17.11.2019

Koeajo: digitaalisesti remasteroitu – Nissan Juke DIG-T 117 DCT Tekna

Nissan Juke DIG-T 117 DCT Tekna

Noin kymmenen vuoden jälkeen Nissan Juke on keksitty uudelleen. Hyvää: tilat, tyyli, ohjaus. Huonoa: alustan pintakovuus, automaattivaihteiston verkkaisuus.

Kompaktien crossovereiden segmentin perustajajäseniin voidaan laskea Nissan Juke, joka jäi ihmisten mieliin uuden kokoluokkansa ja korimallinsa lisäksi, köh, erikoisella keulallaan. Toisen mallipolven myötä Nissanilla ei ole kuitenkaan lähdetty kajoamaan toimivaan pakettiin, vaan jopa mielipiteitä jakava design on otettu jälleen osaksi pakettia. Lopputuloksena on uusi Nissan Juke, joka tuntuu tutun radiohitin päivitetyltä uudelleentulkinnalta.

Nissan Juke DIG-T 117 DCT Tekna

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutut sävelet, uusi sointi

Uusi Nissan Juke perustuu Renault-Nissan-allianssin CMF-B-pohjalevylle, joka löytyy muun muassa uuden Clion ja Capturin pinnan alta. Ajan henkeen kuuluvasti uusi Juke on hiukan edeltäjäänsä kookkaampi tuoden lisäsenttejä erityisesti takana matkustaville. Vanhaan verrattuna pituutta on tullut 7,5 senttiä lisää ja akseliväli 10,6 senttiä. Leveydessä on tyydytty indeksikorotuksen 3,5 senttimetriin. Samalla tavaratila on kasvanut viidenneksellä 422 litraan.

Nissan Juke on pysynyt uskollisena tyylilleen. Keulan tutut valot ovat saaneet uutta ilmettä valmistajan V-Motion-keulatyylistä ja Y-mallisesta valodesignista. Lisää vitsiä on haettu kontrastivärisellä katolla ja lukuisilla väriyhdistelmillä, vaikka muutamat yhdistelmät jäävätkin pois Suomen maahantuontiohjelmasta.

Sisällä matkustamossa Nissan Juke noudattelee samaa teemaa edeltäjänsä kanssa, joten pyöreiden muotojen ja korostusten keskellä vallitsee perinteinen järjestys. Tietoviihdejärjestelmän näyttö on kahdeksan tuumaa ja se on ajan hengen mukaisesti “kelluvaa” tyyliä. Nissan on kiinnittänyt merkittävästi huomiota järjestelmän yhteyksiin, joten perinteisten älypuhelintukien lisäksi luvassa on esimerkiksi yhteensopivuus Google Assistant -älyavustajan kanssa. Pääntukiin sisäänrakennettu Bose Personal Plus -äänentoistojärjestelmä tekee paluun lisävarustelistalle. Upeasti soiva järjestelmä tosin maksaa reilut 1 000 euroa.

Turva- ja avustinjärjestelmien suhteen Juke edustaa nykymuotia, perusvarusteiden kattaessa muun muassa kaukovaloavustimen, liikennemerkkitunnistuksen ja jalankulkijatunnistuksella varustetun automaattisen hätäjarrutuksen. Tekna-varustelusta alkaen ominaisuuksien kärkenä ovat Nissan ProPilotiksi ristitty mukautuvan vakionopeussäätimen ja kaista-avustimen yhdistelmä. Kaupunkielämää helpottaa puolestaan ympäristökamerajärjestelmä ja risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä.

Nissan Juke DIG-T 117 DCT Tekna

Ketterästi kertosäkeeseen

Ainoana moottorivaihtoehtona on alkuvaiheessa uusi DIG-T 117 1,0-litrainen kolmisylinterinen ahdettu bensiinimoottori. Mallimerkintänsä mukaisesti se tuottaa 117 hevosvoimaa ja huippuvääntö on 180 newtonmetriä, joskin yliahtotoiminnolla on hetkellisesti saatavissa 200 newtonmetrin vääntöhuippu ohituksia varten.

Nissan Juke DIG-T 117 DCT Tekna

Vaihteistona on kuusivaihteinen manuaali tai myyntimalliksi kohoava seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinautomaatti. Manuaalin toiminnassa mieleenpainuvinta on hiukan epämääräinen kytkinpoljin ja jyrkästi tyhjäkäynniltä nouseva moottorin vääntö. Automaattivaihteisto on puolestaan viipyilevää sorttia.

Auto on kuitenkin saanut yllättävää urheilullisuutta ajettavuuteensa. Ohjaus on odotettua ripeämpi ja Juke reagoikin ohjauspyyntöihin yllättävän välittömästi. Vastapainoksi luvassa on kuitenkin jousituksen pintakovuutta erityisesti kunnianhimoisemmilla vanteilla varustettuna, mutta hyvä iskunvaimennus pitää kokonaisuuden kasassa ainakin Espanjan tiestöllä.

Euroopan markkinoille uusi Nissan Juke saapuu alkuvuodesta. Valmistuspaikan suhteen Nissan on valinnut Brexitiä pelkäämättömän tien, sillä ainoastaan Britannian Sunderlandissa valmistettavan Juken komponentit tulevat suurimmaksi osaksi EU:n alueelta.

Manuaalivaihteisen Juken hinnat alkavat Visia-varustelulla 19 990 eurosta, automaattivaihteisen alkaessa Acenta-tasosta ja 23 290 eurosta.

Nissan Juke DIG-T 117 DCT Tekna

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Nissan Juke DIG-T 117 DCT Tekna

Hinta alkaen

27 390 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm3, 3 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

86 kW (117 hv), 5250 r/min

Vääntö

180/200 Nm (1750–4000 r/min)

Vääntö

180/200 Nm (1750–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,1 s

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 6,3 (yhd.)

CO2-päästöt

143 g/km

Mitat

pituus 4210 mm, leveys 1800 mm, korkeus 1595 mm, akseliväli 2636 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1250 / 638 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Luetuimmat