Peräkärry

Liikenne Uutinen 27.4.2017

Peräkärryllä 100 km/h – nyt kiellettyä, kohta sallittua?

Tieliikennelain kokonaisuudistuksessa esitetään kevytperävaunun suurimman sallitun nopeuden nostamista kahdeksastakympistä sataseen. Autoliiton mielestä muutos sujuvoittaisi liikennettä.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteilla oleva tieliikennelain kokonaisuudistus sisältää ilouutisia peräkärrykansalle. Esitysluonnoksen mukaan alle 750-kiloisen keskiakseliperävaunun vetonopeus nostettaisiin 100 kilometriin tunnissa.

Nykyisin näitä niin kutsuttuja kevytperävaunuja saa hinata korkeintaan 80 km/h nopeutta. Uudistus koskisi niin henkilö- kuin pakettiautoillakin vedettäviä kärryjä.

Peräkärry

Luonnoksessa hallituksen esitykseksi todetaan, että ajoneuvoluokkaan O1 kuuluvat perävaunut ovat käytännössä useimmiten jarruttomia kappaletavaran tai kevyehkön veneen kuljettamiseen tarkoitettuja ajoneuvoja. Muutoksella pyrittäisiin sujuvoittamaan liikennettä sekä vähentämään jononmuodostusta ja ohitustilanteita.

Eivät näy onnettomuuksissa

Autoliitto pitää uudistusta hyvänä ja kannatettavana.

– Jos kevytperävaunuja saisi vetää kesänopeusrajoituksilla satasen nopeutta, ne etenisivät muun liikennevirran mukana. Tämä vähentäisi ohituksia eivätkä kärryt enää olisi vetämässä jonoja, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kommentoi.

Hänen mukaansa tilastot osoittavat selvästi, että kevytperävaunujen osuus onnettomuuksien aiheuttajana on mitätön.

– En näe nopeuden nostamista 20 kilometrillä tunnissa riskinä. Näitä vaunuja käytetään pääasiassa kesäkelillä, ja sitä paitsi osa kuljettajista vetää niitä jo nyt satasta, eivätkä nämäkään näy onnettomuustilastoissa, Nieminen muistuttaa.

Peräkärry

Voimaan vasta myöhemmin

Autoliiton mukaan sekä vetoautojen että peräkärryjen ajo-ominaisuudet ja toiminnallisuus ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosina. Avainasemassa ovat erityisesti autojen kehittyneet ajonvakautusjärjestelmät.

– Tällainen perävaunu on lähtökohtaisesti niin kevyt vetoautoon verrattuna, että auto hallitsee tilannetta. Niinpä yhdistelmä ei lähde käsistä, paitsi tietenkin silloin, jos vaunu on kuormattu väärin. Tilanne on kuitenkin sama nykyisenkin nopeusrajoituksen kohdalla, Nieminen painottaa.

Peräkärry

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelain kokonaisuudistukseksi palasi lausuntokierrokselta huhtikuun 13. päivänä. Käytännössä uusien lakien voimaantulo on vielä pitkän ajan päässä. Jo eduskuntakäsittely, kun se ensi syksynä alkaa, ottaa useita kuukausia. Näin ollen myös peräkärryjen nopeusrajoituksen nostoa saataneen odotella ainakin ensi kevääseen.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Jaa artikkeli