Matkailu Uutinen 15.11.2019

GoExpo Winter– lumileikkien tueksi vastuullista talvimatkailua

Jos ilmasto lämpenee, uhkaavat lumileikit käydä harvinaisiksi Etelä- ja Keski-Suomessa jo lähivuosikymmeninä, arvioi Protect Our Winters Finland -yhdistys, joka käynnistää uuden tukikampanjan.

Talvimatkailun vastuullisuus on esillä tämän vuoden GoExpo Winter -messuilla. Tapahtuma ottaa kantaa ilmastonsuojelun puolesta muun muassa ohjaamalla lipputuloja ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Messuilta myös käynnistyy Protect Our Winters (POW) Finlandin kampanja, jonka päämääränä on suojella lumileikit osana Unescon maailmanperintöä.

– Lumileikkien katoaminen on todellinen uhka, jos ilmasto lämpenee nykyistä vauhtia. Mikäli ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, on todennäköistä, että lumileikit käyvät harvinaisiksi Etelä- ja Keski-Suomessa jo lähivuosikymmeninä, arvioi Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtaja Niklas Kaskeala Ilmatieteen laitoksen laatimien ennusteiden perusteella.

GoExpo Winter -tapahtumaan on myynnissä erillinen POW-lippu, jonka tuotoista osa ohjataan järjestön toimintaan.

Lumileikit maailmanperinnöksi

Kaskeala kertoo, että kampanjan tarkoituksena on kerätä vetoomukseen 20 000 nimeä ja toimittaa se kulttuuriministeri Hanna Kososelle. Lumileikit ovat jo osa Suomen elävän perinnön kansallista luetteloa, ja Suomen hallitus voi halutessaan tehdä tämän pohjalta ehdotuksen Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon.

– Maailmanperintölistalle pääseminen lähettäisi maailmalle vahvan viestin: on meidän kaikkien vastuulla säilyttää lumiset talvet ja lumileikit myös tuleville sukupolville.

Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Reima ja Ruka. Ruka on tehnyt vastuullisuustyötä ympäristön hyväksi jo yli vuosikymmenen. Rukan hiihtokeskuksesta tuli hiilineutraali vuonna 2018.

– Haluamme olla edelläkävijä ja esimerkki vastuullisessa matkailutoiminnassa. Tahtotilamme säilyttää kotimaan markkina meille tärkeimpänä tulevaisuudessakin on keskeinen osa Rukan vastuullisuutta ja lähimatkailun edistämistä, Rukan ja Pyhän vastuullisuusohjelmasta vastaava Jusu Toivonen sanoo.

Talvilajeja, kamapörssi ja iltabileet

Helsingin Messukeskuksen GoExpo Winter on tapahtuma, jossa liki sadan näytteilleasettajan voimin on esillä kirjo talvisia aktiviteetteja, liikkuipa lumella, jäällä, luonnossa tai sisällä. Esillä lajeina ovat hiihto, mäenlasku, luistelu tai talvipyöräily. Esillä on myös lukuisia varusteita ja talvi- ja treenivaatteita. Kamapörssissä kierrätetään käytettyjä talviurheiluvälineitä ja -varusteita.

Iltabileet ovat tällä kertaa GoExpo Winterin, Vapaalaskuiltamien ja Helsinki Adventure Nightin yhteisponnistus.

Tapahtuma järjestetään nykynimellä nyt kolmatta kertaa, edeltäjä Skiexpoa on järjestetty Helsingin Messukeskuksessa vuodesta 1985. Messut ovat avoinna pe klo 12–20, la klo 10–19, su klo 10–17.

Jaa artikkeli