Toyota RAV4 Hybrid

Ajoneuvot Koeajo 12.5.2016

Koeajo: Toyota RAV4 Hybrid – sähköwokki

Toyota RAV4 Hybrid yhdistää Toyotan maasturi- ja hybridiosaamisen. Hyvää: runsaat tilat, hiljaisuus, vähäpäästöisyys, varustelu. Huonoa: akkumöykky tavaratilassa, sekava kojelauta.

Kun ensimmäinen Toyota RAV4 esiteltiin vuonna 1994, se oli yksi katumaasturivillityksen pioneereista. Kun Toyota on myös hybriditekniikan uranuurtaja, on outoa, että nämä kaksi trendiä ovat löytäneet toisensa vasta nyt. Hyödyt ovat ilmeiset: suurempaan autoon on helpompi sovittaa lisätekniikkaa niin tilan kuin hinnankin puolesta, lisäksi kulutussäästöt ovat selvemmät.

Toyota_RAV4_Hybrid_Premium_2016_PM9

Tuttu voimalinja

RAV4-hybridin voimalinja on entuudestaan tuttu Lexus NX:stä. Bensiinimoottori on 2,5-litrainen nelisylinterinen. Atkinson-työkierrolla sen teho on säyseät 155 hevosvoimaa, mutta apuna on kaksi sähkömoottoria, edessä 143 hevsovoimaa ja takana 68 hevosvoimaa. Yhtä aikaa käytössä on maksimissaan 197 hevosta.Toyota_RAV4_Hybrid_Premium_2016_PM19

Näillä eväillä 1 800-kiloinen RAV4 kiihtyy rivakasti paikaltaan ja ohituksiin. Toyotan hybrideissä usein moitittu moottorin parkukaan ei ehdi häiritä, kun vauhtia kertyy nopeasti. Nelivetoisuuden virkaa hoitaa taka-akselin pienempi sähkömoottori, kardaania taakse ei tule. Hybrideille harvinaisesti vetokoukkuun voi kytkeä 1 650-kiloisen kärryn.

Suurin hyöty hybridistä on katkonaisessa ruuhka-ajossa, pelkällä sähköllä voi onnistua matelemaan jopa kaksi kilometriä. Moottoritienopeuksilla bensaa palaakin sitten lähestulkoon 10 l/100 km. Sekalaisen ajon keskikulutukseksi muodostui 6,5 l/100 km, mikä on hyvä saavutus tilavalle katumaasturille.

Toyota_RAV4_Hybrid_Premium_2016_PM20

Tilava matkustamo

RAV4:n parasta antia ovat runsaat tilat edessä ja takana. Premium-tason sähkösäädöillä ajoasennosta saa luontevan. Kojelauta antaa sekavan kuvan niin muotoilullaan kuin kytkimien sijoittelullaan, mutta toiminnot ovat selkeitä ja viimeistely laadukasta japanilaiseen tapaan.

Toyota_RAV4_Hybrid_Premium_2016_PM15

Takaistuin on turhan tasainen. Kahdestaan matkustettaessa toivoisi istuvampia pehmusteita, toisaalta nyt kolme istuu ilman muotoilumuhkuroita. Myös reisitukea jää uupumaan. Takaistuin voisikin yhtä hyvin olla korkeammalla, kun selkänoja kaadettuna tilan pohjasta ei kuitenkaan tule tasaista.

Toyota_RAV4_Hybrid_Premium_2016_PM12

Akusto aiheuttaa pienen portaan tavaratilan pohjaan. Kontti on silti riittävän kokoinen kohtuullisella nostokynnyksellä. Pystyperäisen korin iso takaluukku ulottuu avattuna pitkälle taakse ja niukasti avautuvana osuu pitkää lastaajaa otsaan.

Hinnaston yläpäähän

Hybridiversion myötä muuta RAV4-mallistoa niukennettiin selvästi. Nyt dieselin saa vain etuvetoisena ja bensiinimoottorisen nelivetoisena. Nelivetoista vetoautoa etsivä joutuu vaihtamaan merkkiä. Perinteisten mallien varustetasotkin ovat niukemmat kuin hybridissä.

Toyota_RAV4_Hybrid_Premium_2016_PM27

Niinpä hybridit valtaavat hinnaston huippupaikat alhaisista päästöistä ja veroista huolimatta: nelivetohybridin hinnat alkavat 45 tuhannesta. Koeajossa ollut Premium-malli onkin jo kuin Toyotan insinöörien käyntikortti kaikkine elektronisine suojelusenkeleineen, viihdejärjestelmineen, panoraamakameroineen ja nahkaverhoiluineen.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat