Liikenne Uutinen 10.2.2015

Autotuojien Tero Kallio: “Kuluttajat hyötyvät romutuspalkkiokokeilusta”

Autoala odottaa kesällä alkavasta romutuspalkkiosta autokaupan piristystä.

Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio uskoo, että kesällä alkava romutuspalkkiokokeilu tuo piristystä matavaan autokauppaan.

– Romutuspalkkiokokeilu on erittäin tervetullut ja siitä hyötyvät ennen kaikkea kuluttajat, ympäristö ja liikenneturvallisuus, kiteyttää Tero Kallio, joka esiintyi Autotuojien juhlavuoden vaalipaneelissa Kansallismuseon auditoriossa Helsingissä. Autotuojat ry täyttää kuluvana vuonna 90 vuotta.

Kalion mukaan on syytä muistaa, että myös valtion talous hyötyy kokeilusta kasvavina autoverotuottoina.

Talouden taantuma on iskenyt viimeisen kuuden vuoden aikana myös autokauppaan: uusien autojen kauppa on laskenut lähes neljänneksen verrattuna vuosiin 2000–2008.

Autotuojat on huolestunut siitä, että päästöjä vähentävät ja liikenneturvallisuutta parantavat keksinnöt, kuten uudet käyttövoimat ja turvavarusteet, saadaan vanhan autokantamme vuoksi hitaasti käyttöön.

– Vaikka kaikki uudet autot muuttuisivat huomenna nollapäästöisiksi ja autonomisiksi, nykyisellä autokannan uudistumistahdilla kestäisi yli 20 vuotta, että 90 prosenttia autokannasta olisi tällaisia.

Kallion mukaan Suomessa pitäisi myydä lähes 200 000 uutta henkilöautoa vuosittain, jotta määrä olisi EU:n keskitasoa. Suurin este tähän on Suomen korkea autoverotus. Nykyisin Suomessa myydään noin 100 000 henkilöautoa vuosittain.

 

 

Jaa artikkeli