peräkärryvinkit

Liikenne Uutinen 30.5.2016

Liikenneturvan peräkärryvinkit kesän kuormapuuhiin

Kesäprojektit saattavat helposti vaatia peräkärryn käyttämistä. Ennen roudaamista kannattaa kuitenkin tarkistaa kärryn kunto ja sen kuormaus.

Mökkikauden ja kesän pihapuuhastelun myötä saattaa tulla yllättäen tarvetta käyttää peräkärryä. Liikenneturva haluaa kuitenkin muistuttaa kärryn oikeasta kuormaamisesta, sillä tasaisen painonjakauman ja kuorman sidonnan lisäksi kannattaa muistaa sallitut ylitykset sekä kärryn asettama nopeusrajoitus.

Talven jälkeen on syytä myös tarkistaa peräkärryn kunto: toimivatko kaikki valot, ovatko renkaat ehjät ja ajokuntoiset sekä onko niiden ilmanpaine kohdallaan.

Peräkärryn kuormaamisessa nyrkkisääntönä on se, että painopiste pysyy mahdollisimman alhaalla ja vaunun keskellä. Painavimmat tavarat tuleekin sijoittaa akselin päälle ja kuorma jaetaan tasaisesti kärryn koko alalle. Lopuksi kuorma sidotaan kunnolla kuormaliinoilla. Kuorman huolellinen sidonta tulee muistaa myös kuomullisessa kärryssä.

– Kuormauksen lisäksi kannattaa pitää mielessä myös lastin paino: kuinka paljon tavaraa on kyytiin tulossa ja kuinka isoksi yhteispaino kasvaa. Eritoten jarruttomien kevytperävaunujen kanssa painorajat tulevat nopeasti vastaan. Suurimman sallitun kuorman voi tarkistaa vetoauton rekisteriotteesta, vinkkaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Kuormauksen yhteydessä on syytä tarkistaa myös aisapaino. Takapainoisuuden saa testattua helposti irroittamalla peräkärryn vetokoukuksta ja pitämällä aisasta käsin kiinni. Mikäli aisa nousee ylös ja kärry kippaa taakse, on takaosassa liikaa painoa ja kärry on lastattava uudelleen.

– Väärin kuormattu kärry tekee yhdistelmästä hankalan ajettavan ja pienikin vauhdinnousu tai äkillinen liike voi saada kuorman heittelehtimään ja vetoauton hallinnan katoamaan, Elovaara jatkaa.

Lautatavaraa tai muuta vastaavaa pitkää kuormaa kuljettaessa on huomioitava, että lasti saa ylittää kärryn etureunan vain metrin matkalta. Takana ylitystä saa olla vain kaksi metriä, mutta jo metrin ylityksen jälkeen kuorma täytyy merkitä punaisella lipulla. Leveyssuunnassa kuorma ei saa tulla sivulaitojen yli.

Peräkärry toimii autossa kuin 80 km/h lätkä, eli kärryä vedettäessä nopeus ei saa ylittää 80 km/h:ta edes moottoritiellä tai hyvissä olosuhteissa. Nopeuden kasvattaminen vaikeuttaa yhdistelmän hallittavuutta selkeästi.

Liikenneturvan viisi vinkkiä peräkärryn kanssa kulkevalle:

  • Kevennä kaasujalkaa – peräkärry on kuin 80 km/h lätkä.
  • Kuormaa tasaisesti ja tarkista aina aisapaino.
  • Kiinnitä kunnon kuormaliinoilla kuomunkin alle tuleva tavara.
  • Merkitse ylipitkä kuljetus punaisella lipulla.
  • Tarkista kärryn valot ja renkaiden ilmanpaineet ennen liikenteeseen lähtöä.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Liikenneturva / Nina Mönkkönen

Jaa artikkeli