19.1.2016

Koeajo: uudet kasvot, uusi sydän – Toyota Avensis

Toyota Avensis

Paljon uutta, mutta myös sitä samaa vanhaa. Hyvää: sivistynyt moottori, helposti lähestyttävä kokonaisuus. Huonoa: ajoasento, kova jousitus, tunnoton ohjaus.

Vaikka Toyota puhuu neljännen sukupolven Avensiksesta, hiljattain myyntiin tullut Toyota Avensis on vain uudistettu painos vuonna 2008 esitellystä kolmannesta polvesta. Silti tätä voi pitää pikemminkin kasvojenvaihtona kuin -kohennuksena, sen verran paljon keulan muotoja on muokattu.

Moottorivalikoiman suurin uutuus, Aurisiin kesällä esitelty 1,2-litrainen bensiiniturbo ei ikävä kyllä tule tarjolle Avensikseen. On siis tyytyminen vanhoihin 1,6-, 1,8- ja 2,0-litraisiin vapaasti hengittäviin kierroskoneisiin.

Toyota Avensis

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pehmeää Weisswurstia…

Tuoretta moottoria kannattaakin hakea dieselpuolelta, missä japanilaismoottorit on syrjäytetty BMW:n 1,6- ja kaksilitraisilla voimanlähteillä. Ensimmäisenä Toyotana baijerilaisnakuttajasta pääsi nauttimaan tila-auto Verso jo toissa keväänä.

Koeajossa on dieseleistä pienempi. Se, kuten isoveljensäkin, on tarjolla vain manuaalivaihteistolla. Automaattidiesel, joka pitkän odotuksen jälkeen saatiin Avensikseen edellisessä malliuudistuksessa, on siis jälleen siirtynyt taksikuskien toivelistalle.

Muuten siinä, että Toyotan moottori on peräisin Saksasta, ei ole mitään pahaa. Bemareissa ja Mineissä mylly on osoittautunut sivistyneeksi, ja sama on havaittavissa myös Avensiksen keulalla. Meno on värinätöntä, hiljaista ja riittävän voimakasta.

Kuusivaihteisen laatikon välitykset ovat hyvin pitkät: todellisessa 80 km/h vauhdissa kierroksia on suurimmalla vaihteella vain 1 200 r/min. Jyrinätön veto vaatiikin yhdeksänkympin ajonopeutta. Moottoritiellä alemmat kierrokset tuovat tietysti pelkkää säästöä.

Toyota Avensis

...ja puoliraakaa riisiä

Sisälläkin on tapahtunut tyyliharppauksia. Kojelauta on uuden muotoinen ja selkeän harmoninen. Kosketusnäyttöä on sujuva käyttää ja mikä parasta, tekstit ovat selvällä Suomen kielellä. Lisäkiitos oikeista apunappuloista näytön molemmin puolin.

Ajoasentoon ei tämänkaltainen malliuudistus pysty paljon vaikuttamaan, mittasuhteet ovat ne mitkä aikanaan on korirakenteen yhteydessä päätetty ottaa käyttöön. Niinpä kuljettajan jalat jäävät edelleen koukkuun samalla kuin kädet ovat turhan suorina.

Alusta on kutakuinkin ennallaan, siis 18-tuumaisilla kitkarenkailla suorastaan epämukava. Tässä on menty vähän metsään, sillä Avensista harva mieltää erityisen sporttiseksi. Auton rauhallista luonnetta alleviivaa melko tunnoton ohjaus.

Uusi lainamoottori on Avensiksen paras puoli. Itse auto jää turhan paljon kilpailijoistaan, vaikka aiempaa tyylikkäämpi onkin. Paatunutta Toyota-miestä tai -naista tämä ei haittaa: tärkeintä on tunne siitä, että auto käy ja kukkuu.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Lauri Ahtiainen

Toyota Avensis 1.6 D-4D Active Sedan

Hinta alkaen

29 385 €

Moottori

Dieselmoottori 1 598 cm³, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

82 kW (112 hv), 4000 r/min

Vääntö

270 Nm (1750–2250 r/min)

Vääntö

270 Nm (1750–2250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,4 s

Huippunopeus

185 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,2 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

108 g/km

Mitat

pituus 4750 mm, leveys 1810 mm, korkeus 1480 mm, akseliväli 2700 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat