkevaa T3b-luokan mönkijää, on sekin mahdollista 15-vuotiaana mutta silloin vaaditaan sekä teoria- että käsittelykokeen sisältävä LT-kortti (liikennetraktori). Jos mönkijän varustukseen kuuluvat ABS-jarrut, nousee maksiminopeus 60 km/h lukemasta 80 kilometriin tunnissa ja silloin ajamiseen vaaditaan B-kortti (henkilöauton ajokortti) eli ikävaatimus on siten 18 vuotta.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat