Ajoneuvot Koeajo 10.11.2014

Koeajo: Seat Leon X-Perience

Leonin räyhäkämpi nelivetoveli. Hyvää: nelivedon toiminta, sisätilat, hinta. Huonoa: hento erottuvuus perus-Leonista, sisäilme.

Leon on valmistajalleen syömähammas: vilkkaimmin myyvä mallisarja. Leon vastaa pitkälti yli puolta Seat-mallien kokonaismyynnistä Suomessa.

Leonin farmarimalli on ollut kohtuusuosittu, joten maahantuoja odottaa innokkaasti vuoden vaihtumista, jolloin malliperhe kasvaa nelivetoisella veljellä.

Tarkkasilmäinen erottaa katumaasturimaisen tulokkaan katukuvassa farkku-Leonista massivisemmin muotoilluista etu- ja takapuskureista, pohjan alta näkösälle nousevasta pohjapanssarista ja rengaskoteloiden rouheista levikkeistä sekä järeämmästä rengastuksesta.

Jatkuvaa nelivetoa

Jatkuvatoiminen Haldex-neliveto on tuttu toteutus ST-farmarimallista. Perusajossa valtaosa voimasta välittyy etupyörille. Jos etupyörien pito kuitenkin heikkenee, voimaa siirtyy takapyörille millisekunneissa eli käytännössä viiveittä, kuten tuli koeajossa kokeiltua.

Haastavissa keliolosuhteissa nelivedon voimanjako on tasan 50/50 akselien välillä.

Vaikkei maavara ole maasturiluokkaa, selviytyi X-Perience kunnialla takaisin asvaltille myös röykkyisältä ajo-osuudelta, jossa oli tarjolla kuoppainen kylätie ja jyrkät vastaleet.

Päämitat ennallaan

Korin päämitat ovat farkkumallin mukaiset, mutta maavara on kasvanut 28 millimetrillä.

Seat Leon X-Periencen maavara on 172 millimetriä, joten täysiverisistä maastokyvyistä ei voida puhua, pätevästä katumaasturista hyvinkin.

Uutta suunniteltaessa ei ole annettu periksi, vaan on pidetty kiinni periaatteesta, ettei matkustajien tai tavaroiden tiloista tingitä. Tavaroille on sama tila (587 litraa) kuin farkussakin. Matkustajien oltavat ovat hyvät, joskin takana saisi olla enemmän pääntilaa.

Sisätiloiltaan tulokas on yhteneväinen farmarikorisen Leonin kanssa.

Neljästä kulmasta raapivien suosio on noussut monella eri merkillä, joten Seatillakin uumoillaan, ettei vuoden päästä tarjolle tulevaa etuvetoista Leon X-Perienceä tulla laisinkaan tuomaan Suomeen.

Täkynä tehodiesel

Myydyimmän malliversion keulilla tullee olemaan kaksilitrainen 184 hevosvoiman TDI-dieselmoottori, jonka jatkeena on kaksoiskytkinautomaattivaihteisto. Tämän mallin hinta on 35 566 euroa.

Koeajon perusteella moottori vie autoa kerkeästi niin moottoritievauhdissa, kaupunkiajossa, vuoriston serpentiiniteillä kuin maastoradankin puolella. Voimaa ja vääntöä riittää.

Moottorin sitkeys jo alhaisilta kierroksilta tekee ajosta vaivatonta ja nykimätöntä. Sammutustoiminta säästää ruuhka-ajossa polttoainetta. Auto herää eloon viiveittä sammumisen jäljiltä.

Luvatut kulutusarvot ovat varsin maltilliset eli 4,9 litraa satasella. Hiilidioksidipäästöinä se tietää 129 grammaa kilometrillä.

Yksi bensa, kolme dieseliä

Toinen Suomeen tuleva dieselvaihtoehto on sekin kaksilitrainen, mutta 150 hevosvoimainen. Manuaalivaihteisena tämän mallin hinta alkaa 32 349 eurosta.

Edullisimman manuaalivaihteisen malliversion keulilla on 1,6-litrainen dieselmoottori, jossa on tehoa 110 hevosvoiman verran. Tämä versio maksaa 30 488 euroa.

Bensiinivaihtoehtona on 1,8-litrainen voimanlähde, josta irtoaa käyttöön 180 hevosvoimaa. DSG-vaihteisena se maksaa 35 235 euroa.

Kattava turvavarustelu

Tulokkaan turvallisuusvarustelu on tuttua Leonin muista malleista. Vakiona autossa on ajonvakautus- ja luistonestojärjestelmät, rengaspainevaroitin, seitsemän turvatyynyä sekä monitörmäysjarrutus (Multi Collision Brake System).

Vakiovarusteisiin kuuluu myös auton kaarrepitoa kohentava elektroninen tasauspyörästön lukitustoiminto.

Paksulla lompakolla autoon saa lisäturvaa, joita ovat aktiivisesti miedon korjausliikkeen tekevä kaistanpitoavustin, kuljettajan väsymyksentunnistustoiminto ja mukautuva vakionopeussäädin.

Kaistavahti paimensi koeajossa säntillisesti ja korjausliike oli havahduttava, muttei liiallinen.

Tarjolla on vain yksi varustetaso, jota voi täydentää mieltymystensä mukaan. Vakiona on muun muassa automaattinen ilmastointi, ratin takaiset vaihteenvaihtoläpykät ja etumatkustajan ristiselän tuen säätö.

Etuistuimet ovat materiaaleiltaan ja muotoilultaan urheilulliset. Ne tukevat erittäin hyvin myös kaarreajossa.

Offroad-henkeä matkustamon on haettu oranssein tikkauksin. X-Perience-logoja on ripoteltu moniaalle kuten ohjauspyörään ja ovien kynnyslistoihin.

Sisäilme on silti varsin muovinen, joten sen suhteen olisi toivonut perusmalleista voimakkaammin erottuvaa ilmettä.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat