Liikenne Uutinen 15.12.2015

Kuljettajatutkinnon teoriakoe uudistuu – Autoliitolta ilmainen harjoittelumahdollisuus

Tammikuussa otetaan käyttöön uudistunut kuljettajatutkinnon teoriakoe. Autoliiton Ajokoulussa voi jo nyt harjoitella veloituksetta uutta teoriakoetta.

Trafin uusi kuljettajatutkinnon teoriakoe eroaa tähän saakka käytetystä eniten siinä, että liikennetilannekuvat eivät ole enää valokuvia vaan ne on rakennettu animaatiotyökalulla. Kuvat ovat siis erinäköisiä kuin aiemmin teoriakokeessa käytetyt. Kukaan ei myöskään saa kokeessa kotikenttäetua tunnistamalla kuvissa esiintyviä liikenneympäristöjä, sillä tilanteet ovat rakennettuja. Samoja kuvia käytetään myös opetuslupaopettajan teoriakokeessa.

Uudessa teoriakokeessa on luovuttu kuva- ja kysymyskohtaisista aikarajoista. Jatkossa vain kokeen kokonaisaika on rajoitettu 30 minuuttiin. Sama pätee sekä ajokorttia suorittavan oppilaan teoriakokeeseen että opetuslupaopettajan kokeeseen. Teoriakokeet tehdään tablettitietokoneilla.

Ajokoulussa voi harjoitella

Uuden mallin mukaiset teoriakokeen harjoittelumateriaalit löytyvät jo nyt Autoliiton Ajokoulu -verkko-oppimisympäristöstä. Autoliitto on käyttänyt kuvien tekemiseen samaa mallinnusohjelmaa, jolla oikeankin teoriakokeen kuvat on tehty. Autoliiton Ajokoulu toimii sekä tietokoneella että yleisimmillä mobiililaitteilla, kuten tablettitietokoneella.

Ajokouluun on lisätty tyypillisiä liikenteen riskitilanteita käsitteleviä videoita sekä ajokoejännityksen lieventämiseksi ajokokeesta kertova video. Ajokoevideon avulla voi perehtyä etukäteen siihen, mitä ajokokeessa tapahtuu ja millaisia taitoja siellä edellytetään.

Veloituksetta kaikille

Autoliitto tarjoaa Ajokoulusta löytyvän henkilöauton teoriakokeen harjoittelumateriaalit veloituksetta kaikille. Myös riskitilannevideot ja ajokoevideo ovat vapaasti katseltavissa.

– Haluamme tarjota ajokorttia suorittaville ja jo pidempäänkin ajaneille mahdollisuuden harjoitteluun ja oppimiseen. Kokeneenkin kuljettajan kannattaa välillä käydä kokeilemassa, vieläkö liikennesäännöt ovat hallussa. Moni sääntö on voinut muuttua oman kortin saamisen jälkeen, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Autoliiton jäsenten käytössä ovat edellisten lisäksi opetuslupaopettajan teoriakokeen harjoittelumateriaalit sekä teoriaopetusmateriaalit henkilöauton ajokorttia opetusluvalla hankkiville. Teoriaopetusmateriaalit koostuvat havainnollisista videoista, nettikirjasta ja tehtävistä.

Lähde ja kuva Autoliitto

Jaa artikkeli