Liikenne Uutinen 9.7.2016

Vaihtoehtoiset käyttövoimat kasvussa: 67% lisäys viime vuoteen

Trafin alkuvuoden tilastoissa olivat vaihtoehtoiset käyttövoimat kasvussa. 67% lisäyksen keskellä loistaa erityisesti ladattavien hybridien ensirekisteröintien kasvu: 180%!

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut koosteen vuoden 2016 ensimmäisen puolen ajoneuvotilastoista. Vaihtoehtoiset voimanlähteet ovat kasvattaneet suosiotaan peräti 67 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Samalla ensirekisteröityjen henkilöautojen päästöt olivat aiempaa alhaisemmat, laskien 3,2 prosenttia keskimäärin 121,4 grammaan per kilometri. Päästöjen alenemisen taustalla ovat bensiinimoottoriset ajoneuvot, joiden päästöt laskivat 3,2 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluvat myös bensiinimoottorilla varustetut hybridit. Dieseleiden päästöt alenivat tarkasteluvälillä 2,2 prosenttia.

Vaihtoehtoisella käyttövoimalla tarkoitetaan hybridejä, sähköautoja tai polttoaineenaan flexifuelia tai biokaasua käyttäviä ajoneuvoja. Ajoneuvoryhmistä hurjimmassa vedossa olivat ladattavat hybridit, joiden ensirekisteröinti kasvoi peräti 180 prosenttia.

Suomessa kuitenkin rekisteröidään vielä vähän hybridejä esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Ladattavien hybridien osuus ensirekisteröinneistä on Ruotsissa 2,24 prosenttia ja Suomessa 0,86 prosenttia.

vaihtoehtoiset käyttövoimat kasvussa

Voimanlähteiden määrät ensirekisteröinneissä alkuvuonna 2015 (punaisella) ja alkuvuonna 2016 (sinisellä).

Vaihtoehtoisen käyttövoiman käyttäjät ovat keskimäärin nuorempia, mutta myös yritykset rekisteröivät ajoneuvoja enemmän kuin diesel- ja bensiiniautojen kohdalla. Erityisesti yrityskäyttö korostuu sähköautoissa: yli puolet sähköautoista on ostettu firman piikkiin.

Vaihtoehtoisen käyttövoiman henkilöautoja rekisteröitiin suhteessa eniten Varsinais-Suomessa, jossa osuus oli 5,6 prosenttia ensirekisteröinneistä. Määrällisesti eniten vaihtoehtovoimaan luotettiin Uudellamaalla (1 475 ajoneuvoa). Suhteessa vähiten vaihtoehtoihin uskottiin Pohjois-Karjalassa (2,5%) ja määrällisesti Kainuussa (19 autoa).

vaihtoehtoiset käyttövoimat kasvussa

Vasemmalla ei-ladattavien hybridien määrä kunnittain, oikealla ladattavien hybridien ja sähköautojen määrä kunnittain.

Trafin karttakuvissa nähdään hybridi- ja sähkökäyttöisten henkilöautojen ensirekisteröintien jakautuminen. Isot kaupungit houkuttelevat erityisesti ladattavien hybridien ja sähköautojen ensirekisteröintejä. Pohjois-Suomessa Oulu ja Rovaniemi erottuvat tässä suhteessa selkeästi lähiseutuihin nähden. Ei-ladattavien hybridien rekisteröinnit taas jakautuvat jo tasaisemmin ympäri Suomea.

Lähde: Trafi Kuva: Marko Jokela

Jaa artikkeli