Tasoristeyspäivä

Liikenne Uutinen 10.6.2016

Hyvää tasoristeyspäivää – Älä yliarvioi taitojasi rautatien lähellä!

Tasoristeyksessä pysähtyminen saattaa olla päivän tärkein pysähdyksesi.

Tänään vietetään kansainvälistä tasoristeyspäivää. Merkkipäivä järjestetään jo seitsemättä kertaa.

Trafi kertoo, että kuluvan päivän aikana yli 40 maassa ympäri maailmaa katseet suunnataan erityisesti tasoristeysturvallisuuden parantamiseen. Tänä vuonna kohderyhmänä ovat seniorikansalaiset teemalla ”Älä yliarvioi taitojasi rautatien lähellä”.

Kansainvälinen rautatieyhdistys UIC ja Latvian rautatiet LDz ovat tuottaneet yhteisvoimin videon teemapäivän kunniaksi.

Suomella kirittävää

– Suomella on tasoristeysturvallisuudessa selvästi kirittävää moniin muihin EU-maihin nähden, huomauttaa johtava asiantuntija Kirsi Pajunen Trafista.

– Vaikka olisi kuinka kiire, niin pysähtyminen tasoristeyksissä kannattaa aina. Vaikka radalla olisi tavallisesti vain vähän liikennettä, juna saattaa yllättää, sillä raiteilla saattaa liikkua ylimääräisiä tavarajunia, yksittäisiä vetureita, ratatyökoneita ja ne kaikki ovat massiivisia autoihin verrattuna. Tarkkaavaisuus siis on tärkeää – musiikin kuunteleminen kuulokkeilla ei varmasti paranna tarkkaavaisuutta.

Onnettomuudet ovatkin parhaiten estettävissä, kun olet tarkkana etkä ota tietoista riskiä. Jos puomi on alhaalla, niin tasoristeystä ei ylitetä – ja tämä koskee myös kävelijöitä, kaksipyöräisiä kuin muitakin liikkujia.

Viime vuonna tasoristeysonnettomuuksissa kuoli 6 ja loukkaantui vakavasti 6 henkilöä. Kaikkiaan vuonna 2015 onnettomuuksia oli 35.

Asiantuntijat Helsinkiin kesäkuussa

Kansainvälinen tasoristeysseminaari Global Level Crossing Safety Symposium (GLXS) järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 12.-15.6.2016. Seminaari järjestetään nyt 14:ttä kertaa.

GLXS-seminaari järjestetään joka toinen vuosi ja se kokoaa yhteen alan toimijat, tutkijat, suunnittelijat ja lainsäätäjät niin tieliikenteen- kuin rautateidenkin puolelta.

– GLXS-seminaari tarjoa osallistujille erinomaisen mahdollisuuden jakaa parhaita käytäntöjä tasoristeysturvallisuuden parantamiseksi ja ottaa oppia muiden maiden toimintatavoista sekä ratkaisuista, kertoo Trafin johtava asiantuntija Kirsi Pajunen.

Seminaariin saapuu puhumaan maailman johtavia tasoristeysturvallisuusasiantuntijoita, esimerkiksi Martin Gallagher (Chair of UNECE Expert Group on Safety at Level Crossings) ja Kurt Olsen (Director, Railway Department, Accident Investigation Board). Seminaarin avaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

GLXS 2016 järjestetään 12.-15.6.2016 Pörssitalossa Helsingissä.

Lähde: Trafi Kuvitus: Ruutukaappaus videolta

 

Jaa artikkeli