3.9.2020

Jättikoneiden valtakausi päättyy – korona viimeisteli 747:n ja A380:n kohtalot

Jättikoneiden valtakausi päättyy

Vielä reilut vuosikymmen sitten ilmailuala uskoi vahvasti suuriin, nelimoottorisiin ja yli 500 matkustajan kapasiteetin omaaviin koneisiin. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja nyt nämä jumbot eläköityvät ennätystahdilla.

Moottori uutisoi 6.4.2020 Hollannin kuninkaallisen lentoyhtiön KLM:n historiallisesta päätöksestä luopua Boeing 747-koneidensa käytöstä matkustajaliikenteessä. Kuluva vuosi on tunnetusti ollut lentoliikenteelle kautta aikain tappiollisin, ja erityisesti mannertenvälisiä matkustajalentoja operoivat yhtiöt ovat olleet hankaluuksissa.

Kesän aikana jälleen kaksi maineikasta lentoyhtiötä, British Airways ja Qantas, päätyivät eläköittämään 747-laivastonsa. Molemmat yhtiöt ehtivät operoida tätä ”ilmojen kuningatarta” lähes 50 vuoden ajan. British Airways oli lisäksi maailman suurin Boeing 747-matkustajaoperaattori. Se oli yli 30 vuotta 747-400-tyypin pääkäyttäjä.

Qantas lensi viimeisen kaupallisen 747-lentonsa 23.7. Sydneystä Los Angelesiin. British Airways on puolestaan ilmoittanut, ettei enää ota varastoituja jumbojaan uudelleen käyttöön.

Jättikoneiden valtakausi päättyy

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rahtilentoja, testialustoja ja virvoitusjuomatölkkejä

Edellä mainitut kolme käyttötarkoitusta ovat yleisimmät eläköityvien matkustajajumbojen kohdalla. Rahtilentojen kysyntä on pandemian aikana vain kasvanut, joten matkustajakoneita on sovitettu laajasti rahtikäyttöön. Näin esimerkiksi KLM on tehnyt oman 747-400-laivastonsa kanssa.

Lisäksi valmistaja tarjoaa Boeing Converted Freighter -modifikaatiota, eli muuttaa käytettyjä matkustajakoneita rahtikoneiksi. Tällaisia 747-400BCF-koneita lentää maailmalla jo useilla eri rahtiyhtiöillä. BCF eroaa tavallisesta rahti-jumbosta suuremmilla miehistötiloillaan sekä nokan suuren rahtioven puuttumisella. BCF onkin parempi kuljettamaan suuria määriä pienempää rahtitavaraa konteissa, kuin yksittäisiä kookkaampia kappaleita.

Jättikoneiden valtakausi päättyy

Lentokonemoottorivalmistajat testaavat uutuusmoottoreidensa lentokelpoisuutta oikean koneen siivessä. Aivan suin päin sukkelaan ei uudella moottorilla taivaalle lähdetä, vaan sellainen ripustetaan varta vasten testikäyttöön rakennetun nelimoottorisen koneen siipeen neljänneksi tai viidenneksi. Tällaiseen tehtävään Rolls-Royce ja General Electric ovat hankkineet Qantasin laivastosta eläköityneitä jumboja.

Kolmas ja yleisin kohde aktiiviuransa jättäville jumboille ovat varastokentät. Esimerkiksi Yhdysvaltojen lounaisosissa on useita lentokoneiden hautausmaiksi kutsuttuja aavikkokenttiä, joiden ilmasto-olosuhteet ovat otolliset metallitavaran säilömiselle. Kenties kuuluisin niistä sijaitsee Mojaven aavikolla eteläisessä Kaliforniassa. Sinne on sijoitettu hehtaarikaupalla lentokoneita, osa pelkästään varastoon ja osa purettaviksi. Purettavien koneiden materiaalit päätyvät lopulta kierrätykseen. Myös yksi Finnairin vanha nelimoottorinen Airbus A340 OH-LQA päätyi vuonna 2016 Atlantin taakse romutukseen.

Airbus A380:n tilanne

Taivaan Titaniciksikin kutsuttu Airbus A380 on kaikkien aikojen suurin matkustajalentokone. Kahdessa kokonaisessa kerroksessa matkustaa parhaimmillaan pitkälle yli 800 matkustajaa. Koska jo tyhjänä 277 tonnia painavalle nelimoottorikoneelle maistuu erittäin hyvin kerosiini, ei sillä kannata missään nimessä vajaita kuormia lennätellä. Tämän vuoksi konetyyppi on hyvin ymmärrettävästi operaattoreilleen ongelmallinen nyt kun suuria määriä matkustajia ei voi ottaa kyytiin.

Kiperimpään tilanteeseen on joutunut dubailainen Emirates Airlines, joka ainoana lentoyhtiönä maailmassa operoi yli sataa A380:tä. Lähes puolet maailman kaikista tilatuista 251:stä superjumbosta ovat Emiratesin. Yhtiön 270 koneen laivastossa ei ole lainkaan kapearunkokoneita, vaan pienimmänkin kapasiteetin reitit operoidaan vähintään maailman suurimmalla kaksimoottorikoneella, Boeing 777:llä. Yhtiö pyöri jo ennestään riskirajoilla. Se on joutunut perumaan viimeiset A380-tilausoptionsa, mikä johti koko projektin lakkauttamiseen Airbusin osalta. 100 Emiratesin A380-konetta seisoo parhaillaan varastossa Dubai World Central -lentokentällä keskellä emiirikunnan aavikkoa.

Jättikoneiden valtakausi päättyy

Emiratesin koneiden ohella lähes kaikki muutkin maailman A380-koneet ovat olleet pandemia-aikana parkissa. Osa yhtiöistä pitää niitä kotikentällään, osa taas suuremman varastointikapasiteetin kentillä muualla. Jotkut yhtiöt, esimerkiksi Air France ja Singapore Airlines, ovat päättäneet poistaa superjumboja kirjoistaan pysyvästi. A380 on verrattain tuore konetyyppi, sillä se otettiin kaupalliseen käyttöön vuonna 2007.

Muutama yksilö on kuitenkin jo tullut käyttöikänsä päähän ja edennyt purettavaksi. Ensimmäinen romutettu A380 oli Singapore Airlinesin 9V-SKA. Suinkaan kaikki varastoidut yksilöt eivät mene vielä romutukseen, vaan niitä yritetään saada myytyä. Myyntimiehillä saa olla hyvät puhelahjat, sillä matkustajaliikenteeseen ei-haluttu konetyyppi ei epätavallisen rakenteensa vuoksi ole myöskään kovin taipuisa vakituiseksi rahtikoneeksi. Muutamat yhtiöt ovat poistaneet A380-yksilöistään istuimia ja lennättäneet niillä pandemia-aikana kevyttä rahtia.

Jättikoneiden valtakausi päättyy

Varmaa on, että ennemmin tai myöhemmin jättikokoisten matkustajakoneiden aikakautta muistellaan museoissa. Matkustajakoneiden koon yläraja näyttää nyt tulleen vastaan.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander Lähteet: Planespotters.net, British Airways

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat