goodyear talvirengas

Ajoneuvot Kitkarenkaat Rengastesti Renkaat Talvirenkaat 11.12.2019

Moottorin suuri kitkarengastesti: Goodyear loistaa märällä asvaltilla

Goodyear Ultra Grip Ice 2 on paras nastaton talvirengas, jos mittapuuksi otetaan pito märällä kelillä. Liukkaalla onkin sitten oltava astetta varovaisempi.

Rengastesti ­– kuten automedian julkaisema vertailu ylipäätään – on kaikkea muutakin kuin vain ykkösen ja häviäjän julistamista, sillä laajan testin ”sisään” mahtuu useita voittajia, jos tarkastellaan pärjäämistä jollakin tietyllä osa-alueella.

Hyvä esimerkki tällaisesta on renkaan pito sulalla kelillä, siis kuivalla ja märällä asvaltilla. Tietyt autoilijat etsivät renkaaltaan juuri näitä ominaisuuksia, ajetaanhan nykyään yhä enenevissä määrin juuri edellä mainituissa olosuhteissa.

Märällä paras…

Tuoreimmassa talvirengastestissämme, jossa oli mukana seitsemän pohjoismaisiin olosuhteisiin tarkoitettua kitkarengasta, Goodyear Ultra Grip Ice 2 sijoittui märän kelin kokeissa kärkeen, ja kuivalla tehdyssä jarrutuksessakin hyvin lähelle sitä.

Bonuksena tulee vielä rauhallinen ajokäytös märällä, ja myös kuivalla pinnalla rengas on vakaa ajettava.

Yleisarvosanaltaan testin viidenneksi sijoittunut Goodyear palkittiinkin saavutuksestaan ”Paras asvaltilla” -leimalla – ne kaksi muuta eli ”Paras jäällä” ja ”Paras lumella” -leimathan menivät testin voittajalle Continental Conti Viking Contact 7:lle.

…mutta jää liukkaalla

Myös kolikon vastapuoli on selvästi nähtävissä. Jäällä Goodyear ei nimittäin yllä yhdenkään nyt testatun merkkirenkaan tasolle, oli mittapuuna sitten pitkittäis- tai sivuttaispito. Lisäksi pidon raja osoittautui kokeissa kapeaksi.

Jo ”poikkitieteellisessä” testissämme todettu tosiseikka, jonka mukaan jääpitoa ja kunnollista märkäpitoa on vaikea yhdistää samaan renkaaseen, pitää siis Ultra Grip Ice 2:n osalta korostetusti kutinsa.

Silti eurokitkaa parempi

Lumella tilanne paranee hieman, sillä kiihdytyskokeessa Goodyear yltää jo kolmanneksi ja ajettavuudeltaankin keskikastiin, mutta jarrutus pudottaa renkaan taas koko joukon hännille. Ajettavuuskokeissa esiintynyt taipumus yliohjautua herkästi ei myöskään nosta Ultra Grip Ice 2:n osakkeita.

Goodyearin puolustukseksi on sanottava, että pito Keski-Euroopan olosuhteisiin suunniteltuihin kitkarenkaisiin verrattuna on sekä jäällä että lumella sentään merkittävästi parempi. Näin ollen jos hieman alhaisemman pitotason pohjoismaisiin renkaisiin nähden liukkaalla tiedostaa, asvaltille Ultra Grip Ice 2:sta saa varman matkakumppanin.

Kitkarengastesti löytyy kokonaisuudessaan Moottorin 4.12 ilmestyneestä numerosta 12/2019, jonka voit ostaa sähköisenä näköislehtenä Lehtiluukusta.

Testatut renkaat, koko 205/55 R16:

  • Continental Conti Viking Contact 7
  • Falken Espia EPZ 2
  • Goodyear Ultra Grip Ice 2
  • Maxxis Arctic Trekker SP-02
  • Nokian Hakkapeliitta R3
  • Pirelli Ice Zero FR
  • Toyo Observe GSI-5

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat