24.5.2018

Koeajo: Subaru Impreza 2.0i Active – juuri niin kuin aina

Subaru Impreza on hurmaava osoitus siitä, että japanilaismerkki toteuttaa itseään haluamallaan tavalla. Hyvää: neliveto, panostuksen kohteet näkyvät Huonoa: moottorivalikoima, äänieristyksen ja muovien karkeus

Subarun mallisto uudistuu vaihteittain japanilaisvalmistajan siirryttyä monien kilpakumppaniensa tavoin yhtenäiseen pohja-arkkitehtuuriin. Subaru Global Platform on tähtisumumerkin vastaus tulevaisuuden haasteisiin aina uusista voimanlähteistä alkaen. Ensimmäiseksi uusi pohjaratkaisu nähtiin Imprezan ja XV:n uusissa mallipolvissa, joista Eurooppaan saapui ensimmäisenä crossoverimpi XV.

Subaru Impreza 2.0i Active

Ei siis ole yllätys, että juuri XV on se auto, joka on myös selkeimmin uuden Imprezan sukulainen. Subaru on kuitenkin pysynyt monilta osin uskollisena itselleen ja sukunäköä voi löytää aina Levorgia ja edellismallin Imprezaa myöten. Jos uudelleensuunnittelun jälkeenkin auto on samanlainen, kertonee se siitä, että merkki toteuttaa omia näkemyksiään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuin matala maasturi

Subaru Impreza luottaa uudesta pohjarakenteesta huolimatta edelleen 1,6- tai 2,0-litraiseen vapaasti hengittävään bokserimoottoriin, portaattomaan CVT-automaattiin ja nelivetoon. Voimalinjan kaikkia osa-alueita on tosin kehitetty eteenpäin.

Subaru Impreza 2.0i Active

Karkealla soinnilla pärisevä moottori ja tasaista kierroslukua suosiva Lineartronic-vaihteisto muodostavat äänekkään parivaljakon, mutta tulostakin syntyy. CVT-vaihteistoille tyypillinen kuminauhamaisuus on lähes poissa ja voimanlähteen 156 hevosvoimaa pääsevät oikeuksiinsa. Toisaalta ajatus 114 hevosvoiman 1,6-litraisesta moottorista ei houkuta.

Ohjaustuntuma on raskas ja hitaasti palauttava, ikään kuin muistuttaen varmajalkaisesta jatkuvasta nelivedosta. Vastaavasti jousitus on pehmeä, muistuttaen XV:stä keinahteluineen. Matalalle Imprezalle sopisi paremmin hiukan ryhdikkäämpi versio alustasta, sillä nyt töyssyissä ja heitoissa heiluminen on jo liioiteltua. Subaruja vaivannut äkkijyrkkä kaasupoljin on onneksi parantunut selkeästi.

Subaru Impreza 2.0i Active

Ovien ontto kolaus herättää puolestaan epäilyksiä äänieristyksestä ja toden totta: karkea asvaltti aiheuttaa melkoisen mekkalan matkustamossa. Merkille usein ongelmalliset muovilaadut ovat nekin silmätikkuna vielä uudessa Imprezassakin.

Subaru on pystynyt parantamaan Imprezan näkyvyyttä, joten suuren loivan tuulilasin ja ohuiden A-pilareiden ansiosta autosta näkee erinomaisesti eteensä. Tilaa on muutenkin riittävästi neljälle aikuiselle ja myös tavaratila on riittävän kokoinen.

Subaru Impreza 2.0i Active

Vakiona näkevä

Active-varustelun Imprezalle jää Subarun hinnastossa noin 2 600 euron hintaero vastaavaan XV:hen verrattuna, mutta erityisesti mukavuusvarusteita kaipaavalle crossoverilla on enemmän tarjottavaa. On kuitenkin kiitettävää, että Subarun EyeSight-stereokamerajärjestelmä on Imprezassa aina vakiona, huolehtien niin automaattisen hätäjarrutuksen, kaistavahdin kuin mukautuvan vakionopeussäätimen tehtävistä.

Starlink-viihdejärjestelmä jatkaa hiukan vanhahtavan kryptisellä tiellään, mutta sillä tulee toimeen. Kuljettajan kannalta tärkeämmät lisätiedot on sijoitettu keskikonsolin yläosan apunäyttöön, vapauttaen ison ruudun viihdekäyttöön. Toisaalta ohjauspyörä on saanut peräti 14 nappia ja kaksi keinuvipua, joten ergonomiapalkintoja Subarulla on turha odotella.

Subaru Impreza 2.0i Active

Japanin outolintu

Subaru on osoittanut uusilla automalleillaan olevansa edelleen outolintu jopa japanilaisvalmistajien keskuudessa. Mieleen tuleekin, että onko erittäin insinöörivetoisen Subarun sielunveli sittenkin humanistinen Citroën, sillä kumpikaan automerkki ei ole erityisen kiinnostunut muiden tekemisistä.

Onneksi markkinoilla on tilaa Imprezan kaltaisille oman tien kulkijoille, vaikka voisihan kavereiden kotitehtäviä joskus vilkaista edes esimerkiksi.

Subaru Impreza 2.0i Active

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Subaru Impreza 2.0i Active

Hinta alkaen

31 963 €

Moottori

Bensiinimoottori 1995 cm³, 4 sylinteriä, portaaton automaattivaihteisto, neliveto

Teho

115 kW (156 hv), 6000 r/min

Vääntö

196 Nm (4000 r/min)

Vääntö

196 Nm (4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,8 s

Huippunopeus

205 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,0 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

159 g/km

Mitat

pituus 4460 mm, leveys 1775 mm, korkeus 1480 mm, akseliväli 2670 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat