9.9.2016

Koeajo: vaatimaton viidenkympin villitys – Toyota Corolla

Toyota Corolla

Toyota Corolla on valmistajansa maailmanlaajuinen kestohitti, jonka suosiota on osin vaikea ymmärtää. Hyvää: ulkonäköpäivitys, sisätilat, turvavarustelu. Huonoa: äänieristys, puhditon moottori.

50-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Toyota Corolla kävi läpi päivityskierroksen. Kyseessä on kautta aikain suosituin Toyota, jonka kauppa käy tällä hetkellä noin 150 maassa. Merkin kokonaismyynnistä Corollan varassa on viidennes, joten ei ihme, että valmistaja pitää muun muassa kestävän ja vähävikaisen kulkupelin maineen omaavan mallin hengissä vuosikymmenestä toiseen.

Toyota Corolla

Kaikkiaan Corolla-versioita on valmistettu jo reilusti yli 40 miljoonaa. Valmistajan laskelmien mukaan automalli oli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla maailman myydyin. Koeajoon järjestyi malliston huippuyksilö Toyota Corolla 1.6 Valvematic Premium Multidrive S.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ulkonäköponnistuksilla eteenpäin

Ulkonäköä ja sisätilojen ilmettä on ehostettu, eikä autosta ole pahaa sanottavaa. Uudet muodot erottuvat varsinkin keulalla. Tarjolla on myös kolme uutuusväriä.

Toyota Corolla

Pysäköity Corolla keräsi koeajon aikana runsaasti huomiota. Kiinnostus lienee laitettava osin muotoilun piikkiin.

Kuljettajan paikalla mitoitus osuu hyvin tanakalle ja keskipituiselle miehelle. Hallintalaitteet ovat ulottuvilla ja ajoasennosta saa mieleisen, vaikka kovin täsmällisiä säätöjä istuimen vivut eivät tarjoakaan.

Toyota Corolla

Kovin persoonallinen Corolla ei ole, mutta massamyynnin jatkumisen kannalta valinta on viisas. Perusautolle riittää perusilme ja siihen maltillinen ripaus tyylikkyyttä päälle. Yhdistelmä ei ärsytä.

Takana päälaki ottaa kattoon 180 senttisellä, mutta jo viisi senttiä lyhempi mahtuu matkustamaan mukavasti. Tilaa on tarjolla kolmelle, mutta useimpien nykyautojen tapaan kahdella kyytiläisellä pidempikin matka taittuu.

Toyota Corolla

Neljät varusteet, yksi moottori

Corollaa myydään neljänä eri varusteluversiona. Perustasot ovat Life, Active ja Premium, mutta pakkaa sekoittaa vielä 50-vuotisjuhlamalli. Manuaalivaihteisen perusversion saa omakseen alle 24 000 eurolla. Koeajettu versio edustaa hinnaston toista ääripäätä. Siitä on maksettava lähes 30 000 euroa.

Toyota Corolla

Corolla-malliston ainoa moottorivaihtoehto on Suomessa 1,6 litran bensiinimoottori. Hybridiäkään ei ole luvassa. Vaihteissa valinta on tehtävä kuusivaihteisen manuaalin ja portaattoman automaatin välillä.

Puhditon ja äänekäs

Ajossa moottori vaikuttaa yllättävän puhdittomalta, tiukkoihin kiihdytyksiin on varauduttava ennakoimalla ja kaasua on painettava surutta. Asvalttiraketiksi Corollasta ei ole. Lukujen valossa kiihdytys 0–100 km/h taittuu 11,1 sekunnissa.

Toyota Corolla

Kaupunkiajossa pintakaasulla eteneminen on nykivää, vaikka automaatti ei varsinaista vaihtamista teekään. Ohjaus on tunnoton.

Matka-ajossa Corolla palvelee paremmin. Moottoritiellä sujuva matkanopeus pysyy yllä vaivatta, mutta äänieristyksen puutteita ei voi olla huomaamatta huminan peittäessä muut äänet alleen. Soralla puute korostuu. Kivien kolina yllättää ensimmäisellä kerralla taatusti. Tien epätasaisuudet puskevat läpi selvästi. Huonolla hiekkatiellä tekee mieli kierrellä kuopat.

Toyota Corolla

Autosta välittyy laiska ajotuntuma. Se ei sovi yhteen päivittyneen ulkomuodon ja noin 30 000 euron hintalapun kanssa.

Ajotietokoneen mukaan keskikulutus pysytteli seitsemässä litrassa sadalla kilometrillä kaupunkiajoa ja maantietä yhdistelevässä koeajossa.

Toyota Corolla

Takakontin lastausaukko on valitettavan ahdas ja nostokynnys korkea. Jopa perinteistä kylmälaukkua täytyy sovitella sisälle, vaikka kontissa on tilaa 425 litraa.

Toyota Corolla

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisäturvaa vakiona

Uutta on, että jatkossa Corollan vakiovarusteluun kuuluu alinta varustetasoa lukuun ottamatta Toyota Safety Sense -turvallisuusvarustelu. Sen osat ovat törmäyksiä ennakoiva ja automaattisesti hätäjarruttava järjestelmä, kaistavahti, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä ja automaattiset kaukovalot. Lisäturva perustuu laser- ja kameratekniikkaan.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Toyota Corolla 1.6 Valvematic Premium Multidrive S

Hinta alkaen

26 698 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

29 537 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 598 cm³, 4 sylinteriä, portaaton automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

97 kW (132 hv), 6400 r/min

Vääntö

160 Nm (4400 r/min)

Vääntö

160 Nm (4400 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,1 s

Huippunopeus

190 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

129 g/km

Mitat

pituus 4620 mm, leveys 1775 mm, korkeus 1465 mm, akseliväli 2700 mm

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat