Lahden ohitustie

Liikenne Uutinen 13.10.2019

Lahden eteläinen kehätie: nelostien tietyösumppu poistuu jouluksi

Helsinki–Lahti-moottoritietä ajavat eivät ole voineet välttyä Suomen suurimman tietyömaan aiheuttamilta viivästyksiltä. Joulukuussa liikenne nelostiellä palaa kuitenkin normaaliksi.

Lahteen saapuneille kuvio on ollut tuttu. Rajoitus tippuu ensin 120 kilometristä tunnissa lukemaan 100, sitten 80 ja lopulta 60 km/h. Edessä on shikaaneja ja siltojen hahmoja, jotka katkaisevat moottoritien sulavasti soljuvan autovirran. Liikenne puuroutuu: mistäpä kohtaa kiertotie on tällä kertaa vedetty, ja miten tietyö on edistynyt sitten viime näkemän?

Lahden eteläinen kehätie eli kaupungin ohittava valtatie 12:n osuus on ollut työn alla nyt noin puolentoista vuoden ajan. Suomen suurin tietyömaa tuottaa 13 kilometriä uutta valtatietä, ja sujuvoittaa olennaisesti kulkua yhdellä Etelä-Suomen tärkeimmistä poikittaisyhteyksistä. Tieosuudelle rakennetaan kaikkiaan kuusi eritasoliittymää sekä kaksi maantietunnelia.

Lahden ohitustie

Neljästä kaistasta kuuteen

Itäpäässään uusi kehätie päättyy suureen Kujalan eritasoliittymään. Nelostien käyttäjille tämä on ollut tiehankkeen kaikkein näkyvin osuus massiivisine maansiirtotöineen sekä valtavine siltamuotteineen.

Tässä kohdassa valtatie 12 jakaa aikanaan saman väylän valtatie 4:n kanssa parin kilometrin matkalla – ennen kuin kääntyy itään ja jatkaa kohti Kouvolaa. Niinpä tätä moottoritien osuutta levennetään parhaillaan nelikaistaisesta kuusikaistaiseksi.

Tämä on tarkoittanut suurten kallioiden louhimista, jotta aiempaa leveämpi baana on saatu puhkottua maisemaan. Nyt räjäytystyöt, joiden takia liikenne on jouduttu ajoittain pysäyttämään, ovat kuitenkin taakse jäänyttä elämää, ja isot kaivinkoneet keräävät pois enää kiven kappaleita.

Lahden ohitustie

Eritasoliittymä otetaan käyttöön

Nelostietä ajavia ilahduttaa ennen kaikkea se, että osa Kujalan eritasoliittymästä ja moottoritien lisäkaistat on tarkoitus ottaa käyttöön jo tämän vuoden joulukuussa.

Paitsi, että kaikki ylimääräinen on tuolloin siivottu moottoritieltä pois, liittymän avaaminen tuo tuntuvasti sujuvamman yhteyden myös viereisen Lotilan alueen suurten yritysten, kuten Hartwallin, Transpointin ja Itellan kuljetuksille.

Koko tieurakka on tarkoitus valmistua vuoden päästä, minkä jälkeen seuraa tunnelijärjestelmien testausta, jotta kaikki olisi valmista liikenteelle avautumista varten. Nykyinen valtatie 12 jää sen myötä Lahden ja Hollolan paikallisliikenteen käyttöön.

Juttusarja Lahden kehätiestä

Kattava kokonaisuus Lahden eteläisestä kehätiestä on luettavissa Moottorin 30.10. ilmestyvästä numerossa 11/2019. Ilmestymispäivästä lähtien voit ostaa sen sähköisenä näköislehtenä Lehtiluukusta.

Lue lisää

Jaa artikkeli