Ajoneuvot | 19.3.2018

Vihdoinkin alkaa tapahtua: Volkswagen osallistuu Pikes Peak -mäkikilpailuun täyssähköautolla

Volkswagen I.D. R Pikes Peak on saksalaisjätin ase arvostetussa ylämäkikilpailussa.

Jaa artikkeli

Geneven autonäyttelyn loppuraportissa Moottori arvosteli varsin suorin sanakääntein konseptiautosta konseptiautoon etenevän Volkswagenin sähköautoviestintää. Vuoteen 2025 mennessä täyssähkömalleja pitäisi olla jo 20, joten odotamme kiivaasti näyttelyautoja todellisempia uutuuksia.

Tavallaan uusi Volkswagen I.D. R Pikes Peak on sellainen auto. Se ei ole sarjatuotantoauto, ja sillä tuskin on mitään yhteistä sarjatuotantoon vuoden 2019 lopulla tulevan I.D.-henkilöauton kanssa, mutta se on alku. Se on ensimmäinen Volkswagenin I.D.-tunnusta kantava auto, joka tekee muutakin kuin kimaltelee näyttelyissä tai ajelee lyhyitä siirtymiä: se osallistuu yhteen moottoriurheilumaailman kuuluisimmista kilpailuista.

 

Pikes Peak

Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Vatasen voittama

Pikes Peakin ylämäkikilpailun juuret juontavat vuoteen 1916. Colorado Springissä Kalliovuorilla sijaitseva 19,99 kilometrinen pikataival nousee 156 mutkan kautta 1 440 metriä ylöspäin matkalla 4 300 metrin korkeudessa siintävälle huipulle. Yksi kilpailun kuuluisimpia filmatisointeja on Ari Vatasen ja Peugeot 405 T16:sta tähdittämä palkittu Climb Dance -lyhytelokuva, jonka voi nauttia Youtubesta:

Vatasen voittoajoista poiketen Pikes Peakin nousu on nykyisin täysin asvaltoitu. Kilpailun merkittävyydestä kertoo sekin, että Peugeot palasi areenalle vuonna 2013, vaikka merkillä ei ole aktiivista toimintaa Yhdysvalloissa. Sébastien Loebin ohjastamana 208 T16 kiipesi huipulle aikaan 8 minuuttia ja 13,878 sekuntia – kyseessä on ylivoimainen ennätys, joka on voimassa vielä tänäkin päivänä. Epäilemättä kilpailuvoiton lisäksi Volkswagen jahtaa juuri tuota aikaa.

Volkswagen ei suinkaan ole ensimmäinen, joka osallistuu Pikes Peakiin täyssähköautolla. Jo vuonna 2015 yleiskilpailun voitto meni sähkövoimalle.

Lyhytsanaisessa lehdistötiedotteessa Volkswagen kertoo I.D. R Pikes Peakin olevan paitsi I.D.-brändin lipunkantaja, sen on tarkoitus tiivistää Volkswagen Motorsport ja Volkswagen R -osastojen toimintaa.

Pikes Peakin kilpailu ajetaan 24. kesäkuuta. Tuskin maltamme odottaa!

Jaa artikkeli

Keskustelu