5.4.2020

Koeajo: Järkevän valinta – Suzuki Vitara Hybrid

Suzuki Vitara Hybrid

Suzuki Vitara Hybridin kevythybriditekniikka pudottaa nelivetoisen citymaasturin kulutusta litralla. Hyvää: neliveto, pieni kulutus, suorituskyky, näkyvyys, vaivattomuus, turvavarustelu. Huonoa: tunnoton ohjaus, vanhahtavuus, muovipinnat.

Suzuki Vitara luottaa ostajien keskittyvän järkiperusteisiin auton valinnassaan. Kelpo tilat on taiottu kompakteihin ulkomittoihin. Simppelit ratkaisut ja kevyt rakenne eivät kaipaa isoa moottoria. Neliveto tuo itsevarmuutta talveen. Hyvän varustelun täydentää luokan kattavin arsenaali elektronisia turvajärjestelmiä. Törmäystesteistä tuomisena viisi tähteä. Ja nyt on vielä lisätty hybriditekniikkaa pudottamaan kulutusta.

Suzuki Vitara Hybrid

Miksi sitten hinnaltaankin edullinen Vitara ei keiku myyntitilastomme kärjessä? Painottavatko ostajat kuitenkin enemmän näyttävää ulkonäköä, kalliita verhoilumateriaaleja ja nautittavaa ajettavuutta – niitä ei Suzukiin saa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisäpotkua kiihdytyksiin

Vitaran hybridijärjestelmä lukeutuu kevythybrideihin. Se ei kulje pelkällä sähköllä lainkaan, mutta pieneen akustoon otetaan hidastuksista liike-energiaa talteen liikkeellelähtöjä ja kiihdytyksiä avittamaan. Järjestelmän toiminta ei vaadi käyttäjältä mitään toimenpiteitä, ja halutessaan sen toimintaa voi seurata ajotietokoneen näytöltä.

Bensiinimoottori on tuttu 1,4-litrainen nelisylinterinen; nyt sen puristussuhdetta ja vääntömomenttia on viilattu ylöspäin huipputehon kustannuksella. Käynnistingeneraattori toimii 48 voltin jännitteellä, ja antaa kiihdytyksiin 13 hevosvoiman lisätehon täydentämään polttomoottoria alakierroksilla. Yhteispeli toimii, kevyt pikkumaasturi kiihtyy eleettömän ripeästi moottoria ihmeemmin huudattamatta.

Säästöä tankkauksiin

Harmillisesti hybriditekniikkaa ei saa automaattiversioon ainakaan vielä. Suzukia kepittää kyllä mielikseen sujuvan vaihteensiirron ja onnistuneiden välityksien ansiosta. Vapaalla rullatessa sähkömoottori pitää polttomoottorin pyörimässä, vedon saa kehnommallakin kytkintyöskentelyllä palautettua pehmeästi.

Myös liikennevaloissa sammuminen ja käynnistyminen tapahtuvat nopeasti ja huomaamattomasti. Ainoana kauneusvirheenä laturi tarraa kiinni turhan selkeästi moottorijarrutuksessa, mutta saapahan talteen enemmän energiaa. Lopputulos onkin mainio, keskikulutus putoaa seitsemästä litrasta kuuteen, muiden valmistajien kevythybridit eivät ole pystyneet yhtä isoon parannukseen.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet 4WD GL+ 6MT Hybrid

Hinta alkaen

23 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

26 990 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 373 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, neliveto.

Teho

95 kW (129 hv), 5500 r/min

Vääntö

235 Nm (2000–3000 r/min)

Vääntö

235 Nm (2000–3000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,5 s

Huippunopeus

190 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 6,2 (yhd.)

CO2-päästöt

141 g/km

Mitat

pituus 4175 mm, leveys 1775 mm, korkeus 1610 mm, akseliväli 2500 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat