Ajoneuvot Esittely 12.2.2016

Ohoi, hirvi näkyvissä! Volvo S90 näkee senkin – Katso video!

Volvon uusi sedan vangitsee katseen ja välttelee hirvikolareita. Saimme ensikosketuksen S90-malliin Helsingin Venemessujen vanavedessä.

Volvo S90 on toinen kiinalaisrahoituksen puitteissa suunniteltu uuden sukupolven Volvo-malli. Se ensimmäinen, iso katumaasturi XC90, näki päivänvalon viime vuonna. Autot hyödyntävät samaa perusrakennetta, ja muukin tekniikka on liki identtistä. Vain nimi, S90, juontaa juurensa 1990-luvun legendaarisista takaveto-Volvoista.

Uusi S90 näyttää totaalisen erilaiselta kuin edeltäjänsä S80. Kokonaisuutta leimaavat pysty keula, siloiset kylkipinnat ja huomattavan viisto takalasi, joka jättää varsinaisen porrasperän lyhyeksi. Takavaloissa voi sivusta katsottuna nähdä retropiirteitä 1970-luvun Volvoista, mutta suoraan takaa valopatteristo on kokonaan uudennäköinen ja persoonallinen.

Volvo-S90-002

Kartanovaunukin kiikarissa

Sisällä näkymiä hallitsee XC90:ssä ensiesitelty kookas kosketusnäyttö, joka korvaa kaikissa versioissa perinteisen nappularyhmittymän. Saa nähdä, miten tähän totutaan. Myös kojelaudan muotokieli, ohjauspyörä ja useimmat muut säätimet ovat XC90:stä tuttuja. Lähinnä eroja voi löytää kojelaudan päällisen sekä tuuletussuuttimien muodoista.

Volvo-S90-010

Istuimet ovat odotetun huippumukavat, ja sisustuksen skandinaavinen muotoilu hienoine yksityiskohtineen viehättää silmää. S80:een verrattuna tunnelma onkin selvästi arvokkaampi. Takatilat ovat väljät myös käytännössä – ja niin pitääkin, onhan autolla mittaa muutama sentti vajaat viisi metriä, missä on kasvua edeltäjämalliin nähden 11 senttiä.

Vaikka takaluukku onkin vähän tyngän oloinen, itse tavaratila on suurempi kuin S80:ssa. Käytännöllisyyttä lisää kaatuvan selkänojan ohella suksiluukku. Vieläkin enemmän tilaa tarvitseva kohdistaa katseensa ensi viikolla julkistettavaan V90-kartanomalliin, joka eittämättä nappaa Suomen myyntikakusta reilusti suuremman siivun.

Volvo-S90-004

 

Navigointia kaistojen välissä

Eikä uutta Volvoa ilman innovatiivisia turvavarusteita – tähänhän olemme saaneet tottua jo vuosikymmenten ajan. Jalankulkijoiden ja polkupyöräilijöiden lisäksi S90 havaitsee nyt myös suuret eläimet, eli hirvivaara voidaan välttää sekä varoituksella että automaattisella jarrutuksella. Mikä parasta, järjestelmä on kaikissa S90-versioissa vakiovarusteena.

Volvo-S90-006

Muukin turvavarustelu on kattavaa. Perushintaan kuuluvat mukautuva vakionopeudensäädin, kaistallapitoavustin sekä puoliautomaattinen ajaminen, eli S90 ohjaa itse itseään kaistaviivojen välissä aina 130 km/h nopeuteen asti. Täysin ilman valvontaa autoa ei voi kuitenkaan lain mukaan jättää, eli rattiin pitää koskea muutamien sekuntien välein.

Volvolle uutta on sekin, että kaistallapitoavustin säilyttää auton suunnassa yksittäisiä pyöriä jarruttamalla, eli järjestelmä toimii pelkkää ohjausta hyödyntävää systeemiä hienostuneemmin. Edellä mainitut uudet turvavarusteet täydentävät myös XC90:n varustelua, kunhan mallivuosi 2017 pyörähtää ensi syksynä käyntiin.

Volvo-S90-001

Vain nelipyttyisiä koneita

Volvon uuden, premium-luokassa uskaliaan suuntauksen mukaisesti myös S90:n moottorit ovat aina kaksilitraisia ja nelisylinterisiä. Turbodieseleistä D3 tuottaa tehoa 150 hv, D4 190 hv ja D5 235 hv. Viimeksi mainittua saa vain nelivetoisena ja automaattivaihteisena, muut versiot vetävät edestä ja ovat tarjolla niin manuaalina kuin automaattinakin.Volvo-S90-005

Bensiinipuolella myynnissä ovat T5 (etuveto, automaatti ja 254 hv) sekä T6 (neliveto, automaatti ja 320 hv). Viimeksi mainitussa käytetään sekä pakokaasu- että mekaanista ahdinta. Ladattava hybridi T8, joka esitellään ensi syksynä, yhdistää tähän koneeseen vielä sähkömoottorin, joka nostaa laskennallisen yhteistehon jo 407 hevosvoimaan.

S90:n ennakkomyynti on jo alkanut. Suomeen ensimmäiset autot, mukaan lukien V90-farkku, saapuvat kesällä, ja autoja aletaan luovuttamaan asiakkaille alkusyksystä. Hinnat alkavat 44 349 eurosta, jolla saa manuaalivaihteisen S90 D3 Momentumin. Kallein hinnastosta löytyvä malli on S90 T6 AWD Business automaatti, joka maksaa 71 760 euroa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volvo

Kaikki koeajot

Uusimmat