Liikenne | Uutinen | 12.12.2018

TÜV 2019 -katsastusraportti: Porsche 911 kaikkien ikäryhmien paras automalli

Tuorein TÜV katsastusraportti – saksalaiset autot ovat kohentaneet laatuaan, japanilaisten autojen totuttu laatu osoittaa hiipumisen merkkejä.

Jaa artikkeli

Eurooppalaiset ja etenkin saksalaiset autot ovat kohentaneet laatuaan, paljastuu tuoreesta ja kattavasta saksalaisesta TÜV-katsastusraportista. Vastaavasti japanilaisten autojen laadun totuttu ylivoima osoittaa edelleen hiipumisen merkkejä.

Sen sijaan korealainen Hyundai i20 ja ranskalainen Renault Captur nousivat kumpikin yhdessä ikäryhmässä kymmenen parhaan joukkoon.

Raportti pohjaa yli 8,8 miljoonaan määräaikaiskatsastukseen Saksassa, ja siinä on mukana kaikkiaan 231 automallia. Aivan valtaosa niistä on myynnissä myös Suomessa, joten eri automallien vikaherkkyydestä ja laadusta kertovat katsastustulokset palvelevat myös suomalaisia autoilijoita ja autonostajia.

Katsastus ei kerro kaikkea

TÜV-katsastusraportin paremmuusjärjestys määräytyy hylkäyksen aiheuttavien isojen vikojen perusteella. Katsastustilasto ei kuitenkaan kerro aivan kaikenlaisista vioista, mutta antaa osviittaa laatueroista, etenkin nuoremmissa autoikäryhmissä. Autonkäyttäjän toiminta vaikuttaa myös, kuten huoltojen ja korjausten teettäminen, ajo-olosuhteet, ajotapa ja ajomäärä.

Katsastustilasto paljastaa laatueroja myös eri automallien ja vuosimallien välillä.

Moottorin nettisivujen vikatietolistasta löytyy tietoja myös muista vikaryhmistä kuten tielle pysäyttäneet viat, takaisinkutsuun johtaneet viat ja käyttäjien ilmoittamat viat.

Viisi ikäryhmää autoja

Katsastusraportin tulokset on esitetty viidessä eri ikäryhmässä aina 10–11-vuotta vanhoihin autoihin asti.

Eri automallien keskinäinen tuloslista on koottu määräaikaiskatsastuksessa havaittujen isojen vikojen perusteella. Isot viat aiheuttavat hylkäyksen katsastuksessa ja auto on tuotava jälkitarkastukseen.

Saksalaiset merkit vahvoilla

Porsche 911 on paras kaikissa viidessä ikäryhmässä. Auton laadun ohella osasyynä Porschen menestykseen on urheiluautoille tyypillinen vähäinen ajomäärä ja tavallista huolellisempi hoito.

2–3-vuotiaan Porsche 911:n vikaprosentti on koko tutkimuksen paras, vain 2,5.

Mercedes-Benz juhli nuorimmassa 2–3-vuotiaiden autojen ikäryhmässä. Peräti seitsemän mersu-mallia sijoittui kymmenen parhaan joukkoon!

Muut 10-kärjessä sijat menivät Porschelle, Audille ja Volkswagenille ja Hyundaille. Parhaiden mallien laatuerot ovat pieniä, sillä kymmenes sija jaettiin kolmen mallin kesken.

2–3-vuotiaissa vain yksi ei-saksalainen automalli nousi 10-kärjessä listalle. Se on etelä-korealainen pikkuauto Hyundai i20 sijalla seitsemän. Paras japanilainen, Toyota Yaris, löytyy vasta 16. sijalta.

Tässä ryhmässä hänniltä löytyvät Dacia Logan (vikaprosentti 14,6), Renault Clio (13,0) ja Fiat Punto (12,1).

Renault Clio

Renault Clio, 2016

Mazda pitää japanilaisten mainetta yllä

Automallien 4–5-vuotiaiden ryhmässä Mazda 2, Honda CR-V ja Mazda 3 pelastavat japanilaisten maineen sijoilla 7., 8. ja 11. Ranskalainen Renault Captur ja saksalainen Opel Mokka nousivat kärkikymmenikköön sijoilla 4. ja 6.

4–5-vuotiaiden huonoimmat olivat Peugeot 206 (vikaprosentti 28,0 sekä Dacia Logan ja Chevrolet Spark (molemmat 21,8).

Toyotalla on muutamia hyviä sijoituksia kahdessa vanhimmissa ikäryhmissä, mutta kolmessa nuorimmassa ikäryhmässä Toyota on pudonnut kokonaan 10 kärjestä -listalta.

Kuusi kokoluokkaa

TÜV-raportissa 2–3-vuotiaiden parhaat autot luokitellaan myös kuudessa tärkeässä kokoluokassa.

Luokkavoittajat (2–3-vuotiaiden ikäryhmä)

Luokka

Malli

Vika-
prosentti

Pikkuautot (A-segmentti) Opel Adam 4,4
Pikkuautot (B-segmentti) Hyundai i20 3,0
Pienempi keskiluokka Mercedes-Benz A-sarja 3,2
Isompi keskiluokka Mercedes-Benz C-sarja 3,0
Tila-autot Mercedes-Benz B-sarja 2,6
Katumaasturit (SUV) Mercedes-Benz GLK 2,6
Koko tilaston paras Porsche 911 2,5

Muiden ikäryhmien parhaat ja huonoimmat:

  • 4–5-vuotiaiden paras on Porsche 911 (vikaprosentti 3,6) ja huonoin Peugeot 206 (vikaprosentti 28,0).
  • 6–7-vuotiaiden paras on Porsche 911 (6,0) ja huonoin Dacia Logan (30,9).
  • 8–9-vuotiaiden paras on Porsche 911 (8,3) ja huonoimmat Chevrolet Matiz ja Renault Kangoo tasapistein (37,1).
  • 10–11-vuotiaiden paras on Porsche 911 (11,7) ja huonoin Dacia Logan (40,6).

Arvostettu ja armoton

TÜV-raportti on tilastollisesti erittäin luotettava ja arvostetuin eurooppalainen vikaraportti, jota on julkaistu vuodesta 1972 lähtien. Uusimman raportin tiedot pohjautuvat yli 8,8 miljoonaan määräaikaiskatsastukseen aikavälillä heinäkuu 2017 – kesäkuu 2018.

Mukana raportissa ovat vain sellaiset automallit, joista on saatavana vähintään tuhannen katsastuksen tiedot kussakin ikäryhmässä. Tästä syystä joitakin suomalaisia kiinnostavia automalleja puuttuu kuten esimerkiksi Volvo S80 ja Peugeot 508.

Ajomäärät tärkeä tieto

TÜV-katsastusraportin suuri ansio on se, että tuloslistassa on mainittu automallien keskimääräiset mittarilukemat kussakin ikäryhmässä. Se auttaa suhteuttamaan vikojen määrän mallin ajomäärään.

Ajomäärät vaihtelevat suuresti paitsi malleittain, myös kokoluokittain.

Pikkuautoilla ajetaan vähän, samoin avo- ja urheiluautoilla. Parhaat pikkuautot ovat vähävikaisia (esimerkiksi Mazda 2), mutta heikoimmat pikkuautot (esimerkiksi Chevrolet Matiz) ovat ikääntyessään sangen runsasvikaisia niiden vaatimattomaan ajokilometrimäärään verrattuna.

Ison keskiluokan autoilla (esim. Volkswagen Passat) ajetaan paljon, samoin isoilla autoilla (esim. Audi A6, BMW 5-sarja, Mercedes-Benz E-sarja ja Volvo V70).

Myös isoilla tila-autoilla (esim. Ford Galaxy ja S-Max) ja kookkailla katumaastureilla (esimerkiksi BMW X5 ja Mercedes-Benz ML) ajetaan runsaasti, mikä lisää vikojen mahdollisuutta.

Ilmoitettu mittarilukema antaa mahdollisuuden verrata vikamäärää ajomäärään.

Järkyttävän suuria laatueroja

TÜVin kokoama automallien kymmenen kärjessä ja kymmenen hännillä -lista erottaa jyvät akanoista. Laatuerot eri automallien ja vuosimallien välillä ovat järkyttävän suuria.

Tuloslista sisältää viisi ikäryhmää. Jaossa on 52 kymmenen kärjessä -sijaa ja 51 kymmenen hännillä-sijaa kun kaikki viisi ikäryhmää ovat mukana. Määrä ylittää 50:n rajan, koska jossakin ikäryhmässä oli sijoituksia tasapistein.

Kärjessä valtikka vaihtui jo toissa vuoden TÜV-raportissa: Tilaston pitkäaikainen ykkönen Toyota on menettänyt valta-asemansa parhaiden merkkien joukossa. Mercedes-Benz porskuttaa: mersu uudisti ykköstilansa ylivoimaisesti myös tänä vuonna – nyt huikealla erolla Toyotaan verrattuna (Mercedes-Benz 17 vastaan Toyota 3). Mercedes-Benz on vahva etenkin nuoremmissa ikäryhmissä.

Toyotan asema on hiipunut merkittävästi nuoremmissa ikäryhmissä. TOP 10-listalla Toyota putosi jaetulle 5. sijalle. Onko kyseessä eurooppalaisten merkkien laadun paraneminen vai Toyotan laadun vaihtelu?

  • TOP 10 -sijoitukset, parhaat merkit:
    Mersulla on eniten TOP 10 -sijoituksia, peräti 17 kappaletta, 7 enemmän kuin edellisessä raportissa! Audi otti toistamiseen hopeaa (10 TOP 10 sijoitusta). Porsche ylsi pronssille (5). Volkswagen on neljäs (4). Mazda ja Toyota jakavat viidennen sijan (3). Seuraavina ovat BMW, Honda ja Opel (2) ja Hyundai, Mini, Mitsubishi ja Renault (1).
  • FLOP 10 -sijoitukset, heikoimmat merkit:
    10 hännillä -sijoituksia keräsi eniten Dacia (11 kappaletta), Renault oli toiseksi heikoin (10) ja Fiat kolmanneksi huonoin (7). Kolmen huonoimman järjestys on sama kuin edellisvuonna.  Seuraavina Volkswagen (6), Chevrolet ja Peugeot (4), Citroën (3), Kia ja Ford (2) sekä Nissan ja Seat (1).Muutama automerkki löytyy parhaimpien ja heikoimpien joukosta. Tällaisia ovat Renault ja Volkswagen. Laatu on vaihdellut saman merkin eri mallien ja vuosimallien välillä.
Dacia Logan

Dacia Logan MCV, 2017

Isot viat vaikuttavat

Automallit ovat paremmuusjärjestyksessä katsastuksessa hylkäykseen johtavien isojen vikojen perusteella.

TÜV raportoi katsastuksen tärkeimmistä tarkistettavista kohteista, joita ovat korirakenne ja alusta, jarrut, pyöräntuenta, ohjauslaitteet, valot sekä ympäristö (pakoputkisto, pakokaasupäästöt ja öljyvuodot).

TÜV-insinöörit raportoivat, että erityisen usein vakavia puutteita ja vikoja löytyy seuraavista kohteista: Takavalot rikki, moottorista ja voimansiirrosta tihkuu öljyä, pyöräntuennan jouset ja iskunvaimentimet ovat vialliset ja jarrulevyt ovat lähes loppuun kuluneet. Nämä viat heikentävät liikenneturvallisuutta tai aiheuttavat ongelmia ympäristölle.

Erityisesti nyt talvella pimeään vuodenaikaan kehnojen valojen ja heikkotehoisten jarrujen yhdistelmä lisää onnettomuuden vaaraa.

Erilaisia tilastoja – erilaisia vikoja

Pelkkä katsastustilasto ei kerro koko totuutta autojen laatueroista.

Määräaikaiskatsastuksessa havaitut viat ovat erilaisia kuin esimerkiksi tielle pysäyttävät tekniset viat. Katsastustilastojen julkistamista arvostellaan siitä, että ne eivät kerro kaikenlaisista vioista.

Eivät kerrokaan, mutta katsastusraportit antavat kuitenkin selkeän kuvan monista auton turvallisuuteen ja ympäristöön vaikuttavista vioista esimerkiksi valoissa, jarruissa, pyöräntuennassa, ohjauslaitteissa ja pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä.

Kilometrien karttuessa ja auton ikääntyessä auton hoidolla, määräaikaishuolloilla, vikojen korjauttamisella, ajo-olosuhteilla, kuormituksella, ajotavalla ja ajomäärällä on ratkaiseva merkitys auton tekniseen kuntoon – mallin laadun ohella.

Katsastuksessa havaittujen vikojen lisäksi autoista löytyy tielle pysäyttäviä vikoja sekä myös sellaisia vikoja, jotka eivät yleensä ilmene katsastuksessa eivätkä tiepalvelututkimuksessa.

Esimerkiksi kaksoiskytkinvaihteiston, kaksoismassavauhtipyörän, moottorin turboahtimen tai jakopään ketjun tyyppiviat jäävät useimmiten katsastus- ja tiepalveluraporttien ulkopuolelle.

Viat edellä mainituissa kohdissa keskeyttävät ajamisen kokonaan tai ilmaisevat metelillä ja värinällä tai tehottomuudella vakavasta viasta, joka korjautetaan ennen katsastukseen menoa tai ennen reissuun lähtöä.

Lisäksi tulevat korjauskehotukseen eli takaisinkutsuun johtaneet viat.

2–3 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 5,9 prosenttia *

Sija

Malli

Keskimääräinen
ajomäärä (km)

Isojen vikojen
osuus (%)

1. Porsche 911 26000 2,5
2. Mercedes-Benz B-sarja 39000 2,6
2. Mercedes-Benz GLK 50000 2,6
4. Mercedes-Benz SLK 29000 2,8
5. Audi Q3 44000 2,9
5. Mercedes-Benz E-sarja Coupé 39000 2,9
7. Hyundai i20 33000 3,0
7. Mercedes-Benz C-sarja 58000 3,0
9. Mercedes-Benz A-sarja 41000 3,2
10. Audi A4 / A5 68000 3,3
10. Mercedes-Benz ML / GLE 60000 3,3
10. Volkswagen Golf Sportsvan 34000 3,3
13. Audi A6 / A7 78000 3,5
13. Audi Q5 61000 3,5
15. BMW X1 45000 3,6
16. Audi A1 35000 3,8
16. Toyota Yaris 30000 3,8
18. Audi A3 47000 3,9
18. Toyota Verso 38000 3,9
20. Audi TT 37000 4,0
20. Honda CR-V 43000 4,0
20. Opel Mokka 35000 4,0
20. Toyota RAV4 45000 4,0
24. Volkswagen Beetle 31000 4,1
25. Opel Corsa 30000 4,2
25. Volvo V40 44000 4,2
27. Renault Captur 33000 4,3
27. Toyota Avensis 48000 4,3
29. Opel Adam 28000 4,4
29. Suzuki SX4 38000 4,4
29. Toyota Auris 37000 4,4
32. Mitsubishi ASX 40000 4,5
32. Nissan Note 33000 4,5
34. Porsche Cayenne 57000 4,7
34. Smart Fortwo 25000 4,7
36. BMW 1-sarja 43000 4,8
36. Mercedes-Benz E-sarja 79000 4,8
36. Renault Twingo 26000 4,8
39. Renault Scénic 45000 4,9
39. Volkswagen Polo 34000 4,9
41. Kia Venga 29000 5,0
41. Mazda CX-5 46000 5,0
43. Mazda 3 40000 5,1
43. Mazda 5 41000 5,1
43. Seat Altea 41000 5,1
46. Volvo XC60 60000 5,2
47. Kia Picanto 28000 5,3
47. Peugeot 208 32000 5,3
49. BMW X3 / X4 56000 5,4
49. Honda Jazz 29000 5,4
49. Hyundai ix20 29000 5,4
49. Mini 34000 5,4
49. Opel Astra 50000 5,4
49. Opel Meriva 31000 5,4
49. Toyota Yaris Hybrid 31000 5,4
49. Volkswagen Tiguan 45000 5,4
57. Ford Kuga 47000 5,5
57. Nissan Qashqai 42000 5,5
57. Volkswagen Golf 50000 5,5
60. BMW 2-sarja Active / Gran Tourer 38000 5,6
60. Mini Countryman 39000 5,6
60. Peugeot 308 46000 5,6
63. BMW 3-sarja / 4-sarja 63000 5,7
63. Citroën C4 43000 5,7
63. Opel Zafira 51000 5,7
63. Suzuki Swift 34000 5,7
63. Volvo S60 / V60 61000 5,7
68. Citroën C1 29000 5,8
68. Ford Fiesta 36000 5,8
68. Ford Focus 50000 5,8
68. Škoda Fabia 36000 5,8
68. Volkswagen Up 31000 5,8
73. Honda Civic 40000 5,9
73. Peugeot 2008 34000 5,9
Keskiarvo 5,9
75. Hyundai i30 41000 6,0
75. Seat Mii 31000 6,0
75. Škoda Yeti 41000 6,0
78. Peugeot 108 26000 6,1
78. Volvo V70 / XC70 65000 6,1
80. BMW X5 / X6 64000 6,3
80. Toyota Aygo 30000 6,3
82. Ford C-Max 45000 6,4
82. Škoda Citigo 33000 6,4
82. Volkswagen Touareg 62000 6,4
85. Hyundai ix35 40000 6,6
85. Mitsubishi Outlander 49000 6,6
85. Seat Leon 49000 6,6
85. Škoda Roomster 41000 6,6
89. Kia Cee’d 42000 6,8
89. Mazda 6 50000 6,8
89. Renault Mégane 53000 6,8
92. Škoda Rapid 42000 6,9
93. Volkswagen Touran 61000 7,0
94. Nissan Juke 35000 7,1
94. Suzuki Jimny 28000 7,1
94. Volkswagen Scirocco 38000 7,1
97. Mazda 2 28000 7,2
97. Seat Ibiza 37000 7,2
97. Škoda Octavia 69000 7,2
97. Škoda Superb 74000 7,2
101. Ford B-Max 30000 7,3
102. Opel Insignia 66000 7,5
103. BMW 5-sarja 72000 7,6
103. Citroën C3 34000 7,6
103. Ford Galaxy 71000 7,6
106. Hyundai i10 29000 7,8
107. Nissan Micra 29000 7,9
108. Citroën C4 Picasso 53000 8,2
108. Volkswagen Passat 81000 8,2
108. Volkswagen Passat CC 58000 8,2
111. Citroën Berlingo 48000 8,3
111. Volkswagen Caddy 56000 8,3
113. Ford Mondeo 70000 8,5
113. Ford S-Max 70000 8,5
115. Fiat Panda 34000 9,3
116. Kia Rio 34000 9,5
117. Seat Alhambra 59000 9,9
118. Dacia Duster 46000 10,5
118. Volkswagen Sharan 65000 10,5
120. Dacia Lodgy / Dokker 41000 10,7
121. Dacia Sandero 36000 11,0
122. Fiat 500 26000 11,3
123. Ford Ka 31000 11,7
123. Kia Sportage 42000 11,7
125. Fiat Punto 33000 12,1
126. Renault Clio 36000 13,0
127. Dacia Logan 53000 14,6

4–5 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 10,3 prosenttia *

Sija

Malli

Keskimääräinen
ajomäärä (km)

Isojen vikojen
osuus (%)

1. Porsche 911 40 000 3,6
2. Mercedes-Benz B-sarja 57 000 4,9
3. Audi Q5 84 000 5,0
4. Renault Captur 44 000 5,3
5. Audi TT 53 000 5,5
6. Opel Mokka 58 000 5,6
7. Mazda 2 46 000 5,8
8. Honda CR-V 64 000 5,9
8. Mercedes-Benz GLK 75 000 5,9
10. Mercedes-Benz A-sarja 59 000 6,0
11. Mazda 3 55 000 6,1
12. Mercedes-Benz SLK 45 000 6,2
12. Mercedes-Benz E-sarja Coupé 62 000 6,2
14. Audi A6 / A7 106 000 6,3
14. Toyota RAV4 65 000 6,3
16. Volkswagen Golf Plus 51 000 6,4
17. Audi A3 69 000 6,5
18. BMW X1 68 000 6,6
18. Mercedes Benz ML / GLE 90 000 6,6
18. Volkswagen Touareg 95 000 6,6
21. Audi Q3 66 000 6,7
21. Mazda CX-5 68 000 6,7
23. Toyota Yaris 49 000 6,8
24. Opel Adam 42 000 6,9
24. Volkswagen Golf 65 000 6,9
26. Audi A4 / A5 95 000 7,0
26. Seat Leon 68 000 7,0
26. Volvo XC60 91 000 7,0
29. Volvo V40 77 000 7,1
30. Porsche Cayenne 91 000 7,3
30. Toyota Verso 61 000 7,3
32. Audi A1 58 000 7,4
32. BMW X3 / X4 80 000 7,4
32. Ford Kuga 71 000 7,4
35. Toyota Auris 56 000 7,5
36. Mini Countryman 64 000 7,6
36. Škoda Citigo 51 000 7,6
38. Toyota Avensis 76 000 7,7
39. Mazda 6 76 000 7,8
39. Mercedes-Benz C-sarja 80 000 7,8
39. Mercedes-Benz E-sarja 109 000 7,8
39. Mitsubishi ASX 67 000 7,8
43. Mini 52 000 7,9
44. Volkswagen Up 49 000 8,0
45. Honda Jazz 50 000 8,3
46. Opel Meriva B 49 000 8,4
46. Seat Mii 50 000 8,4
48. Škoda Yeti 67 000 8,5
49. Mazda 5 66 000 8,7
50. Honda Civic 60 000 8,8
50. Kia Venga 51 000 8,8
52. Ford B-Max 48 000 8,9
52. Suzuki Swift 55 000 8,9
52. Volvo S60 / V60 92 000 8,9
55. Opel Astra 72 000 9,0
56. Ford C-Max 68 000 9,3
56. Mitsubishi Colt 51 000 9,3
58. BMW 3-sarja / 4-sarja 86 000 9,4
58. Volkswagen Polo 54 000 9,4
60. Smart Fortwo 44 000 9,5
60. Toyota Yaris Hybrid 50 000 9,5
60. Volkswagen Eos 59 000 9,5
63. Hyundai ix20 49 000 9,6
63. Peugeot 208 53 000 9,6
65. Kia Picanto 49 000 9,7
65. Seat Altea 69 000 9,7
67. Ford Fiesta 54 000 9,8
67. Opel Insignia 94 000 9,8
69. Nissan Juke 57 000 9,9
69. Suzuki SX4 53 000 9,9
69. Volkswagen Beetle 52 000 9,9
72. BMW X5 / X6 93 000 10,0
73. Citroën C3 Picasso 57 000 10,1
74. Kia Cee’d 63 000 10,2
74. Škoda Superb 104 000 10,2
76. Opel Zafira 82 000 10,3
Keskiarvo 10,3
77. Škoda Fabia 60 000 10,4
77. Škoda Roomster 66 000 10,4
79. Ford Focus 75 000 10,5
80. Fiat Panda 44 000 10,6
81. BMW 1-sarja 69 000 10,7
81. Kia Rio 57 000 10,7
83. Hyundai i30 64 000 10,8
83. Renault Scénic 61 000 10,8
83. Škoda Rapid 59 000 10,8
86. Volvo V70 / XC70 102 000 11,0
87. Opel Corsa 52 000 11,1
87. Volkswagen Scirocco 66 000 11,1
89. Hyundai i10 46 000 11,2
90. Mitsubishi Outlander 77 000 11,5
91. Peugeot 107 48 000 11,7
92. Hyundai ix35 64 000 11,9
93. Citroën C4 Picasso 75 000 12,1
93. Seat Ibiza 61 000 12,1
95. Peugeot 308 71 000 12,2
95. Volkswagen Caddy 85 000 12,2
97. Toyota Aygo 52 000 12,3
98. Ford S-Max 97 000 12,5
99. Citroën C4 70 000 12,7
99. Suzuki Jimny 51 000 12,7
101. Nissan Qashqai 68 000 12,8
102. Volkswagen Tiguan 69 000 13,0
103. Nissan Note 58 000 13,1
103. Volkswagen Touran 89 000 13,1
105. BMW 5-sarja 100 000 13,4
106. Citroën Berlingo 75 000 13,6
107. Renault Mégane 74 000 13,7
107. Volkswagen Passat CC 90 000 13,7
109. Citroën C1 51 000 13,8
109. Volkswagen Passat 113 000 13,8
111. Citroën C3 55 000 13,9
112. Nissan Micra 45 000 14,3
113. Renault Twingo 49 000 14,4
114. Ford Ka 47 000 14,5
115. Ford Galaxy 104 000 15,0
116. Kia Sportage 67 000 15,2
117. Fiat 500 46 000 15,5
117. Škoda Octavia 98 000 15,5
119. Dacia Sandero 59 000 15,7
120. Hyundai i20 52 000 15,8
121. Ford Mondeo 104 000 16,0
122. Dacia Lodgy / Dokker 60 000 16,4
123. Fiat Punto 54 000 17,1
124. Seat Alhambra 90 000 17,4
125. Dacia Duster 73 000 17,5
126. Renault Clio 37 000 17,6
127. Renault Kangoo 71 000 17,8
128. Volkswagen Sharan 96 000 18,7
129. Chevrolet Spark 48 000 21,8
129. Dacia Logan 83 000 21,8
131. Peugeot 206 53 000 28,0

6–7 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 16,2 prosenttia *

Sija

Malli

Keskimääräinen
ajomäärä (km)

Isojen vikojen
osuus (%)

1. Porsche 911 51 000 6,0
2. Mercedes-Benz SLK 56 000 7,0
3. Audi TT 76 000 7,7
4. Audi Q5 111 000 8,7
5. BMW X1 89 000 9,0
6. Mitsubishi ASX 94 000 9,3
7. Audi A6 / A7 120 000 9,4
8. Mazda 3 78 000 9,8
8. Mercedes-Benz E-sarja Coupé 83 000 9,8
8. Mini Countryman 84 000 9,8
11. Mercedes-Benz GLK 99 000 10,6
11. Opel Agila 52 000 10,6
11. Porsche Cayenne 116 000 10,6
11. Volkswagen Golf Plus 72 000 10,6
15. Toyota Verso 85 000 10,8
16. Audi A3 95 000 11,2
16. Volvo XC60 119 000 11,2
18. Honda CR-V 89 000 11,3
19. Audi A1 78 000 11,4
20. Audi A4 / A5 121 000 11,5
21. Mini 74 000 11,8
22. Mazda 2 68 000 11,9
22. Opel Meriva 70 000 11,9
24. Kia Venga 72 000 12,1
24. Volvo S60 / V60 113 000 12,1
26. Suzuki Swift 72 000 12,2
27. Opel Astra 90 000 12,3
27. Toyota RAV4 90 000 12,3
29. Toyota Yaris 71 000 12,5
30. Honda Jazz 69 000 12,8
31. Ford C-Max 88 000 12,9
31. Mercedes-Benz C-sarja 105 000 12,9
31. Mitsubishi Colt 70 000 12,9
34. Mercedes-Benz E-sarja 134 000 13,1
34. Toyota Auris 76 000 13,1
36. Mazda 6 101 000 13,2
36. Toyota Avensis 104 000 13,2
38. Škoda Yeti 91 000 13,3
38. Volkswagen Eos 76 000 13,3
40. BMW X3 / X4 102 000 13,5
41. Volkswagen Up 58 000 13,6
42. Ford Fusion 65 000 13,7
42. Volkswagen Golf 97 000 13,7
44. BMW 1-sarja 95 000 14,1
44. Hyundai ix20 65 000 14,1
44. Opel Insignia 117 000 14,1
47. BMW 3-sarja 117 000 14,3
48. BMW X5 / X6 129 000 14,5
48. Seat Altea 95 000 14,5
50. Toyota Aygo 66 000 14,6
51. Honda Civic 79 000 14,8
52. Škoda Superb 132 000 14,9
52. Škoda Roomster 88 000 14,9
54. Mercedes-Benz A-sarja 70 000 15,0
54. Volkswagen Polo 76 000 15,0
56. Peugeot 107 65 000 15,1
57. Ford Fiesta 76 000 15,2
58. Mercedes-Benz B-sarja 77 000 15,3
58. Smart Fortwo 58 000 15,3
60. Mazda 5 96 000 15,4
61. Ford Focus 91 000 15,5
61. Ford Kuga 102 000 15,5
63. Škoda Fabia 82 000 15,9
63. Suzuki SX4 83 000 15,9
65. Citroën C1 71 000 16,0
66. Volvo V70 / XC70 144 000 16,2
Keskiarvo 16,2
67. Volkswagen Touran 113 000 16,3
68. Citroën C4 86 000 16,7
68. Kia Sportage 89 000 16,7
68. Volkswagen Caddy 113 000 16,7
71. Mitsubishi Outlander 104 000 16,9
71. Opel Corsa 72 000 16,9
71. Volvo S40 / V50 120 000 16,9
74. Hyundai i10 63 000 17,0
75. Hyundai ix35 88 000 17,1
76. Seat Leon 96 000 17,2
77. Opel Zafira 104 000 17,3
78. Nissan Juke 77 000 17,4
79. Renault Scénic 92 000 17,7
80. Nissan Note 86 000 17,9
80. Škoda Octavia 119 000 17,9
82. Nissan Micra 63 000 18,0
83. Seat Ibiza 85 000 18,7
84. BMW 5-sarja 127 000 19,0
84. Citroën C3 76 000 19,0
84. Suzuki Jimny 67 000 19,0
87. Renault Modus 60 000 19,2
88. Peugeot 308 92 000 19,5
89. Kia Cee’d 89 000 19,6
90. Citroën C3 Picasso 84 000 19,7
91. Hyundai i30 85 000 19,8
91. Nissan Qashqai 93 000 19,8
91. Volkswagen Scirocco 92 000 19,8
94. Ford S-Max 126 000 19,9
95. Peugeot 207 73 000 20,0
95. Seat Alhambra 119 000 20,0
97. Ford Mondeo 127 000 20,5
98. Renault Mégane 93 000 20,9
99. Hyundai i20 71 000 21,1
100. Kia Picanto 70 000 21,2
101. Citroën C4 Picasso 104 000 21,3
101. Ford Ka 64 000 21,3
103. Volkswagen Passat 138 000 21,7
104. Dacia Duster 89 000 21,9
105. Citroën Berlingo 101 000 22,0
106. VolkswagenTiguan 96 000 22,1
107. Fiat 500 61 000 23,0
108. Ford Galaxy 134 000 23,5
109. Volkswagen Sharan 124 000 24,0
110. Volkswagen Passat CC 115 000 24,4
111. Fiat Punto 75 000 24,5
112. Renault Clio 73 000 24,6
113. Chevrolet Spark 67 000 25,0
114. Fiat Panda 68 000 26,6
115. Renault Twingo 66 000 27,0
116. Dacia Sandero 75 000 27,4
117. Peugeot 206 71 000 28,7
118. Renault Kangoo 90 000 29,8
119. Dacia Logan 99 000 30,9

8–9 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 22,2 prosenttia *

Sija

Malli

Keskimääräinen
ajomäärä (km)

Isojen vikojen
osuus (%)

1. Porsche 911 64 000 8,3
2. BMW X1 110 000 11,9
3. Audi TT 97 000 12,2
4. Toyota Avensis 116 000 13,7
4. Volkswagen Golf Plus 93 000 13,7
6. Audi Q5 133 000 14,8
7. Mercedes-Benz E-sarja Coupé 100 000 14,9
8. Mercedes-Benz SLK 74 000 15,2
9. Honda Jazz 87 000 15,7
9. Mercedes-Benz GLK 119 000 15,7
11. Honda CR-V 120 000 16,0
12. Toyota Yaris 87 000 16,5
12. Volkswagen Eos 100 000 16,5
14. Mercedes-Benz E-sarja 143 000 16,6
14. Toyota Auris 94 000 16,6
14. Toyota Corolla Verso 122 000 16,6
17. Ford Fusion 84 000 16,8
18. Volkswagen Golf 113 000 16,9
19. Audi A3 117 000 17,3
19. Volvo XC60 140 000 17,3
21. Audi A4 / A5 141 000 17,5
22. Toyota RAV4 108 000 17,9
23. Mitsubishi Colt 90 000 18,0
24. Opel Insignia 116 000 18,3
25. Mercedes-Benz A-sarja 86 000 18,4
26. Mazda 6 119 000 18,5
26. Mini 94 000 18,5
28. Volkswagen Touran 138 000 18,6
29. Volvo V70 / XC70 168 000 19,1
30. Ford Kuga 127 000 19,3
30. Smart Fortwo 72 000 19,3
32. Volkswagen Tiguan 117 000 19,5
33. Volkswagen Caddy 132 000 19,7
34. Renault Scénic 107 000 19,9
35. Toyota Aygo 80 000 20,0
36. BMW X3 131 000 20,2
37. Mercedes-Benz B-sarja 93 000 20,3
38. BMW 1-sarja 110 000 20,5
38. Ford Focus C-Max 110 000 20,5
40. Mazda 2 87 000 20,6
40. Volkswagen Touareg 153 000 20,6
42. Škoda Superb 132 000 20,7
43. Honda Civic 103 000 20,8
44. Mercedes-Benz C-sarja 123 000 21,0
44. Peugeot 107 78 000 21,0
46. Audi A6 171 000 21,3
46. Opel Agila 69 000 21,3
48. BMW 5-sarja 164 000 21,4
48. BMW X5 158 000 21,4
48. Volkswagen Scirocco 112 000 21,4
51. Citroën C1 84 000 21,5
51. Hyundai i20 85 000 21,5
53. BMW 3-sarja 133 000 21,6
53. Škoda Octavia 135 000 21,6
53. Suzuki SX4 92 000 21,6
53. Volkswagen Polo 90 000 21,6
57. Škoda Roomster 106 000 21,8
58. Ford Fiesta 91 000 21,9
59. Opel Corsa 87 000 22,2
Keskiarvo 22,2
60. Opel Astra 111 000 22,3
61. Škoda Fabia 99 000 22,5
62. Opel Meriva 83 000 22,8
63. Ford Ka 79 000 23,2
64. Suzuki Jimny 81 000 23,3
65. Renault Modus 84 000 23,4
65. Seat Ibiza 102 000 23,4
67. Volvo S40 / V50 144 000 23,5
68. Nissan Micra 87 000 23,7
69. Hyundai i30 105 000 28,8
69. Volkswagen Passat CC 136 000 23,8
71. Opel Zafira 123 000 23,9
72. Seat Altea 113 000 24,1
73. Hyundai i10 77 000 24,4
74. Nissan Note 100 000 24,5
75. Mercedes-Benz ML 154 000 24,6
76. Ford Mondeo 150 000 25,1
76. Renault Mégane 103 000 25,1
78. Citroën Berlingo 121 000 25,4
79. Kia Sportage 107 000 25,6
80. Ford Focus 117 000 25,8
81. Peugeot 308 110 000 25,9
82. Citroën C3 Picasso 95 000 26,1
82. Volkswagen Passat 168 000 26,1
84. Kia Cee’d 109 000 26,4
84. Suzuki Swift 92 000 26,4
86. Citroën C4 Picasso 122 000 26,5
87. Mazda 3 100 000 26,8
88. Mitsubishi Outlander 129 000 26,9
89. Ford S-Max 161 000 27,4
89. Seat Leon 118 000 27,4
91. Fiat 500 82 000 27,5
92. Hyundai Tucson 106 000 27,8
93. Ford Galaxy 165 000 28,3
94. Citroën C3 84 000 28,4
95. Kia Picanto 76 000 28,7
96. Nissan Qashqai 112 000 29,0
96. Renault Twingo 81 000 29,0
98. Mazda 5 116 000 29,2
99. Dacia Sandero 89 000 29,3
100. Peugeot 207 90 000 29,4
101. Fiat Punto 96 000 29,5
102. Renault Clio 91 000 29,6
103. Volkswagen Fox 87 000 29,8
104. Fiat Panda 78 000 30,4
105. Kia Rio 93 000 31,3
106. Citroën C4 102 000 31,5
107. Volkswagen Sharan 153 000 32,9
108. Peugeot 206 86 000 33,8
109. Dacia Logan 120 000 34,1
110. Chevrolet Matiz 74 000 37,1
110. Renault Kangoo 116 000 37,1

10–11 vuotta vanhat henkilöautot

Isojen vikojen osuus, keskiarvo 28,0 prosenttia *

Sija

Malli

Keskimääräinen
ajomäärä (km)

Isojen vikojen
osuus (%)

1. Porsche 911 77 000 11,7
2. Mazda 2 92 000 15,7
3. Audi TT 112 000 16,8
4. Mercedes-Benz SLK 89 000 18,6
5. Volkswagen Golf Plus 115 000 18,9
6. Toyota Auris 110 000 19,1
7. Toyota Corolla Verso 140 000 19,5
8. Opel Agila 86 000 20,9
9. Volkswagen Tiguan 128 000 21,6
10. Mercedes-Benz A-sarja 105 000 21,8
11. Ford Fusion 98 000 21,9
12. Toyota Yaris 102 000 22,3
13. Volkswagen Eos 117 000 22,5
14. Toyota Avensis 149 000 22,6
15. Toyota RAV4 129 000 22,8
16. Mitsubishi Colt 108 000 23,1
17. Suzuki SX4 116 000 23,7
18. Smart Fortwo 85 000 23,8
19. Honda Jazz 103 000 23,9
19. Mercedes-Benz B-sarja 110 000 23,9
21. Volkswagen Golf 134 000 24,0
22. BMW X3 155 000 24,2
23. Ford Fiesta 104 000 24,6
24. Honda Civic 123 000 24,7
25. Toyota Aygo 98 000 24,9
26. Mini 111 000 25,0
27. Audi A3 142 000 25,2
28. Peugeot 107 102 000 25,6
29. Opel Corsa 101 000 25,7
29. Volkswagen Touran 161 000 25,7
31. Volkswagen Touareg 175 000 26,0
32. Hyundai Getz 106 000 26,2
33. Volkswagen Caddy 156 000 26,3
34. Audi A4 161 000 26,4
35. Ford S-Max 176 000 26,5
36. BMW 3-sarja 150 000 26,8
36. Ford Galaxy 190 000 26,8
38. Seat Altea 132 000 26,9
39. Mazda 6 144 000 27,0
40. Citroën C1 104 000 27,3
41. Mercedes-Benz ML 170 000 27,4
41. Suzuki Jimny 93 000 27,4
43. BMW 5-sarja 182 000 27,5
44. BMW 1-sarja 133 000 27,6
Keskiarvo 27,6
45. Audi A6 194 000 28,1
46. Ford Mondeo 157 000 28,2
46. Škoda Octavia 159 000 28,2
48. Opel Meriva 100 000 28,3
49. Ford Focus C-Max 126 000 28,5
50. Volvo S40 / V50 158 000 28,6
51. Opel Astra 129 000 28,9
52. Opel Vectra 156 000 29,0
52. Opel Zafira 146 000 29,0
52. Volkswagen Polo 111 000 29,0
55. Mazda 3 113 000 29,1
56. Seat Leon 140 000 29,3
57. Citroën C4 Picasso 140 000 29,4
58. Hyundai Atos 83 000 29,6
58. Nissan Note 114 000 29,6
60. Volvo V70 / XC70 204 000 29,7
61. Suzuki Swift 105 000 29,9
62. Kia Cee’d 123 000 30,0
63. Citroën C3 104 000 30,3
64. Škoda Roomster 129 000 30,5
65. Mercedes-Benz E-sarja 174 000 30,6
66. Ford Focus 132 000 31,2
67. Mazda 5 142 000 31,4
68. Renault Modus 100 000 31,5
68. Škoda Fabia 122 000 31,5
70. Nissan Micra 100 000 31,8
70. Volkswagen Passat 185 000 31,8
72. Citroën Xsara Picasso 135 000 32,5
73. Hyundai Tucson 122 000 32,6
74. Renault Clio 107 000 32,8
75. Kia Sportage 116 000 32,9
76. Volkswagen Fox 104 000 33,1
77. Kia Picanto 94 000 33,2
78. Seat Ibiza / Cordoba 123 000 33,3
79. Fiat Punto 114 000 33,5
80. Peugeot 207 103 000 33,7
81. Peugeot 307 133 000 33,9
82. Mercedes-Benz C-sarja 150 000 34,2
83. Fiat Panda 94 000 34,4
84. Kia Rio 119 000 34,7
85. Renault Twingo 96 000 35,2
85. Renault Scénic 129 000 35,2
87. Citroën Berlingo 137 000 35,3
87. Renault Kangoo 132 000 35,3
89. Citroën C4 122 000 35,7
90. Nissan Qashqai 126 000 35,8
91. Peugeot 206 104 000 36,1
92. Volkswagen Sharan 173 000 37,2
93. Ford Ka 89 000 37,7
94. Chevrolet Matiz 81 000 38,0
95. Renault Mégane 139 000 38,3
96. Dacia Logan 130 000 40,6

* Isot viat ovat auton hylkäykseen johtaneita merkittäviä vikoja.

8,8 miljoonaa määräaikaiskatsastusta Saksassa ajalla heinäkuu 2017–kesäkuu 2018.

Lähde:

Auto Bild Spezial: TÜV-report 2019, julkaistu Saksassa 9.11.2018
Käytettyjen autojen opas, 196 sivua, hinta Saksassa 4,90 euroa. www.vdtuev.de

Jaa artikkeli

Keskustelu