Liikenne | Uutinen | 6.12.2019

Uusien autojen rekisteröinneissä jäädään viime vuodesta

Tuoreet tilastot: henkilöautoja ensirekisteröidään kuluvana vuonna arviolta 113 000.

Jaa artikkeli

Marraskuussa Suomessa ensirekisteröitiin 8 680 henkilöautoa, joka on lähes sama lukema kuin viime vuoden marraskuussa. Henkilöautoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 105 983, joka on 7,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi–marraskuussa.

Henkilöautoja ensirekisteröitiin viime vuotta vähemmän erityisesti tammi–toukokuun aikana, vaikka nyt loppuvuodesta henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat kääntyneet lievään kasvuun.

Vuonna 2018 ensirekisteröintien määrä kasvoi yli 120 000 henkilöautoon, joka oli toiseksi korkein vuosilukema tällä vuosikymmenellä. Viime vuonna kasvua selitti erityisesti romutuspalkkio, jonka aikana hankittiin lähes 7 000 uutta vähäpäästöistä autoa. Tänä vuonna ensirekisteröintien määrä on jäämässä noin 113 000 henkilöautoon, joka edustaa 2010-luvun keskimääräistä tasoa. Autoala on ennakoinut kysynnän kasvavan ensi vuonna noin 116 000 henkilöautoon.

Kuorma- ja linja-autojen ensirekisteröintimäärät sen sijaan ovat kasvamassa viime vuotta suuremmiksi.

Pakettiautojen kysynnän kasvu hiipunut

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin marraskuussa 1 030, joka on 18,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Pakettiautoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 13 595, joka on 5,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi–marraskuussa.

Pakettiautoja ensirekisteröintien määrä kasvoi vuosina 2017 ja 2018 yli 15 000 ajoneuvoon. Viimeisimmän 10 vuoden aikana pakettiautoja on ensirekisteröity vuosittain keskimäärin noin 13 000. Tänä vuonna ensirekisteröintien arvioidaan jäävän hieman alle 15 000 pakettiauton rajan.

Autoalan tiedotuskeskus arvioi, että pakettiautojen kysynnän hiipuminen johtuu ensisijaisesti talouskasvun hidastumisesta.

Alle 16-tonniset kasvussa

Uusia kuorma-autoja rekisteröitiin marraskuussa 288, joka on 12,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Alkuvuoden aikana kuorma-autoja on ensirekisteröity 3 791, joka on 6,0 prosenttia viime vuoden tammi–marraskuuta enemmän. Raskaita yli 16 tonnin kuorma-autoja on kuluvan vuoden aikana ensirekisteröity 2 757. Määrä on 3,2 prosenttia suurempi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Alle 16 tonnin kuorma-autoja on ensirekisteröity 1 034, joka on 14,0 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan kuorma-autojen kysynnän kasvun on ensi vuonna ennakoitu hidastuvan. Erityisesti pienten alle kuuden tonnin painoluokan kuorma-autojen kysyntä on ollut kasvussa, mikä nostaa kuorma-autojen kokonaismäärän tänä vuonna poikkeuksellisen korkeaksi.

Autoliitto: monenlaisia käyttövoimia

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen on korostanut, että autonostajilla, tavallisilla suomalaisilla yksityisautoilijoilla tulisi olla monenlaisia vaihtoehtoja ja käyttövoimia: bensiiniautoja, dieselautoja, kaasuautoja ja hybridejä sekä täyssähköautoja. Hän on kiteyttänyt, että tarjolla tulisi olla monenlaisia käyttövoimia, sillä liikkumistarpeetkin ovat moninaiset.

Nieminen on huomauttanut, että elämme harvaan asutussa maassa, jossa auto on monessa tapauksessa paras, tehokkain ja ainoa liikkumisvaihtoehto – ja etteivät sähköautot tai ladattavat hybridit eivät sovellu kaikkiin tarpeisiin ja kaikille.

– Ihmisillä on varmasti halukkuutta siirtyä piheihin ja moderneihin autoihin, mutta onko ihmisillä niihin varaa. Tässä täytyisi autoverotuksen uudistamisen tulla apuun, jos valtiovalta halua yltää ympäristöpoliittisiin tavoitteisiinsa.

Taustalla on Suomen iäkäs autokanta ja se, että suomalaisten henkilöautot ovat keskimäärin noin 3 600 euron arvoisia.

Jaa artikkeli

Keskustelu