23.12.2017

Koeajo: pihi kuormajuhta – Škoda Octavia Combi

Škoda Octavia

Škoda Octavia Combi 1.5 TSI on kuluja ja kulutusta vahtaavan valinta: pihi mutta vaivaton matkakumppani. Hyvää: moottori, kulutus, ajettavuus, sisätilat. Huonoa: vaihteiston hetkellinen viivyttely, pienet sivupeilit, näyttö altis häikäisyille.

Riittävän tehokas mutta kukkaroa hellivän taloudellinen. Yhtälö on haastava, mutta mahdollinen. Škodan ratkaisu kantaa mallinimeä Škoda Octavia Combi 1.5 TSI Style DSG.

Suomessa suosituimman automallin konepellin alle on nyt tarjolla uusi voimanlähde. Nelisylinterinen ja turboahdettu 1,5-litrainen TSI-moottori on varustettu polttoaineen suoraruiskutuksella. Mutta se jokin on sylinterien lepuutustoiminto.

Škoda Octavia

Ratkaisun nimilyhenne on ACT eli Active Cylinder Management. Järjestelmä toimii luvatusti eli huomaamattomasti. Autolla ajava huomaa moottorin työtavan vain mittaristosta. Lepuutustoiminto sammuttaa kaksi neljästä sylinteristä, kun moottori käy kierrosalueella 1 400–4 000 r/min ja auton nopeus on alle 130 kilometriä tunnissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukavat kulutuslukemat

Vaikkei kuljettaja huomaa sylinterien lepuutusta ajon aikana, selviävät teknisen ratkaisun edut tankkaustilanteessa – ainakin pidemmän aikavälin kulutusta tarkkaillen.

Škoda Octavia

Koeajo sisälsi painotetusti kaupunki- ja taajama-ajoa, alle neljänneksen verran maantieajoa. Koeajon aikana ajokeli oli talvinen, mutta säätila leuto: ulkolämpötila vaihteli 1–5 miinusasteen välillä.

Luvattu EU-keskikulutus on 4,9 litraa sadalla kilometrillä. Koeajossa ei aivan ylletty alle viiteen litraan, mutta kuuden litran kulutukseen kuitenkin. Autolle luvattu kaupunkikulutus on 6,1 litraa satasella.

Škoda Octavia

Koeajon aikana ajettiin eco-ajotila valittuna, taloudellisen ajamisen näkökulmasta mahdollisimman järkevästi mutta kuitenkin niin, ettei liikennevirrassa jääty muiden jalkoihin riesaksi.

Škoda Octavia

Auto myös rullaa kevyesti, joten punaisten liikennevalojen siintäessä ennakoivalla ajotavalla voi säästää silläkin polttoaineen kulutusta.

Liikahtaa kyllä

Vaikka konepellin alla lymyää pihi moottori, liikahtaa farmarikorinen kerkeästi. Voimaa on siis arkiajoon aivan riittävästi. Tehoa on 150 hevosvoimaa ja sen saa käyttöön mukavan laajalla käyntikierrosalueella 1 500– 3 500 r/min. Vääntöä on tarjolla 250 newtonmetrin verran.

Škoda Octavia

Vaikkei koeajossa ole alla Octavian rivakkaa RS-malli, kiihtyy auto aivan riittävästi. Nollasta sataan 8,3 sekunnissa. Ja mikä mukavaa moottorin käyntiääni on säyseä.

Moottorin piheyttä edesauttaa myös sylinterien pinnoitus. Hienonhieno spraypinnoite sylinterien pinnalla muodostaa sylintereiden seinämiin eränaliset voitelutaskut, jotka pienentävät kitkaa ja kohentavat kulutuskestävyyttä. Mitä visummin kitkahäviöt ovat kurissa, sitä taloudellisimpia kilometrejä on luvassa.

Škoda Octavia

Polttoaineen ruiskutuspainetta on voitu nostaa 350 bariin, joka tehokkaamman seoksenmuodostuksen kautta kohentaa polttoaineen sumuttumista palotiloihin. Ja tämä taas alentaa palotapahtuman tuottamia hiukkaspäästöjä.

Ajoittaista aprikointia

Voimalinja tekee yhteistyötä sangen saumattomasti. Liikkeellelähdöt ovat seitsenlovisen kaksoiskytkinautomaattivaihteiston akilleen kantapää: liikahtamista kun edeltää ajoittain hetken kestävä aprikointi – ja sen aikana oikea jalkaterä suoristuu tahattomasti liikaa. Ja kun kaasua annostelee liian reippaasti, voi rengas raapaista äkäisesti asvalttia.

Vaihteiston aprikointi vaivaa ajoittain myös voimakkaiden kiihdytysten alkuvaiheissa. On makuasia, onko kyseessä epäkohta vai ominaisuus, yhtä kaikki, käytökseen tottuu. Olemus hieman lientyy muilla ajoasetuksilla.

Sivupeilit ja taustapeili ovat toki muotoilultaan siroja, mutta samalla näyttävät turhan pienen alan maailmasta auton sivuilta ja takaa.

Škoda Octavia

Octavioista on tarjolla laaja katras bensiini-, diesel- ja kaasuversioita. Uusi voimanlähde täydentää kansansuosikin mallivalikoimaa. Edullisimmillaan tällä moottorilla ja manuaalivaihteisena tsekkiläisen saa 26 468 eurolla. Koeajettu malliversio ilman lisäherkkuja Style-varustetasoisena maksaa 30 413 euroa.

Škoda Octavia

Koeajoyksilö lisävarustein kuorrutettuna nostaa hintaa jo kipurajoille: yli 39 000 euroon. Lisävarusteina autossa ovat muun muassa automaattinen pysäköintiavustin, mukautuva alustan säätö, sähkötoiminen panoraama-kattoikkuna, istuinten osanahkaverhous, mukautuva vakionopeudensäädin ja nopeudenrajoitin, matkapuhelimen langaton lataus, liikennemerkkien tunnistus, kaista-avustin ja 9,2-tuumainen värillinen kosketusnäyttö.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Roman Razinkov

Lisätietoja: www.skoda.fi/octavia-combi

Škoda Octavia Combi 1.5 TSI Style DSG

Hinta alkaen

30 413 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

39 019 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 495 cm³, 4 sylinteriä, turboahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

110 kW (150 hv), 5000 r/min

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,3 s

Huippunopeus

218 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

114 g/km

Mitat

pituus 4667 mm, leveys 1814 mm, korkeus 1465 mm, akseliväli 2680 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat