19.2.2015

Koeajo: toimiva perusauto SsangYong Korando

Takavuosien muotoilufriikistä kasvoi toimiva perusauto. Hyvää: Kaikin puolin perustoimiva. Huonoa: Lämmitys pakkasilla.

Monet murehtivat automaailman yhdenmukaistumista. Sen sivuilmiönä usea merkki on unohtanut yksilölliset tunnuspiirteensä. Ilahduttavasti näin on käynyt myös etelä-korealaiselle SsangYongille, jonka uutuuksien muotoilussa ei ole häivääkään takavuosien omintakeisesta etovuudesta.

Suomessa 1990-luvun lopulla lyhyesti vieraillut SsangYong Musso -maasturi ei muodostunut menestykseksi. Toista yritystä tähdittävälle Korandolle voi povata nousujohteisempaa uraa, mikäli hinnoittelu onnistuu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aina nelivetoinen

SsangYongin ainoa tekniikkavaihtoehto on kaksilitrainen turbodiesel nelivetoisena. Vastaavalla tekniikalla esimerkiksi kilpailija Kia Sportagen hinta nousee noin 35 000 euroon.

Koeajetun Korandon moottori tuottaa 170 hevosvoimaa, mutta Suomeen saapuvat myyntimallit ovat kaksikymmentä hevosvoimaa matalampitehoisia. Ainakin voimakkaammalla moottorilla auto liikkuu vaivatta, vaikka ajoittain moottoria joutuukin hieman kierrättämään.

Neliveto kytkeytyy etupyörien sutiessa tai kojelaudan kytkimestä. Kovin rankkaan maastoon Korandolla ei liene asiaa, mutta talviset kaupunkihaasteet se selvittää ongelmitta.

Selättää skeptikon

Korando selättää uutuusmerkkiin kohdistuvat aavistuksen skeptiset ennakko-odotukset. Auto on vaivaton ajettava, eikä mukavuudessakaan ole suuria puutteita. Vain kovilla pakkasilla hitaasti lämpenevän moottorin kylmäksi jättämät sisätilat aiheuttivat murheita.

Vaikka Korando esiteltiin jo vuonna 2010, on se ulkoa vielä kelvon näköinen. Eikä ihme, sillä muotoiluvastuu kuuluu maineikkaalle Italdesign Giugiarolle. Sisätiloissa aika on juossut nopeammin, eivätkä kaikki materiaalivalinnat edusta länsimaista tyylisuuntaa. Tilaa on riittävästi, lisäksi takamatkustajia hemmotellaan täysin tasaisella lattialla.

Koeajoyksilön ilmettä piristävät punaiset nahkaistuimet eivät kuulu vakiovarusteluun. Lisävarusteina olivat jäähdytetty kuljettajan istuin sekä avaimeton kulku ja käynnistys.

Tämän hetken tietojen mukaan perus-Korandolla pärjää hyvin. Vakiovarusteluun kuuluvat alumiinivanteet, bluetooth ja vakionopeudensäädin.

Auton ominaisuudet ovat kelvot, mutta luotettavuuteen ja jälleenmyyntiarvoon liittyvän epätietoisuuden toivoisi näkyvän ostohinnassa. SsangYongin kerrotaan olevan 5–15 prosenttia kilpailijoitaan halvempi, mutta vaadittava eurotukko paljastuu vasta maaliskuussa.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

SsangYong Korando e-XDi200 AWD 6AT

Hinta alkaen

29 390 €

Moottori

1 998 cm³, dieselmoottori, 4 sylinteriä, turboahdin, 6-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

110 kW (147 hv), 3400–4000 r/min

Vääntö

360 Nm (1500–2800 r/min)

Vääntö

360 Nm (1500–2800 r/min)

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

194 g/km

Mitat

pituus 4410 mm, leveys 1830 mm, korkeus 1675 mm, akseliväli 2650 mm
Tavaratila: 486 l
Omamassa: 1692 kg

Muu tieto

Perävaunumassa jarruin 2 000 kg.

Takuu

5 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat