Liikenne Uutinen 30.5.2014

Aavemaista pysäköintiä

Älypuhelimen näytön painallus lähettää prototyyppi-Volvon liikkeelle.

Seisomme mukulakivipintaisella pysäköintialueella satama-altaan kupeella Göteborgissa. Painan tuotekehitysinsinööri Mattias Brännströmin usuttamana älypuhelimen näyttöä. Painallus käynnistää sovelluksen ja lähettää prototyyppi-Volvon liikkeelle.

Auto etenee vakaasti, mutta aavemaisesti, ilman että autossa on ihmistä ratin takana.

Volvo kaartaa pysäköityjen autojen taitse, havaitsee antureillaan vapaan pystypysäköintilan ja seisahtuu. Peruutusvalon syttyminen paljastaa auton itsenäiset peruutusaikeet.

Robottiauto suoriutuu ongelmitta viikkauksesta pysäköintiruutuun kahden auton väliin. Robottiauton kummallekin sivulle jää silmämääräisesti arvioiden yhtä paljon tilaa. Vain eturenkaiden asennon suhteen jää toivomisen varaa: ne eivät jää aivan kohtisuoraan auton sammutettua itsensä.

Pysäköinti vie vähemmän tilaa

Autonominen ajo ja itsenäinen pysäköinti perustuvat kamera-, tutka- ja lasertekniikan sekä kehittyneiden antureiden yhteispeliin.  Volvo ei aivan vielä esittele viimeisteltyä, kuluttajille luovutettavaa teknologiaa.

Ja vaikka viimeinen esittelypysäköinti tyssää puoliväliin, on robotti-Volvon suoritus hämmästyttävä ja täsmällinen.

Autonomisen ajamisen kehitysryhmässä työskentelevä Anders Eugensson tähdentää, että uusi tekniikka lisää käyttömukavuutta.

– On kätevää, jos tulevaisuudessa auton voi parkkihallissa tai isolla pysäköintikentällä kutsua luokseen älykännykkää napsauttamalla.

Autotekniikka vaikuttaa myös kaupunkirakenteeseen.

– Autot mahtuvat tiheämmin vieretysten ja nykyistä matalampiin tiloihin, koska kuljettaja pysäköi autonsa sen ulkopuolelta, eikä hänen tarvitse nousta autosta. Nykyajan suurkaupungeissa on pulaa juuri tästä, tilasta.

Katso videolta, kuinka aavemaisesti etenevä auto pysäköi itsensä ilman ihmiskuljettajaa.

Volvon videoanimaatio näyttää kuinka autonominen pysäköintijärjestelmä toimii.

Jaa artikkeli