Ajoneuvot Koeajo 17.12.2015

Koeajo: tällainen on vuoden autoksi Suomessa valittu Opel Astra

Viimeisen päälle saksalainen. Hyvää: ajettavuus, viimeistely, hinnoittelu. Huonoa: Intellilux-valojen toiminnassa hiottavaa

Ulkomailla saadut ensitunnelmat vahvistuvat kotimaan koeajossa: uusi Opel Astra on loistava auto. Sukupolvenvaihdos on parantanut autoa lähes joka osa-alueella. Suurimpia yksittäisiä syitä on uusi perusrakenne, jonka myötä auto on laihtunut yli sata kiloa – ja on nyt samalla viivalla kilpailijoidensa kanssa. Opel Astra valittiin ansioituneesti Vuoden Autoksi Suomessa 2016!

Ajettavuutta voi kehua saksalaiseksi. Alusta on jämäkkä, mutta silti suuret heitot ylittyvät mukavasti. Tarkka ja luonnollinen ohjaus tekee ajosta niin maantiellä kuin mutkissa miellyttävää. Hyvän ajettavuuden viimeistelee sulava vaihteensiirto ja helppokäyttöinen kytkin.

Laatuvaikutelma kunnossa

Sisustan laatuvaikutelma ja muotoilu miellyttää silmää. Edeltäjämallin pystysuorin linjoin muotoiltu kojelauta näytti massiiviselta runsaine nappuloineen. Nyt linjat kulkevat vaakasuoraan, ja valtaosaa auton toiminnoista ohjataan seitsentuumaisen kosketusnäytön kautta. Navigaattori tuo näyttöön lisätuuman.

Opel_Astra_2015_Suomi_LA-5

Muun muassa älypuhelimen näytön peilaukseen kykenevä järjestelmä on käyttöliittymältään helpohko. Onneksi radion pikavalinnat ja äänenvoimakkuus sekä lämmityslaitteen säädöt hoituvat omista perinteisistä napeista. Sähköisen käsijarrun käyttökytkin on turhan pieni.

Istuinmukavuus yllättää

Astran kaupankäyntiä vauhditetaan aggressiivisella hinnoittelulla – Volkswagenin ahdingosta otetaan kaikki mahdollinen hyöty. Koeajettu 150 hevosvoimainen bensiiniturbo pykälän paremmalla Innovation-varustetasolla maksaa 24 518 euroa. Varustetasoon kuuluvat esimerkiksi liikennemerkit tunnistava kamera, kaista- ja katvevahti sekä lämmitettävän takaistuin.

Kirjoitushetkellä Opel tarjoaa koeajoautoon 608 eurolla varustepaketin, joka sisältää navigaattorin, pysäköintitutkat ja erinomaiset nahkaverhoillut ja jäähdytetyt etuistuimet. Kuljettajan istuimesta löytyy myös sähkösäädöt ja hieronta.

Opel_Astra_2015_Suomi_LA-3

Opel tunkeilee arvomerkkien tontille ajovaloissa. Koeajoauto oli varusteltu vain 977 euroa maksavilla matriisi-led -ajovaloilla, jotka ovat tuttuja esimerkiksi Audin ja Mercedes-Benzin huippumalleista.

Valojen yksittäisiä led-elementtejä sytytellään ja sammutellaan liikennetilanteen mukaan, joten kaukovalot eivät enää häikäise edellä ajavia tai vastaantulevia. Käytännössä Opelin valokuvio on hivenen laikukas, ja jyrkemmissä mutkissa jää kaipaamaan kääntymistoimintoa. Koeajon aikana valot myös luulivat muutamaa heijastimella varustettua postilaatikkoa vastaantulijaksi, mikä häkellytti valokuviota.

Suurempaa moitetta Astrasta on vaikea löytää. K-sukupolven Astra ei ole täydellinen auto, mutta kovatasoinen autoluokka on saanut vahvan kilpailijan.

Teksti ja kuvat  Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Opel

Kaikki koeajot

Uusimmat