20.2.2024

Kädet ratissa -tunnistus ja hätätilanneavustin voi pelastaa ihmishenkiä

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen: ”Kuljettajan nukahtaessa tai saadessa sairaskohtauksen, saattaa tekniikka vielä pelastaa onnettomuudelta.”

– Liikenneonnettomuuden syy on valitettavan usein kuljettajan toimintakyvyn lamaantuminen nukahtamisen tai sairaskohtauksen johdosta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaine toteaa.

Näissä tilanteissa auto saattaa ajautua ulos tieltä tai huonolla tuurilla päin vastaantulijaa, kohtalokkain seurauksin. Jotta onnettomuuksilta näissä tilanteissa vältyttäisiin, ottavat kädet ratissa -tunnistus ja hätätilanneavustin – yhdessä kaista-avustimen kanssa – ohjat käsiinsä.

– Kädet ratissa -tunnistus, pyrkii valvomaan, pitääkö kuljettaja kiinni ohjauspyörästä. Jos ei pidä, järjestelmä olettaa hänen nukahtaneen tai saaneen sairaskohtauksen ja aloittaa toimet onnettomuuden estämiseksi, Vesalainen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Äänimerkein ja ravisteluin hereille

Vesalainen kertoo avustimien eri tavoista havahduttaa ajon aikana nukahtanut autoilija.

Ensin kuljettajaa pyritään havahduttamaan hereille äänimerkillä ja mittariston näytölle ilmestyvällä tekstillä. Jos hän ei reagoi niihin, alkaa osa autoista ravistella kuljettajaa hereille tekemällä lyhyitä, napakoita, jarrutuksia.

– Myös ohjauspyörä voi täristä. Osa autoista myös varautuu mahdolliseen onnettomuuteen kiristämällä turvavyöt ja sulkemalla avoimet ikkunat.

Lopulta avustinjärjestelmä kytkee hätävilkut päälle, pysäyttää auton hallitusti omalle kaistalleen ja soittaa hätäpuhelun.

– Auton sijaintitiedot välittyvät hätä- tai palvelukeskukseen automaattisesti eCall-järjestelmän avulla, Vesalainen kertoo.

Eri automerkit saattavat käyttää hyvin samantapaisista järjestelmistä erilaisia nimityksiä. Järjestelmien toimintatavoissa voi myös olla keskinäisiä eroavaisuuksia.

– Kuljettajan onkin tärkeää tutustua juuri omassa käytössä olevan auton järjestelmien toimintatapoihin käyttöohjeen avulla, Vesalainen painottaa.

Mitä ovat ADAS-avustimet?

Kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat yleistyneet autoissa. Ne voivat avustaa kuljettajaa, varoittaa vaarallisista tilanteista ja jopa estää onnettomuuksia tai vähentää onnettomuusriskiä ja lieventää seurauksia.

Näitä avustimia ovat esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin, älykäs nopeusavustin, kaistavahti, katveavustin sekä automaattinen hätäjarrutusavustin.

Avustinkatrasta kutsutaan lyhenteellä ADAS, jonka tulee sanoista Advanced Driver Assistance Systems.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat