25.3.2023

Koeajo: Hyundai Ioniq 6 – virtaviivaisesti sinun

Kuva Aake Kinnunen
Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner virtaviivainen aerodynaaminen koeajo

Sulavalinjainen Hyundai Ioniq 6 panostaa takatilojen sijaan aerodynaamisuuteen. Samalla auto ratkoo osan Ioniq 5:n haasteista. Hyvää: muotoilu, hyvät trendit sähköautoissa. Huonoa: takatilat.

Vuoden mielenkiintoisimpiin sähköautouutuuksiin kuuluu Hyundai Ioniq 6. Kulmikkaan Ioniq 5:n jälkeen kutonen panostaa sulaviin linjoihin jopa siihen pisteeseen, että autojen erilaisuus herättää kysymyksiä. Kopiokonemalliston sijaan Hyundailla uskotaan piirteiden voimaan sukunäön luomisessa ja ettei samaa keulailmettä tai kaikkia muotoilufilosofian teesejä kannata tuputtaa joka ikisessä autossa. 

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Trendikäs lentävä kattolinja on tullut viime vuosina tutuksi eri autovalmistajien mallistoissa ja markkinoinnissa on usein flirttailtu takavuosien kaksiovisten coupé-korien imagolla. Onneksi tätä rienausta ei mainita Ioniq 6:n kohdalla ja Hyundain mukaan malli ottaa inspiraationsa streamline-aikakaudesta 1930-luvulta alkaen. Paras käännös tälle on virtaviivaisuus. Sulavat muodot antavat autolle ilmanvastuskertoimeksi 0,21, ollen yksi automarkkinoiden parhaista. Pienempi ilmanvastus merkitsee pienempää kulutusta, jolloin Ioniq 6 pistää hanttiin myös alati kasvavien akkukokojen trendille.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Etupainotteisesti

Kattolinjan myötä auton sisustan painopiste on etuistuimilla. Istuimet voikin säätää jopa lähes makuuasentoon lataustaukojen ajaksi. Korealaismerkki on kiinnittänyt huomiota sisustan materiaaleihin ja erilaisia tunnelmia voidaan loihtia kaksialueisella tunnelmavalaistuksella. 

Takaistuimilla jalkatilaa on hyvin, kiitos Ioniq 6:n pitkähkön akselivälin. Pääntilan suhteen tilanne on haastavampi, sillä katto kaareutuu jo alas tukkalaitteen sijaintipisteessä. Käytännössä alle 1,75 metriä pitkät voivat istua takana ryhdikkäästi, mutta pidempien täytyy löhötä jalkatilaa hyödyntäen, rajoittaen turneen pituutta.

Hyundai Ioniq 6 sähköauto streamliner
Tavaratilaa porrasperämallisessa takakontissa on 401 litraa. Enemmän tavaraa tai kyyditettäviä miettivien kannattaakin kohdistaa katse sisarmalli Ioniq 5:een. Keulatila on nelivedossa symbolinen 14,5 litraa, takavedossa 45 litraa.

Täsmällisesti

Ohjauspyörän takana Hyundai Ioniq 6 liikkuu jouhevasti. Ohjaus ei ole erityisen tunnokas vieläkään, mutta keskialueelta puuttuu tietty Ioniq 5:ssä oleva tahmeus. Akselivälissä eroa Ioniq 5:een on vain viisi senttiä, mutta Ioniq 6 kääntyy terävämmin ja numeroeroa ketterämmin.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Myös alustan osalta kutonen on kehittyneempi. Ioniq 5:ttä satunnaisesti vaivaavat pienet värinät olivat ainakin Madridin alueen tiestöllä poissa. Lyhyet joustovarat merkitsevät napakampia liikkeitä töyssyjen ja muiden merkittävien heittojen kohdalla. Koeajoautot oli varustettu lisävarusteisella 20 tuuman vannepaketilla, joten 18-tuumaiset aerovanteet ja niiden maltillisempi rengaskoko jäävät kotimaan kokeiluun.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Ergonomian osalta auto on tuttu. Ohjauspyörän neljä ledipistettä kertovat valitusta ajotilasta ja nelivetomallissa on mahdollista käskyttää auto takavetoiseksi. 12,3-tuumaiset näytöt hoitavat mittariston ja tietoviihdejärjestelmän rooleja, eikä ohjelmistossa ole tapahtunut järisyttäviä päivityksiä. Ikkunoiden ja ovien käyttöpainikkeet on siirretty keskitunneliin mukitelineiden ja lataustelineen jatkoksi.

Valinnaiset digitaaliset sivupeilit ovat mielenkiintoisempi ergonomiakysymys. Hyundain ratkaisussa kamerapeilien näytöt on sijoitettu kojelautaan, joista kuljettajan puolen näyttö on hiukan jyrkässä kulmassa. Itse kameroiden toteutus ei ole niin siro kuin kilpailijoilla, mutta sivuvilkut on tehty hauskasti niiden yhteydessä ja kunnon varren ansiosta kamerat saa kääntymään hiukan koria vasten pysäköitäessä. Kameroiden kuva on selkeä niin tunnelissa kuin auringonpaisteessa. 

Hyundain todellinen oivallus on näyttää kaistaa vaihdettaessa etäisyysviivat peiliruudussa, mikä on vihdoin sellaista käyttöä digipeileille, mitä ei voi tehdä tavallisen lasin keinoin. Lienee henkilökohtainen tottumiskysymys, kuinka nopeasti peilinäkymää tottuu etsimään uudesta paikasta. Tämä on erityisesti kuskin peilin suhteen, sillä ero apukuljettajan peilinäkymän uuden sijainnin suhteen on pienempi. On myös ymmärrettävää, että jos ajokortti on ollut taskussa vaikkapa 40 vuotta, ei sivupeilin uutta paikkaa opi päivässä tai kahdessa.

Sähköisesti

Hyundai Ioniq 6 perustuu E-GMP-perusrakenteelle sisarmallinsa ja esimerkiksi Kia EV6:n tavoin. Suomeen tuodaan vain suurempaa 77,4 kilowattitunnin akustoa. Sen turvin pihein takavetoinen malliversio 18 tuuman aerovanteilla yltää 614 kilometrin WLTP-toimintamatkaan. Samalla WLTP-kulutuslukema on vain 14,3 kWh per 100 kilometriä. 20 tuuman vanteilla nähdyt kulutuslukemat vaihtelivat 20 kilowattitunnista reiluun 13 kilowattituntiin per 100 km, joten Ioniq 6:lla on potentiaalia mennä vähällä optimikelissä mutta motarihenkisissä nopeuksissa.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Takavetomallissa tehoa on 168 kW ja nelivetomallissa 239 kW.  Kummassakaan tapauksessa 0–100 km/h kiihdytystä ei tarvitse jahkailla, vaikka nelivedon 5,1 sekuntia onkin reilut kaksi sekuntia takavetoa ripeämpi. 

800 voltin järjestelmän ansiosta Ioniq 6:n latauksen huipputeho on 232 kW ja 10-80% lataus onnistuu sopivan laturin löytyessä vain 18 minuutissa. Type 2 -latauksen huipputeho on 11 kW. Nykymittapuulla maltillisen akkukoon ansiosta hyvätasoinen Type 2 riittää akun täyttämiseen yön tai työpäivän aikana, mutta tietysti suko-kotilatauksella aikaa saa varata viikonlopun. 

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Ioniq 6 on myös ensimmäinen Hyundai, joka tukee Plug & Charge -toimintoa sopivien latausasemien kanssa. Tuolloin auto käynnistää latauksen ennalta määritellyillä lataustiedoilla pelkällä piuhan kytkemisellä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yksinkertaisesti

Ioniq 6:n myyntivaltti lienee ennemmin tyylikkyys kuin samoista muodoista johtuvat hyvät trendit sähköautoissa, kuten pieni kulutus ja nykyisin maltillinen akkukoko. On myös hauska nähdä miten Hyundai rakentaa Ioniq-mallistoa täysin erilaisilla autoilla kloonien sijaan. Tutustumme toki tarkemmin kulutukseen, vannevaihtoehtoihin ja  alustamukavuuteen kotimaan koeajossa aikanaan.

Hyundai Ioniq 6 AWD Ultimate sähköauto streamliner

Hyundai Ioniq 6 on hinnoiteltu Suomessa tällä hetkellä yksinkertaisesti, sillä varustetasoja tai akkukokoja ei ole valittavaksi. Takavetodon aloituskynnys on 60 390 euroa ja neliveto maksaa tasan 5 000 euroa enemmän. Lisävarustelistaltakin löytyy lähinnä lasikatto ja erikoisvärejä. 

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Hyundai Ioniq 6 77,4 kWh AWD Ultimate

Hinta alkaen

65 390 €

Moottori

Sähköauto, neliveto. Etuakseli 74 kW, taka-akseli 165 kW.

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva 77,4 / 74,0 kWh. Lataus Type 2 11 kW (3 x 16A), CCS 232 kW.

Toimintamatka

519 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

239 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,1 s

Huippunopeus

185 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 16,9 kWh/100 km. (vapaakenttä)

Mitat

pituus 4855 mm, leveys 1880 mm, korkeus 1495 mm, akseliväli 2950 mm
Tavaratila: 401+15 l
Omamassa: 2520 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1500 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat