17.9.2017

Koeajo: Perheen näyttävin – Volkswagen Arteon R-Line

Volkswagen Arteon R-Line

Urheilullisin Volkswagen Arteon erottautuu massasta – ja pikkuveli-Passatista. Hyvää: moottori, ajettavuus, ulkonäkö, äänieristys. Huonoa: hinta (lisävarustein), ajotilojen vähäinen vaikutus.

Alla on Volkswagen Arteon R-Line-varustelutasolla. Auto on kookas, mutta silti sutjakka ilmestys. Sivusta katsottuna mieleen tulee Audi A5. Näyttävyyttä ja omintakeista tyylikkyyttä luovat kehyksettömät sivuovet. Arteonista on jopa edustusautoksi.

Arteonin muodot ja auton sopusuhtaiset mitat hivelevät silmää. Nämä linjat kestävät ajan hampaan puraisua: Arteon todennäköisesti näyttää hyvältä kymmenenkin vuoden päästä.

Volkswagen Arteon R-Line

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hulppeat jalkatilat

Uusi Arteon on aiemmin myynnissä olleen Volkswagen CC:n seuraaja. Arteon pohjautuu Volkswagen Passatiin, mutta on sitä pidempi, leveämpi ja matalampi. Pituus- ja leveyslisät tuovat matkustamoon väljyyttä – ja hulppeat jalkatilat etenkin takamatkustajille.

Päiden ylle jää myös mukavasti ilmavuutta.

Volkswagen Arteon R-Line

Tavaroille on tilaa kontissa 563 litran verran. Tavaratila ulottuu niin pitkälle, että sen perältä saa kurotella tavaroita – ja tuhria housut takapuskuriin. Kuormauskoukut ja verkko helpottavat kuljetustarpeita.

Taattua ajettavuutta

Arteonin ajettavuus on taattua volkkaria: ennakoitavaa, yllätyksetöntä ja vähän tylsääkin.

Eteneminen on toki myös vaivatonta: ohjaus on riittävän nopea, mukautuva alustansäätö toimii, elektroninen tasauspyörästän lukitus (XDS) vakauttaa etenemistä, automaattivaihteisto tottelee jouheasti ja kulku on ylipäätään ketterää. Ohitusvauhtia keritessä kannattaa tosin napsauttaa vaihteenvalitsin S-asentoon, niin automaattivaihteiston käytös hieman rivakoituu.

Volkswagen Arteon R-Line

Nelivetoisuus puolestaan takaa etenemiskykyjä myös haastavimmissa olosuhteissa, kuten vaikka rankan sadepäivän muodostamien yllättävien syvien lätäköiden läpiajamisessa.

Tiiviisti paikoillaan

Arteonilla tulee koeajossa nojattua aika ajoin tanakasti kaarteeseen. Ajolinjan säilymisestä ei ole huolta, eikä istuimella pysymisestä.

Etuistuimen sivutuet sekä istuinosan että selkänojan osalta ovat kunnolliset. Plussaa tulee myös istuinosan reisijatkeesta. Ajoasento löytyy hyvin, sillä istuimen säätövarat ovat riittävät ja ohjauspyörä säätyy syvyys ja korkeussuunnissa, syvyyssuunnassa erityisen paljon.

Volkswagen Arteon R-Line

Tämän hintaluokan autossa tosin olisi etuistuimen osalta odottanut, että myös istuimen korkeussäätö hoituisi sähköisesti, nyt on tyydytty vipuratkaisuun.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Väkevin voimanlähde

Konepellin alla elämöi moottorikatraan väkevin dieselkone. Tehoa on 240 hevosvoimaa eli aivan riittävästi kookkaan uutuusmallin liikuttamiseen.

Urheilullista ajoa kaipaava voi kuitenkin pettyä. Sopivan ajotilan valitsemalla autosta saa hitusen, mutta vain hitusen ärhäkämmin reagoivan.

Volkswagen Arteon R-Line

R-Line-malliversio on kuorrutettu urheilullisilla yksityiskohdilla: R-Line-logo komeilee nahkaisessa monitoimiohjauspyörässä ja jäähdyttimen säleikössä. Matkustamon puolella on istuimissa erikoistikkaukset ja logo, joka komeilee myös kynnyslistoissa.

Selkeäpiirtoinen digitaalimittariston näyttö räätälöityy monin tavoin, vaikka navigointitarpeisiin. Plussaa saa myös tuulilasinäyttö, joka on kaltaistensa joukossa kärkitasoa eli näyttää tiedot selkeästi.

Volkswagen Arteon R-Line

Ymmärrän hyvin heitäkin, joiden mielestä on huono kehityssuunta, jos lähes kaikki säätyy kosketusnäytöltä. Vaikkeivat Arteonin valikkojen käyttö ja opettelu ole erityisen haastavaa, suosii moni pyörökytkimiä, joita käytettäessä kuskin katse voi pysyä tiessä.

Potkaisemalla aukeava takaluukku

Mukavuutta on mukautuva vakionopeudensäädin (ACC), joka taitaa nopeusrajoitusten lukemisen ja säätää ajonopeutta. Järjestelmä huolehtii, ettei valittua huippunopeutta ylitetä, ja säilyttää vähimmäisetäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon.

Lisävarusteinen kaukovalojärjestelmä (661 euroa) sisältää kaukovaloautomatiikan, joka tuo sekin osaltaan ajamisen vaivattomuutta. Järjestelmän avulla voi jatkuvasti ajaa kaukovaloilla häikäisemättä vastaantulijoita. Kaukovalot vaihtuvat osittain lähivaloiksi valokuviota mukauttamalla. Taustapeilin selkämyksessä oleva kamera välittää tiedon muista tiellä liikkujista ja tien valaistuksesta älyvalojen ohjaamiseksi.

Volkswagen Arteon R-Line

Tavaroita autoon kantaessa kiittelee jalan heilautuksella automaattisesti avautuvaa takaluukkua. Onneksi ei kuitenkaan tarvitse turvautua ihan niin rajuihin otteisiin, kuin autoyksilön mukana tullut lisävarustelistaus antaa ymmärtää. Siellä sähkötoimisen takaluukun Easy Open -toiminto on nimetty takaluukun avaamiseksi potkaisulla.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus

Volkswagen Arteon R-Line 2.0 TDI 4Motion DSG

Hinta alkaen

62 372 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

70 064 €

Moottori

Dieselmoottori 1 968 cm³, 7-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

176 kW (240 hv)

Vääntö

500 Nm (1750–2500 r/min)

Vääntö

500 Nm (1750–2500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,5 s

Huippunopeus

245 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

152 g/km

Mitat

pituus 4862 mm, leveys 1871 mm, korkeus 1450 mm, akseliväli 2837 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat