29.1.2019

Koeajo: Porsche Cayenne E-Hybrid – Virallisesti vihreä

Porsche Cayenne E-Hybrid

Porsche Cayenne -katumaasturimallistossa ladattava E-Hybrid on lähes selvä valinta: tehokas, nopea ja matalasti verotettu. Hyvää: toimiva hybridivoimalinja, erinomainen ajettavuus, joustavasti muokattava tietoviihdejärjestelmä. Huonoa: Kulutus pitkillä moottoritiematkoilla, lisävarusteet valittava huolella.

Porsche Cayenne E-Hybrid edustaa monella tapaa nykyaikaisen ideaaliauton käsitystä. Ensinnäkin se on katumaasturi. Toiseksi se edustaa automaailman halutuimman pään brändiä. Ja tietysti se on virallisesti vihreä – hiilidioksidia syntyy vain 93 grammaa kilometriltä WLTP-mittauksella, vanhalla NEDC-mittauksella vieläpä vain 72 g/km. Suorituskyvystäkään ei tarvitse tinkiä, parhaimmillaan käytössä on 462 hevosvoimaa.

Porsche Cayenne E-Hybrid
Vihreät yksityiskohdat paljastavat E-Hybridin – ellei autoa ole tilattu korostuksen poistolla.

Taustalla on tietysti ladattava hybriditekniikka, Porschen kielellä E-Hybrid. Voimalinja koostuu 3-litraisesta turboahdetusta V6-moottorista, 8-vaihteisesta automaatista ja sen yhteyteen asennetusta sähkömoottorista. Paketin perässä on tietysti neliveto. Polttomoottori kehittää 335 hevosvoimaa, sähkömoottori 135. Yhteisvaikutus vie 2,4 tonnisen järkäleen sataseen viidessä sekunnissa, ja huvi loppuu vasta 253 kilometrissä tunnissa.

Porsche Cayenne E-Hybrid

Porsche Cayenne E-Hybridin kokonaisteho on hevosvoimalleen sama kuin merkin edustusauto Panamera E-Hybridissä. Teknisiä tietoja tarkastelemalla autojen välistä löytyy kuitenkin yllättäviä eroja: Cayennen 3-litraisen yhden turbon V6:n sijaan Panamera luottaa saman voimanlähteen 2,9-litraiseen tuplaturboversioon. Panamera luottaa myös Porschen omaan 8-vaihteiseen PDK-kaksoiskytkinlaatikkoon, kun Cayennessä saman vaihdemäärän tarjoaa ZF:n valmistama momentinmuunninautomaatti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Taloudellisuus käyttäjän käsissä

Porsche Cayenne E-Hybrid
Eri ajotilojen välillä siirtyminen käy helposti kosketusnäytöltä...

Se anekdooteista. Porsche Cayennen hybridielämys riippuu vahvasti käyttäjän innokkuudesta. Pyydettäessä mittaristoon ja suureen kosketusnäyttöön saa runsaasti hybridiasiaa, ja 14,1 kilowattitunnin ajoakku liikuttaa autoa virallisten NEDC-mittausten mukaan 44 kilometriä. Koeajohetkellä vallinneen vaikean sään vuoksi jätimme oman toimintamatkamittauksen tällä kertaa tekemättä.

Porsche Cayenne E-Hybrid
Tai ohjauspyörän rullasta.

Sähkömoottorin teho liikuttaa Porschea vaivatta arkiliikenteen mukana. Lisätehonkaipuuseen auttaa nerokas kaasupoljin, johon ilmestyy täyssähköajolla keinotekoinen pykälä. Kun polkimen survaisee tämän pykälän läpi, herää polttomoottori siivittämään menoa.

Sähköajon päätteeksi akku latautuu perusvarustein 3,6 kilowatin teholla, mutta lisävarusteena (noin750 euroa) valmistaja tarjoaa latausajan puolittavaa 7,2 kilowatin laturia. Tällöin akku täyttyy 2,3 tunnissa.

Cayenne mikä Cayenne

Porsche Cayenne E-Hybrid

Ajoltaan hybridiversio ei muista Cayenneistä poikkea. Ainakaan talvirenkain ja talvinopeusrajoituksin on vaikea väittää aistivansa akun lisäpainoa, ja muutoinkin voimalinja toimii valmistajalta odotetulla sulavuudella. Jarrutuntuma on hybridiksi hyvä, vaikka merkin urheiluautojen tasolle energian talteenkeräystä ja hydraulisia levyjarruja yhdistävä järjestelmä ylläkään tuntumassa.

Ajoltaan Cayenne on mainio, kenties luokkansa priimus. Koeajoauton nastarenkaiden aiheuttama melu kantautuu ohjaamoon kohtalaisen voimakkaasti moottoritienopeuksilla, mutta toisaalta niiden erinomainen pito ja ohjauksen erittäin kirkas tuntuma palkitsevat talvisilla mutkateillä.  Peruskäytös on turvallista, mutta pyydettäessä Cayenne käyttäytyy kokoisekseen ketterästi. Voimalinja vastaa pyyntöön viiveettä, ja suorituskykyä voi kuvailla vähintäänkin riittäväksi.

Porsche Cayenne E-Hybrid

Mukavaa muokattavuutta

Käyttöominaisuuksisissa ei tarvitse tinkiä – kunhan muistaa tilatessa ruksata muutamat lisävarustelistalle jääneet itsestäänselvyydet, kuten lämmitettävät istuimet. Takaistuin tarjoaa mukavat tilat aikuisellekin, ja istuimet säätyvät kahdessa osassa pituussuunnassa ja selkänojan kulmassa.

Porsche Cayenne E-Hybrid

Keskikonsolia hallitsee suuri kosketusnäyttö, joka paljastuu ensivaikutelmaa helppokäyttöisemmäksi. Järjestelmä mahdollistaa myös päänäytön poikkeuksellisen monipuolisen personoinnin – kerrankin digitaalitekniikan joustavuudesta on otettu jotain irti.

Mittaristo noudattaa Porschen nykytyyliä, jossa näkymää hallitsee yhä perinteinen keskelle sijoitettu moottorin pyörintänopeusmittari, jota ympäröivät muokattavat näytöt.

Porsche Cayenne E-Hybrid on hyvin toimiva kokonaisuus. Sen järkevyys riippuu kaikkien muiden ladattavien hybridien tavoin tietysti käytöstä: ahkeralla lataamisella auto voi olla hyvinkin taloudellinen, toisaalta latailut unohtamalla keskikulutus pyörinee helposti 8–9 litran välillä sataa kilometriä kohden. Ostajan onneksi verottajaa kiinnostaa vain viralliset lukemat. Matalan autoveron myötä E-Hybrid edustaakin Cayenne-malliston houkuttelevinta vaihtoehtoa.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Porsche Cayenne E-Hybrid

Hinta alkaen

103 164 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

122 876 €

Moottori

Bensiinikäyttöinen hybridi, 2 995 cm³, bensiinimoottori, 6 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteiston neliveto, sähkömoottori 100 kW (136 hv)

Teho

250 kW (340 hv), 5300–6400 r/min

Vääntö

450 Nm (1340–5300 r/min)

Vääntö

450 Nm (1340–5300 r/min)

Akku

14,1 kWh

Toimintamatka

44 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

340 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,0 s

Huippunopeus

253 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 3,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

78 g/km

Mitat

pituus 4918 mm, leveys 2194 mm, korkeus 1696 mm, akseliväli 2895 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat