Liikenne Uutinen 22.12.2014

Rengasrikot ja polttoaineen ehtyminen talviautoilun riesana

Moni automatka katkeaa omaan huolimattomuuteen – myös loppuvuoden pyhäliikenteessä.

Vuodenaikaan nähden joulun liikenne on vilkasta, tosin määrältään noin puolet esimerkiksi juhannusliikenteestä.

Autoliiton vapaaehtoisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale on jo paljastanut, että polttoaineen loppuminen ja rengasrikot ovat yleisimmät syyt jäädä tienposkeen.

Tyypilistä on, että autokuntamatka tyssää omaan huolimattomuuteen.

– Polttoaineen loppuminen on kuljettajan omaa syytä. Usein luotetaan liikaa merkkivaloon tai ajotietokoneen antamaan lukemaan siitä, kuinka pitkälle jäljellä olevalla polttoaineella vielä pääsee, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Rengasrikkoja paljon

Rengasrikkojen määrä on Vesalaisen mukaan lisääntynyt viime aikoina. Yhtenä syynä niihin on todennäköisesti Suomen teiden huono kunto. Rengasrikon riskiä voi kuitenkin vähentää huolehtimalla, että renkaissa on oikeat ilmanpaineet.

Pakkaset aiheuttavat aina autojen hyytymisiä.

– Jos auto seisoo joulunpyhät paikallaan tai sillä ajetaan vain lyhyttä matkaa, saattaa kotimatkalle lähtö tyssätä tyhjentyneeseen akkuun. Mikäli akku on hiemankin oireillut, kannattaa se testauttaa ja vaihtaa tarvittaessa uuteen vielä ennen joulua, Vesalainen sanoo.

Tarkista auton kunto

Auton kunto tulee tarkistaa ennen reissua. Toimivat valot, hyvät talvirenkaat ja tehokkaat tuulilasinpyyhkimet ovat ehdottomat vaihtelevissa talvikeleissä.

Vesalaisen vinkit mitä autosta kannatata tarkistaa:

 • Testaa tai testauta akun kunto asianmukaisella akkutesterillä.
 • Tarkista rengaspaineet. Täydellä kuormalla tarvitaan enemmän ilmaa renkaisiin.
 • Tarkista jäähdytysnesteen pakkaskestävyys ja määrä.
 • Tarkista moottoriöljyn määrä.
 • Täytä lasinpesunestesäiliö riittävän vahvalla seoksella.
 • Puhdista tuulilasi ulkoa ja sisältä.
 • Puhdista ajovalot ja tarkasta niiden toiminta.
 • Käännä valokatkaisija asentoon, jossa myös takavalot palavat.
 • Kuormaa auto huolella ja kiinnitä kuorma.
 • Pakkaa lämmintä vaatetta, heijastinliivit ja varoituskolmio helposti saataville.
 • Tallenna tiepalvelun numero matkapuhelimeesi ja pidä puhelin ladattuna. Esimerkiksi Operaatio Lumihiutaleen numero on 0200 8080 (1,95 €/min + pvm).

Talviset ajokelit haastavia

Talviset ajokelit ovat haastavia. Lumisella ja jäisellä tiellä ajoneuvon pysähtymismatka 80 kilometrin tuntinopeudella on noin 90–190 metriä eli yli 100 metriä pidempi kuin täysin pitävällä kelillä. Pimeys ja mahdollinen lumisade vaikeuttavat havaintojen tekemistä liikenteessä.

Tällaisissa olosuhteissa ajettaessa korostuu riittävän etäisyyden pitäminen edellä ajavaan ajoneuvoon. Lisäksi ennakoivalla ajotavalla saa pelivaraa liikenteen ääritilanteisiin, jotka voivat syntyä myös meistä itsestämme riippumatta, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta tähdentää.

Liikennevirrassa jo 5–10 kilometrin ylinopeus tuottaa runsaasti turhia ohituksia ja niihin usein liittyviä ajotapavirheitä.

– Kun ajamme liikennevirran mukana, varaamme matkaan riittävästi aikaa ja jätämme turhan kiirehtimisen pois, vähentyy myös ohittamisen tarve, Ajaste muistuttaa.

Turvallisen joululiikenteen lainalaisuudet pätevät vuoden kaikina päivinä olipa arki tai pyhä. Ajaste listaa turvallisen liikkumisen kulmakivet.

– Ajonopeuksien sovittaminen nopeusrajoitusten ja olosuhteiden mukaisesti, turvalaitteiden käyttäminen sekä selvä ja virkeä kuljettaja.

Tarkista sääennuste ennen matkaa

Autoilijoiden on syytä varautua loppuvuonna vaihteleviin ajosäihän. Pidempää taivalta taittavan on myös syytä muistaa, että eri puolilta maata voi olla hyvinkin toisistaan poikkeavat ajo-olot.

Etelä-Suomessa autoilija kohtaa talven kaikki olomuodot: tarjolla on loskaa, lunta ja jäätä. Ja pohjoisempana paukkuu jo pakkanen.

Lämpötila nollan molmin puolin luo haasteita auton talvirenkaille. Ajokeli saattaa äkisti vaihtua ja esimerkiksi mustan jään riski on paikallisesti suuri.

– Äkilliset kelin muutokset saattavat yllättää autoilijan ja jos renkaat ovat huonot ja auto täyteen lastattu, hallittavuus heikkenee entisestään, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri muistuttaa.

Jaa artikkeli