Hirvikolari

Liikenne Uutinen 24.4.2017

Hirvivaroitus navigaattoriin ja puhelimeen – auttaako tekniikka välttämään kolarin?

Hirvivaroitusjärjestelmä herättää kuljettajan huomion ja neuvoo hidastamaan ajonopeutta. Parhaassa tapauksessa varoitus auttaa välttämään kolarin.

Jos hirvi rynnii auton eteen, ovat hyvät vaihtoehdot vähissä ja kuljettajan reagointikyvyt koetteella. Näin keväisin liikkuvat emonsa vierottamat nuoret hirvet eli ylivuotiset vasat.

Törmäyksen välttämisessä hirven kanssa voi olla kyse vain millisekunneista – ja onnesta. Mutta kuinka autoilija saisi hieman enemmän aikaa välttää kenties kohtalokas hirvikolari?

Auttaisiko navigaattorin ruudulle tuleva varoitus, joka perustuu hirvien liikehdintään?

V-Traffic esitteli viime syksynä, hirvestyskauden alettua, navigaattoreihin ja mobiililaitteisiin soveltuvan edistyksellisen hirvivaroitusjärjestelmän. Sen tarkoituksena on herättää kuljettajan huomio ja saada hänet laskemaan ajonopeutta ja tarkkailemaan teiden reunuksia.

Hirvet liikkuvat teiden yli myös alkukesästä, jolloin liikkeellä ovat varsinkin nuoret ja kokemattomat hirvet.

Tuoretta tietoa ja kolarifaktoja

Varoitusjärjestelmään syötettävien tietojen tuoreus perustuu ensisijaisesti kolaritietoihin sekä myös metsästäjien tuottamaan tietoon, joka välittyy suoraan lyhyellä viiveellä autoihin, joissa on TMC-viestejä vastaanottava navigaattori.

– Joka neljännessä uudessa autossa on mahdollisuus ottaa vastaan näitä viestejä, Matti Seimola V-Trafficilta kertoo.

Hirvet liikkeellä hämärässä

Hirvistä tiedetään, että ne liikkuvat etenkin auringon nousun ja laskun aikoihin.

– Navigaattoreihin välitettävän tiedon taustalla on historiatietoa siitä, mitä reittejä hirvet tapaavat tietyllä alueella kulkea sekä myös hirvionnettomuustiedot viimeisen viiden vuoden ajalta. Näihin taustatietoihin yhdistetään tuore tielläliikkujilta tai metsämiehiltä saatava havaintotieto.

Seimola kertoo, että tulevaisuudessa järjestelmään voidaan lisätä tietoa myös metsästyksessä käytettävien koirien tutkapannoista. Hirvestävän koiran juoksusuunta, kun ennakoi myös hirven kulkusuuntaa.

Hirvivaroitus-järjestelmän pohjalla ovat kokemukset vuonna 2011 käyttöönotetusta porovaroituksesta tielläliikkujille.

Jaa artikkeli