6.2.2018

Koeajo: Dacia Duster todistaa yhä, ettei halvan tarvitse olla huono – tai tylsä

Dacia Duster

Dacian suosikkimalli tuntuu vain kasvattavan kiinnostavuuttaan, kun kompaktien katumaasturien markkinoille tunkeutuu ylitrendikkäitä ”coupeja”. Hyvää: rehellisyys, mukavuus, vaivattomuus, vastine rahalle. Huonoa: etuistuimen reisituki, melutaso ei ylitä hintaluokan odotuksia.  

Vilkaisulla Dacia Duster näyttää entiseltään: rehti maasturimainen ulkoasu, toimivat mittasuhteet, pullistetut lokasuojat ja ajovalot yhdistävä maski ovat kuin suoraa lainaa alkuperäisestä Dusterista.

Tutun kuoren alla on kuitenkin uusittu auto, eikä oikeastaan yhdenkään korinosan kerrota olevan vaihtokelpoinen ensimmäisen sukupolven menestysmallin kanssa.

Dacia Duster

Syy vahvaan sukunäköön on selvä: asiakkaat ovat hyvin mieltyneitä Dustereihinsa, eikä uudella sukupolvella ole mitään tarvetta vanhentaa edeltäjää. Päinvastoin, vahvalla sukunäöllä pyritään vain alleviivaamaan pidettyä dusterimaisuutta. Dusterin osuus Dacian myynnistä Suomessa onkin noin puolet.

Dacia Duster

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yhä rehellinen

Dusterin rehellisyys on ”coupeja” vilisevässä katumaasturikentässä oikeastaan aika virkistävää.

Ja kyllä ulkonäössä on eroa, jos sukupolvet pysäköi vierekkäin. Tunnistusta helpottava yksityiskohta on uutuuden musta alue etuoven ja etulokasuojan välissä. Uutuuden tuulilasia on siirretty 10 senttimetriä eteenpäin, valoja korotettu ja takaumpiot ovat vaihtuneet kapeista pystyistä suorakaiteista rehellisiin neliöihin. Ilme on tuttu ja turvallisen sympaattinen, mutta samalla entistä raikkaampi.

Dacia Duster

Sisätilat on remontoitu perusteellisemmin. Kojelauta on täysin uusi. Ilme luottaa nyt selkeämpiin vaakasuuntaisiin muotoihin. Materiaalit ovat hintaluokkaan sopivia: muovi on kovaa, mutta sitä on käytetty asiallisesti ja sovitus on toimivaa. Hallitsevat yksityiskohdat ovat joukko pyöreitä ilmasuuttimia, kohtalaisen kokoinen ja helppokäyttöinen kosketusnäyttö ja sen alla lymyävä audimainen rivi katkaisimia. Lisävarusteisen automaatti-ilmastoinnin valitseva saa kolme hopeista pyöritettävää ja näytöin varustettua rullaa.

Ajoasennon säädettävyyttä on parannettu ohjauspyörän etäisyyssäädöllä (pl. Edullisin Access-varustetaso). Istuimet ovat runkoa myöten uudet. Istuinosan etureunaa on pidennetty paremman reisituen tarjoamiseksi, mutta ainakin keskimittiasen allekirjoittaneen ajoasennolla etureuna jäi liian alas ja siten reisituki heikoksi. Siihenkin tuntui tottuvan, ja muuten ajoasento osoittautui toimivaksi.

Pellin alla perustekniikkaa

Koeajoyksilö edusti nelivetoista bensiinivaihtoehtoa, eli 1,2-litraista turboahdettua 125-hevosvoimaista TCe-moottoria (alkaen 20 399 eur). Toinen nelivetovaihtoehto on 110-hevosvoimainen dCi-diesel (alken 21 399). Molemmat saa myös etuvetoisena, kuten myös 115-hevosvoimaisen ahtamattoman hinnat alkaen -mallin.

Bensiiniturbo sopii Dusteriin hienosti. Auto liikkuu vaivatta, ja kuusivaihteinen manuaali on herkkäkäyttöinen. Ainoa automaatti on etuvetodieseliin saatava 6-vaihteinen EDC-kaksoiskytkinlaatikko.

Ilahduttavan mukava

Dusterin ohjaus on entistä keveämpi ja hivenen nopeampi. Nahkaverhoiltu ohjauspyörä ei hyväile kämmeniä tienpinnan tekstuurilla, mutta tuntuma on luonnollinen ja välitys sopiva. Dusterin suuntavakavuudessakaan ei ole moitittavaa, joten autolla on mukava taittaa matkaa. Alusta on ilmeisesti sovitettu röykkyisille romanialaisteille, eli toisin sanoen Duster etenee suomalaisteitä ilahduttavan mukavasti. Ainoa mukavuusmoite koskee rengasmelua: matkustamon äänieristystä on parannettu, mutta 215/60 R17 -kokoisten Hakkapeliitta 8 SUV -nastarenkaiden rohina kantautuu etenkin taka-akselilta eturiviläisten korviin.

Dacia Duster

Kotimaan ensikoeajolla Dusterilla päästiin myös kevyen maaston puolelle. Siellä Duster toimii hintaluokka huomioiden erinomaisesti: 210 millin maavara sekä lyhyt korin ylitykset pitävät maastonmuodot irti puskureista ja etu- ja taka-akselin välille lukittava neliveto välittää voiman tiehen.

Maastoajossa, kuten myös pysäköinneissä, auttaa uusi neljällä kameralla toteutettu järjestelmä. Ympäristöä voi tarkkailla etu- ja takakameralla, sekä kumpaankin peiliin asennetulla kylkikameralla. Elämää voi helpottaa myös lisävarustelistalta löytyvällä avaimettomalla käytöllä.

Dacia Duster

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kallein 25 000 euroa

Mallisto alkaa 15 399 euroa maksavasta Duster SCe 115 4x2 Access-mallista. Valmistaja perustelee noin tuhannen euron hintanousua uuden mallin paremmalla varustelulla. Myydyimmiksi veikataan parempia Comfortia (korvaa Laureaten) ja Prestigeä.

Dacia Duster

Maahantuojan hintaesimerkki kertoo Dusterin hinnoittelusta paljon: kaikilla lisävarusteilla ladattu Prestige jää bensiininelivetona hieman alle 25 000 euroon, kun dieselillä raja menee juuri ja juuri yli. Kovin moni automerkki ei uskalla kertoa uutuusmallinsa maksimihintaa. Dacia uskaltaa.

Dacia Duster

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Dacia Duster TCe 125 4x4 Prestige

Hinta alkaen

21 399 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 197 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, neliveto

Teho

92 kW (125 hv), 5300 r/min

Vääntö

205 Nm (2300 r/min)

Vääntö

205 Nm (2300 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11 s

Huippunopeus

179 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

145 g/km

Mitat

pituus 4341 mm, leveys 1804 mm, korkeus 1682 mm, akseliväli 2674 mm

Euro NCAP

3 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat