27.5.2017

Koeajo: kun kyvyt eivät lopu kesken – Land Rover Discovery 3.0 Td6

Land Rover Discovery

Uusi Land Rover Discovery on niin kyvykäs maaston kulkija, että sen ajaminen pelkillä päällystetyillä teillä on tuhlausta. Hyvää: kyvykkyys maastossa, ilmajousitus, vetomassa, aisapainon punnitus. Huonoa: istuinmukavuus.

Land Rover Discoveryn muodot ovat muuttuneet radikaalisti: aiemman mallin kantikkuus on vaihtunut luiskempiin linjoihin. Kaukaa katsottuna auto muistuttaa eläväisesti esimerkiksi pikkusisartaan Discovery Sportia - ja myös monia Range Roverin malleja - mutta lähempää tarkasteltaessa, ja etenkin takaa silmäiltäessä, auton koko ja olemus alkavat erottua paremmin.

Land Rover Discovery

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mutkateille nöyremmin

Kuusisylinterinen dieselmoottori antaa oman säväyksensä ison SUV-auton olemukseen. Kone vastaa käskyihin ahnaasti, äänet ovat sopivan maskuliiniset ja automaatti vaihtaa huomaamattomasti.

Hitaassa nopeudessa ohjaus palauttaa laiskasti, mutta vauhdin myötä asia muuttuu päinvastaiseksi: keskitys on voimakasta, ja kaltevalla maantiellä kuljettajan pitää jatkuvasti ikään kuin harata rattia vastaan. Muuten Discovery etenisi kyllä vakaasti eteenpäin. Mutkatiellä itsekantava, keventynyt kori tarjoaa aiempaa nöyremmän ajettavuuden.

Land Rover Discovery

Ilmajousitus suodattaa tien epätasaisuudet melko hyvin, mutta koeajoauton matala ja leveä rengas tuo hieman läpi kevätkarkean tien värinöitä. Kokonaisuutena ajomukavuus on kuitenkin hintaluokan edellyttämällä tasolla, etenkin kun mukaan laskee kehoa hyvin tukevat ja monipuolisesti säädettävät etuistuimet.

Land Rover Discovery

Sen sijaan takamatkustajien olo on jo tuntuvasti ankeampi. Kovapintainen takaistuin ei tarjoa minkäänlaista reisitukea, ja kun pituussuuntaista tilaakin Discoveryssä on yllättävän vähänlaisesti, Etelä-Suomesta Lappiin asti ei tällä penkillä tekisi mieli taivaltaa. Tämä tuntuu oudolta, sillä juuri väljiä ja mukavia tiloja sopisi isolta maasturilta yleensä odottaa.

Land Rover Discovery

Land Rover Discoveryn tapauksessa on toki muistettava, että tässä on auto, joka on suunniteltu palvelemaan ja nimenomaan selviytymään päällystettyjen teiden ulkopuolella.

Maastoon tarkoitettu

Maavaraa ilmajousitetusta Discoverysta löytyy 283 millimetriä. Kevättulvista suoriudutaan helposti 900 millimetrin kahluusyvyyden turvin. Valmistajan muista malleista tuttu Terrain Response 2 -luistonhallintajärjestelmä tekee oudoissakin maastoissa ajamisesta helppoa jopa satunnaiselle maastokuljettajalle. Riittää, että kuljettaja osaa kertoa järjestelmälle maaston laadun, niin sen jälkeen ohjelmisto hallitsee pyörien luistoa yhdessä jarrujen kanssa.

Land Rover Discovery

Mallivalikoimaan kuuluu kolme dieselmoottoria ja kompressoriahdettu bensiinimoottori. Varustetasoja on neljä. Koeajossa ollut Land Rover Discovery 3.0 Td6 oli ns. First Edition malli, joka varustelultaan vastaa kalleinta HSE Luxury -mallia. Auton varustukseen kuului myös sähköisesti esiin taittuva vetokoukku, joka mahdollistaa myös aisapainon mittauksen. Se on erinomaisen hyödyllinen ominaisuus kaikille peräkärrykuormia vetäville ja vahvistaa entisestään mallin hyötykäyttöluonnetta. Vetokykyäkin löytyy muikeat 3 500 kiloa.

Land Rover Discovery

Land Rover Discovery ei ole halpa auto. Halvimmillaan sillä on hintaa 70 300 euroa ja hinnaston huippu löytyy 126 900 eurosta. Koeajoauton hinta asettui varusteineen 121 700 euroon.

Vaihtoehtona pakettiauto

Jos Land Rover Discoveryn tarjoama jopa seitsemän henkilön kuljettaminen ei ole tarpeellista vaan painopiste on enemmän tavaran kuljettamisessa, kannattaa syventyä hetki autoveroasioihin.

Land Rover Discovery

Discovery -malliston pienin dieselmoottoriversio 2.0 Td4 on saatavilla myös pakettiautona. Kun autoon jätetään vain kaksi etuistuinta, jäljelle jää erittäin hulppea tavaratila ja kaikki Discoveryn tekniset kyvyt. Uusi kaksipaikkainen Discovery hyväksytään pakettiautoksi, koska sen tehopainosuhde täyttää vaaditut ehdot. Pakettiautoksi rekisteröitävän Discoveryn vero taas on selvästi henkilöautoversiota edullisempi.

Land Rover Discovery

Halvin kaksipaikkainen pakettiautoversio maksaa 57 630 euroa ja parhaimmalla varustelulla 77 000 euroa. Hintaero vastaavaa henkilöautoversioon on 12 700–17 000 euroa.

Land Rover Discovery

Vastaava pakettiautoratkaisu on ollut tarjolla Discovery -mallistoon aikaisemminkin, ja sille on löytynyt oma käyttäjäkuntansa pienyrityksistä ja muista enemmän tavaraa tai harrastusvälineitä mukanaan kuljettavista. Kun käyttötarve lakkaa, auton voi muuttaa henkilöautoksi palauttamalla istuimet paikoilleen ja maksamalla käytetyn auton jäännösarvon mukaisen autoveron.

Teksti: Eila Parviainen Kuvat: Jari Saarentaus

Lisätietoja: www.landrover.fi/taysin-uusi-discovery/

Land Rover Discovery 3.0 Td6

Hinta alkaen

70 335 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

121 711 €

Moottori

Dieselmoottori 2 993 cm³ V6, 24 venttiiliä, yhteispaineruiskutus, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

190 kW (258 hv), 3705 r/min

Vääntö

600 Nm (1750–2250 r/min)

Vääntö

600 Nm (1750–2250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,1 s

Huippunopeus

209 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,2 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

189 g/km

Mitat

pituus 4907 mm, leveys 2220 mm, korkeus 1846 mm, akseliväli 2923 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat