2.4.2018

Koeajo: etuveto ensin – Volkswagen Crafter

Volkswagen Crafter

Uusi Volkswagen Crafter -sukupolvi on aiempaa kyvykkäämpi. Hyvää: laaja mallisto, ajettavuus, kuskin paikka, suorituskyky, automaatti, viimeistely. Huonoa: rengasmelu, hidas lämpenemään.

Volkswagen Crafter on uudistunut perusteellisesti. Samalla se on palannut tehtaan omaksi malliksi, kaksi edeltäjämallia oli tehty yhteistyössä Daimler-Benzin kanssa Sprinterin sisaruksena. Uutena yhteistyönä samaa autoa saa kohta myös MAN TGE:nä, ensimmäistä kertaa B-kortilla voi ajaa MAN:ia. Valmistus on siirtynyt Saksasta Puolaan Wrzesniaan.

Volkswagen Crafter

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolme vetotapaa

Crafterin uusiutumista hallitsee etuvetoon siirtyminen merkittävässä osassa mallistoa, varsinkin kun myynti alkoi etuvetoversioilla. Uusi sukupolvi tullaan muistamaan etuvetoisena erotuksena vanhasta takavetomallista. Takaveto jää silti vaihtoehdoksi raskaamman pään malleihin. Luultavasti tuttu 4motion-neliveto osoittautuu toiseksi halutuimmaksi vetotavaksi etuvedon jälkeen. Kaikkiin vetotapoihin on yhdistettävissä kahdeksanvaihteinen perinteinen automaattivaihteisto kuusivaihteisen manuaalin vaihtoehtona.

Volkswagen Crafter

Etuvetoon siirtyminen laskee kuormatilan lattiaa kymmenen senttiä takavetomalliin verrattuna. Lastauskorkeus laskee 56 senttiin ja seisomakorkeus kasvaa parhaimmillaan 2,2 metriin. Etuveto on kevyempi, päästöiltään alhaisempi ja ennen kaikkea merkittävästi halvempi. Takavedon vahvuuksiksi jäävät parempi vetopito raskailla kuormilla ja pienempi kääntöympyrä.

Volkswagen Crafter

Laaja mallisto

Versioita löytyy varmasti joka lähtöön, umpikoreja on kolmea pituutta ja kolmea korkeutta, tilavuus 10–18 kuutiota. Alustamallin saa joko lyhytohjaamoisena lähes viisimetrisellä lavalla tai pitkällä seitsenpaikkaisella ohjaamolla. Maahantuontiohjelmassa ainakin aluksi umpikoriset autot rekisteröidään pakettiautoiksi joko 3000 tai 3500 kg kokonaispainolle, alustamalleja saa myös viisitonnisena kuorma-autona.

Volkswagen Crafter

Crafterin kaikki moottorit ovat kaksilitraisia dieseleitä, tehoversioita on neljä. Kaksi tehokkainta (140 ja 177 hv) ovat tarjolla kaikkien vetotapojen kanssa, mutta perusmoottorien tehot eroavat etuvetoisessa (102 hv) ja takavetoisessa (122 hv). Etu- ja nelivetoisessa mallissa moottori on nokalla poikittain, mutta takavetoisessa pitkittäin. Ajossa ollut tehokkain moottori vakuutti roimalla suorituskyvyllään. Se on kuitenkin nurkka-ajossa surkea lämpenemään, pakkasilla lisälämmitintä joutuu käyttämään jatkuvasti.

Volkswagen Crafter

Kuljettajalla lokoisat olot

Kuljettajan paikka on muuttunut kaikkein eniten, nyt ohjaamo ei enää mukaile Sprinteriä. Vähän kasarinostalgiaakin on mukana, jyhkeä suoralinjainen kojelauta tuo mieleen alkuperäisen LT:n. Leveys vaatii vähän kurottelua, mutta useimpia toimintoja voi käyttää myös ratin puolista. Tilaa on pitkällekin kuskille, ajoasento on luonteva ja istuin tukevasti muotoiltu. Ohjaamoon kulku on helppoa.

Säilytystiloja on peruslokeroiden lisäksi katon rajassa, kojelaudan päällä ja istuimien alla. Ovikoteloitakin on useammalla tasolla. Vakiovarustetaso on tavanomainen, mutta lisävarusteluvaihtoehtoja on runsaasti.

Henkilöautoista tutut tutkat ja elektroniset avustimet ovat tulleet tarjolle tavara-autoihinkin sähköiseen ohjaustehostimeen siirtymisen myötä. Saatavana on niin mukautuva vakionopeudensäädin, kaistavahti, törmäysvaroitin hätäjarrutuksella kuin myös perävaunun huomioiva pysäköintiavustin. Toki myös viihdejärjestelmä on päivitetty nettiaikaan sekä hyöty- että huvimielessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Helppo ajettavuus

Crafterin ajettavuus on kunnossa, niin helposti se kotiutuu niin pitkille taipaleille kuin kaupunkisukkulointiinkin. Sähkömekaanisesta ohjauksesta on henkilöautoissa kerättyjen kokemusten myötä kerralla saatu tarkka ja tunnokas. Nopeampikin se voisi olla laiskalle pyörittelijälle. Jousitus on tyhjänä tietysti turhan topakka, mutta paranee kuorman kasvaessa mukavaksi ja kantavaksi.

Volkswagen Crafter

Äänitaso on vaimea, mutta renkaiden jyrinää soisi kuuluvan vielä vähemmän. Syyhän ei edes ole autossa, vaan nastojen karseaan kuntoon rouhimissa teissämme. Kulutus pysyy kevyellä kuormalla helposti alle kymmenen litran, se on kelpo lukema pääkaupunkiseudun talvessa. Volkswagen Crafter nousee eittämättä luokan parhaaksi ominaisuuksiltaan, ilo voi tosin jäädä lyhytaikaiseksi uuden Sprinterin saapuessa kesäksi.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Lisätietoja: www.volkswagen-hyotyautot.fi/crafter-umpipakettiauto

Volkswagen Crafter 35 2.0TDI

Hinta alkaen

35 912 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

45 014 €

Moottori

Dieselmoottori 1 968 cm³, 4 sylinteriä, 2 ahdinta, 8-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

130 kW (177 hv), 3600 r/min

Vääntö

410 Nm (1500–2000 r/min)

Vääntö

410 Nm (1500–2000 r/min)

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,5 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

197 g/km

Mitat

pituus 5986 mm, leveys 2040 mm, korkeus 2590 mm, akseliväli 3640 mm

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat