Ford krapulapuku kohmelo

Liikenne Uutinen 18.12.2016

Tarkkana myös aamulla: krapulapuku demonstroi kohmelon vaarat

Toisin kuin oikean kohmelon, Fordin krapulapuvun voi sentään riisua.

Yli 17 kiloa painoja, lakki, lasit ja kuulokkeet. Niistä on koottu Fordin krapulapuku, joka kohmelon parantamisen sijasta simuloi miltä darrassa ajaminen voi kauheimmillaan tuntua. Puvun avulla simuloidaan väsymys, huimaus, jyskytys ja keskittymisvaikeus, jotka usein liittyvät seuraavan päivän olotilaan. Huonosti nukutun ja railakkaasti vietetyn illan jälkeen kuljettajan reaktiot voivat olla rattijuopon tasolla, vaikka promillet olisivatkin jo sallitun puolella.

– On olemassa sosiaalinen paine estää henkilöä ajamasta pitkäksi venähtäneen illan jälkeen. Usein kuitenkin krapulassa ajavat ovat autossaan yksin. Krapulapuku osoittaa, miten paljon krapula vaikuttaa ihmiseen ja mikä riski krapulassa ajamiseen liittyy kaikkien tiellä liikkujien kannalta, kiteyttää Ford Driving Skills of Lifen johtaja Jim Graham.

Puvun on tehnyt saksalainen Meyer-Hentschel-instituutti, joka on suunnitellut myös aiemmat Fordin käytössä olevat puvut: Drug Driving Suit -huumepuvun sekä Drink Driving Suit -kännipuvun.

– Tutkimme asiaa paljon – analysoimme jopa omia kykyjämme illanvieton jälkeen. Puvussa on kuulokkeet, jotka jäljittelevät kohonnutta ääniherkkyyttä ja migreenille tyypillisiä kuulokokemuksia. Painavat kuulokkeet ja rillit simuloivat huimausta ja sokeuttavaa päänsärkyä, kertoo Meyer-Hentschelin-instituutin johtaja Gundolf Meyer-Hentschel.

Puvun ensimmäisiin käyttäjiin kuului krapulaan erikoistunut alkoholitutkija ja vanhempi psykologian lehtori tohtori Richard Stevens.
– Ihmiset eivät usein tajua, miten merkittävästi krapula vaikuttaa meidän kykyymme tehdä ylipäänsä yhtään mitään. Krapulapuku osoittaa sen nyt todella selvästi.

Ford Driving Skills For Life -ohjelma kouluttaa nuoria kuljettajia jo 13 Euroopan maassa. Yhteensä koulutukseen on osallistunut yli 20 000 nuorta kuljettajaa, Suomen ollessa tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana.

Lähde ja kuva: Ford

Jaa artikkeli