22.12.2018

Mallorcan maaginen mutkatie: Ma-2141 alas Sa Calobraan

Mallorcan maaginen mutkatie

Mallorcan saarella sijaitseva Sa Calobran kylä on ehkä maailman unohdettavin paikka, jonne vie ikimuistoisin tie. Ma-2141 on puhdasta hunajaa ajamista rakastaville.

Mallorcalla matkailevalle ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen tutustua saaren tieverkostoon, mutta monipuolinen maasto tarjoaa siihen erinomaisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi Palmasta lähtevä Ma-11 on jo kohtuullinen valtaväylä, jota seuraa suorastaan maukas Ma-10 saaren pohjoisosan vuorille suunnatessa. Mutkien myötä radion kuuluvuus katoaa, joten saksalaislomailijoille suunnatut juustoiset poppibiisit vaihtuvat sadepilvien luomaan tunnelmaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pois pääpolulta

Saaren todellinen ajoelämys on Ma-10:n sivuhaara heti Gorg Blaun tekojärven ja tunnelin jälkeen. Juuri ennen akveduktia kääntyy tie Ma-2141, joka näyttää Google Mapsissa pöydälle tippuneelta märältä spagetilta. Äärimmäisen mutkaisen tien takaa löytyy erikoinen tarina ja insinööri, jolla oli vakaumus.

Italialais-espanjalainen Antonio Parretti suunnitteli nimittäin 1930-luvun alkuhämärissä tien, joka tekee noin 13 kilometrin matkalla yli 50 mutkaa. Syynä oli Parrettin näkemys, että tie tulisi rakentaa ilman koneita ja välttää tunneleita kaikin keinoin.

Mallorcan maaginen mutkatie

Matkan varrelle hän suunnitteli myös 270° mutkan, jossa tie kiertää kravattisolmumaisesti itsensä ali. Kravattisilmukkaan on pystytetty kahvila, joka tosin loisti suljetuilla ovillaan sesonkien välissä seikkaillessa. Pysäköintipaikka tarjosi kuitenkin hyvän tilaisuuden kuvien ottamiseen ja paikallisen muulin ihastelemiseen.

Loput ajasta tie seurailee alueen rikkonaisen vuoriston rinteitä. Kapealla tiellä ei ole keskiviivaa, joten on pelisilmästä ja levennyspaikoista kiinni, tuleeko kohtaamisesta ongelma vai ei. Amerikkalaisblogi tosin varoitteli tien olevan kauhea ja vaarallinen ja karmea ja uhkaili, että edessä voi olla "kilometrien" peruutusurakoita.

Mallorcan maaginen mutkatie

Jotta Parrettin hullun nerouden määrä tulisi todella esille, voi itseltään kysyä "millaiseen paratiisiin tällainen unelmatie vie?". Vastaus on Sa Calobran kylä. Piskuisessa kylässä ei tosin ollut 1932 juuri mitään – eikä kyllä ole nytkään. Turistiravintolat ja bussiparkit kertovat jonkinlaisesta matkailuelämyksestä, jonka hienoudet jäävät koleassa syyskelissä havaitsematta.

Ma-2141 tarjoaa kuitenkin vielä yhden yllätyksen. Kun 13 kilometriä pitkä serpentiini on lasketeltu vuorilta alas rannikolle, pääsee tien ajamaan uudelleen. Sa Calobran kylä sijaitsee ehkä maailman parhaan tien päässä – umpikujassa. Luvassa on lähes tasainen 7% nousu takaisin 682 metrin lähtökorkeuteen.

Mallorcan maaginen mutkatie

Ajonautintoon liittyy tosin hiukan myös käytettävä kalusto. Erityisen sporttista ajoneuvoa Ma-2141:lle ei välttämättä tarvitse, sillä menomatkalla tarvitaan lähinnä jarruja ja paluumatkalla tehoa kaivataan lyhyinä pyrähdyksinä. Paikoin rankkojen levennysten takia ylimääräinen maavara ei ole huono idea, mutta tie on toki upea ajettava myös moottoripyörällä – tai polkupyörällä, jos reidet kestävät.

Arpaonnea

Vuokra-auton hankkiminen on tunnetusti hiukan arpapeliä, mutta suureen tuntemattomaan heittäytyminen kannatti. Suuren vuokraamoketjun listalta löytyi nimittäin arpajaisoptio, joka saattaisi olla mikä tahansa ajoneuvo listalta. Valikoiman ollessa pikkuautoista aina AMG:n kaltaisiin vaihtoehtoihin arpaoptio kuulosti muutaman lisäeuron arvoiselta. Lentokentän vuokraamotiskillä tarjottiin kolmea erilaista premium-luokan automallia.

Mallorcan maaginen mutkatie

Tehtävään parhaiten sopivaksi ajokiksi valikoitui oranssi Audi Q2 1,0-litraisella TFSI-moottorilla. Pikkuinen Audi selvisi korotetun maavaran ansiosta ikävistäkin väistölevikkeistä vaivoitta ja navigaattori tunsi tien Sa Calobraan. Urheaa taisteluhenkeä vaati myös menomatkan jarruja vaativa laskeutuminen merenpinnan tienoille. Ylös kiivetessä kolmisylinterinen bensiinimoottori sai puolestaan toteuttaa kerrankin itseään, joten vuorilla kuultiin paljon innostunutta pärinää. Jos taas auton pysäytti levennykselle, kuului vuorilta tasaisesti vuohien määkimistä.

Vuohien, pyöräilijöiden ja muun liikenteen takia kannattikin olla tarkkana ja katsoa mielellään muutaman mutkan verran eteenpäin.Väistämisen suhteen tie Sa Calobraan on kuitenkin tuttua kauraa jokaiselle Alpeilla tai Norjassa ajaneelle, joten turhaan tieosuutta ei kannata jännittää.

Audin uunituore SQ2 voisi tosin olla täällä omimmillaan...

Entäs tämän jälkeen?

Ylösnousemuksen jälkeen paras reittioptio lienee jatkaa Ma-10:tä pitkin itään, kunnes tiestä erkanee melko hauska Ma-2130. Jatkoreitillä vastaan tulee paikallisten Renault Sport -harrastajien letka, lienevät suuntaamassa juuri Sa Calobraan. Hyvä valinta.

Mallorcan maaginen mutkatie

Antonio Parrettin työjälkeä voi Mallorcalla ajaessaan käydä ihastelemassa vielä toisenkin kerran, sillä myös saaren koilliskulmasta löytyvään Cap de Formentoriin vievä tie on samaisen insinöörin suunnittelema.

Ensi kerralla sinne. Mutta sitä ennen tänne takaisin.

Mallorcan maaginen mutkatie

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat