Turku loistaa pyöräilybarometrissä

Liikenne Uutinen 8.2.2017

Turku janoaa Suomen pyöräilypääkaupungiksi – 96 % kaupunkilaisista tukena

Suomen vanhimmassa kaupungissa suhtaudutaan innostuneesti pyöräilyyn ja liikkumismuotojen yhdistelyyn.

Turussa ensimmäistä kertaa toteutettu pyöräilybarometri kertoo turkulaisten olevan innostuneita pyöräilijöitä. Peräti 96 prosenttia vastaajista kannattaa pyöräilyn edistämistä kaupungissa ja aikuisväestöstä peräti 63 % kertoi pyöräilevänsä ainakin kerran viikossa, 74 % ainakin joskus.

Pyöräilyssä arvostetaan erityisesti sen kätevyyttä kesällä ja talvella tehtävissä työ- ja opiskelumatkoissa. Samalla pyöräily täydentää muita liikkumismuotoja, sillä lumettomana aikana pyöräilevistä 23 % käyttää autoa päivittäin ja 15 % joukkoliikennettä.

Barometri kertoo kaupunkilaisten olevan innostuneita pyöräilijöitä myös talvella. 23 % turkulaisista tarttuu pyörän sarviin talvellakin, helsinkiläisten jäädessä 11 prosenttiin. Vuodenajasta viis jäättömänä ja lumettomana aikana turkulaisista pyöräilee 43 %.

Parannettavaakin löytyy. Vaikka 86 % vastaajista on ainakin melko tyytyväisiä Turkuun pyöräilykaupunkina, toivotaan keskustaan enemmän pyöräreittejä sekä parempia ja turvallisempia pyöräparkkeja. Barometristä selviää myös talvipyöräily lisääntyisi, jos pyöräväylien talvihoitoon kiinnitettäisiin enemmän huomiota, ja pyöräliikenne erotettaisiin autoliikenteestä väyläratkaisuilla. Kiinnostusta ilmaistiin myös sopivasti tarjolla oleviin kaupunkipyöriin.

Haastattelut tehtiin osana EU:n Horizon 2020 -rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta, jossa pohditaan fiksuja ja puhtaita liikkumisratkaisuita Turussa, Madridissa, Tukholmassa, Münchenissä ja Rusessa. Otoksena oli yhteensä 1012 turkulaista ikäryhmästä 18–74-vuotiaat, ja vastaukset oli kiintiöity iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan kaupungin väestöjakaumaa.

Lähde: Turun kaupunki Kuva: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli