Matkailu Ulkomaanmatkailu 6.12.2018

Matka: Tallinnan joulutori – tunnelmaa, lahjoja ja makuelämyksiä

Keskiaikaisen Raatihuoneentorin joulutoria valvoo komea joulukuusi, jonka perinteet ulottuvat vuoteen 1441.

Tallinnan joulutori vanhankaupungin ytimessä eli keskiaikaisella Raatihuoneentorilla on yksi Euroopan kauneimmista lajissaan. Näkymät olisivat erityisen idyllisiä lumipeitteen maisemoidessa torin. Ensimmäisenä adventtina on maa mustana, mutta illan tullen jouluvalot pääsevät oikeuksiinsa. Illan hämy luo tunnelmaa.

Komea kuusi Tallinnasta

Tapahtumien itseoikeutettu valvoja on joulukuusi, jonka perinteet ulottuvat peräti vuoteen 1441. Joulupuu valitaan joka vuosi kilpailulla eri puolilla Viroa kasvavien havupuiden joukosta. Tänä vuonna komea kuusi löytyi läheltä eli ensimmäistä kertaa Tallinnan alueelta, yleensä kuusi on kaadettu jostakin muualta Virosta.

Kuusi koristellaan ja valaistaan kynttilöin ensimmäisenä adventtina. Teemana tänä vuonna on romanttinen joulu, koristeina on tästä syystä runsaasti punaisia sydämiä.

Yllätyksiä pukinkonttiin

Vanhojen kivitalojen ympäröimä tori on täynnään myyntikojuja, joiden valikoimissa on pukinkonttiin esimerkiksi käsityöläisten uniikkeja taidonnäytteitä kuten monenlaisia puuesineitä, kynttilöitä ja persoonallisia villasukkia. Myynnissä on myös huovutettuja hattuja ja huopatossuja, taidokkaita tilkkutöitä, koreja, keramiikkaa ja lasiesineitä sekä kransseja ja muita koristeita.

Kojujen luona käy alituinen kuhina, ja kaiken aikaa kuulee suomea. Pikkulahjojen etsijää miellyttää, että monen tuotteen hinta on kohtuullisella tasolla.

Virolaisia jouluherkkuja

Tarjolla on virolaisia jouluherkkuja kuten inkiväärileipää, jouluvanukasta, veri-, villisika- ja hirvimakkaraa, hapankaalia, piparkakkuja sekä glögiä ja hehkuviiniä. Tarjolla on myös paikallisia juustoja, joita ei makkaroiden tapaan tarvitse ostaa maistelematta. Kipakalla pakkassäällä kuuma glögi maistuu ja lämmittää.

Joulupukkikin käy esiintymislavalle ennen pikkutonttujen tanssiesitystä. Esitykset ovat tarjolla perjantaisin (klo 17–19) sekä lauantaisin ja sunnuntaisin (klo 12–14).

Raatihuoneentorin joulumarkkinat avoinna kello 10–20 (16.11.2018–7.1.2019).

Tallinnan joulutori

Joululahjojen työpaja kapealla kujalla

Katariinankuja yhdistää Vene- ja Müürivahe-kadut Tallinnan vanhassa keskustassa. Kapean käytävän varrella on lukuisia pieniä liikkeitä ja käsityöläisten työpajoja, joista voi tehdä yksilöllisiä joululahjalöytöjä. Tarjolla on keramiikkaa, lasiesineitä, nahkatuotteita, koruja, hattuja ja monenlaisia tekstiilituotteita. Esimerkiksi käsintehdyt nahkaiset päiväkirjan kannet erottuvat edukseen.

Katariina Guild (engl.)

Piparkakkumaniaa!

Pipareista pitävät suuntaavat Piparkoogimaania-näyttelyyn, jossa kaikki näytillä olevat esineet on valmistettu piparitaikinasta – ja ainakin periaatteessa syötävissä! Taiteilijat, arkkitehdit ja keraamikot ovat käyttäneet mielikuvitustaan ja 300 kiloa piparitaikinaa. Näyttelyn teemana on 100-vuotisjuhlaansa viettävä Viro.

Kävijät voivat myös osallistua (8.12. alkaen) piparkakkutyöpajoihin.

Avoinna kello 11–18 (6.12.2018–6.1.2019).

Piparkoogi Mania (est.)

Tallinnan käsityöläismarkkinat

Tallinnan käsityöläismarkkinat järjestetään 7.–9.12. Piritan laululavalla Vana–Narva-maantien varrella. Paikka sijaitsee ihan kävelymatkan eli noin 3,5 kilometrin päässä vanhankaupungin keskustasta. Myynnissä on koruja, koriste-esineitä, sisustustuotteita ja monenlaisia käsitöitä.

Uniikkia taidetta markkinoilta

ARS Pop-Up joulumarkkinoilla järjestetään 8.12. Esillä on runsaasti paikallisten taiteilijoiden töitä, jotka käyvät persoonallisista joululahjoista. Paikka (Pärnu mnt 154) sijaitsee hieman Tallinna keskustasta etelään.

Avoinna kello 11–18 (8.12.)

Telliskiven löytöjä

Jos boheemikaupunginosa New Yorkissa on Brooklyn ja Tukholmassa Södermalm niin Tallinnassa se on Kalamaja, jossa sijaitsevat Telliskiven remontoidut teollisuusrakennukset. Ne ovat nyt trendikkäitä gallerioita, sisustus- ja designmyymälöitä, ravintoloita ja kahviloita sekä suosittuja tapahtuma- ja kulttuuritiloja. Eläväisen alueen tunnetuimmat putiikit ovat keskittyneet Telliskiven lähiympäristöön. Telliskiven sisätiloissa on tarjolla niin luomukosmetiikkaa ja sisustustarvikkeita kuin virolaista muotoilua ja vaatteita.

Jouluisia löytöjä pukinkonttiin voi tehdä myös Kalamajan alueella, jossa järjestetään Telliskiven kirpputori osoitteessa Telliskivi 60A, vihreä rakennus. Torilla voi tehdä edullisia löytöjä, sillä tarjolla on esimerkiksi keräilyesineitä, kirjoja, lasten ja aikuisten vaatteita sekä kenkiä.

Kirpputori on avoinna lauantaisin kello 9–15.

Viimsin joulumarkkinat

Joulukuun toisena lauantaina Viimsin Rantakansan museossa järjestetään joulumarkkinat, jossa voi löytää lahjoja ja joulukoristeita. Museo sijaitsee Pringin kylässä, noin 30 minuutin ajomatkan päässä Tallinnan keskustasta.

Rantakansan museo

Uusi uljas kauppakeskus

Marraskuussa avautui Ülemistessa Tallinnan lentokentän kupeessa upouusi kauppa- ja vapaa-ajan keskus T1 – Mall of Tallinn, jonne moni suomalaismatkailijakin suunnannee jouluostoksille. Kauppoja on liki 150 ja kahviloita ja ravintoloita noin 30, joista valita. Lasikupolikaton alla on valoisa 36-metriä korkea atriumpiha. Keskuksen katolle tulee ensi vuoden alussa halkaisijaltaan 45-metrinen maailmanpyörä.

T1 – Mall of Tallinn (engl.)

Käsitöitä ja taidetta x 4

Rotermannin korttelissa sijaitsevassa Tallinn Design Housessa on tarjolla kattava valikoima virolaista designia: muotia, koru- ja nahkataidetta sekä kodin sisustus- ja lahjatavaroita.

Eesti Esindus Tallinnass -käsityöliike kaupungin ytimessä (Viru 3) myy nykyaikaisia virolaisia käsityötuotteita. Myynnissä on muun muassa tilkkutöitä, nahka- ja huopatuotteita, taottuja esineitä ja keramiikkaa.

Oma Asi on pieni designputiikki, joka myy yli 60 virolaisten suunnittelijan ja taiteilijan tuotteita. Liike sijaitsee Tallinnan vanhan kaupungin lyhimmällä kadulla ja pienimmässä talossa osoitteessa Saiakang 4. Virolaisten suunnittelijoiden luomuksia on tarjolla myös Tali-liikkeessä (Kotzebue 33).

Suu makeaksi x 2

Jouluiset tuliaiset ovat suussa sulavia, jos suuntaa sataman lähellä Rotermannin korttelissa sijaitsevaan Kalevin suklaapuotiin. Sen seitsemän sortin suklaatuotteet saa halutessaan paketoitua kauniisiin lahjarasioihin. Tarjolla on myös käsityönä valmistettuja suklaamakeisia.

Maiustuste Meistrikoda eli Herkkupaja on paikka, jossa voi kokeilla makeisten valmistamista omin käsin. Avoinna ma–la kello 10–20, su kello 11–18.

Kalev Chocolate shops (engl.)

Chocolala-liike (Suur-Karja 20) myy näyttäviä suklaisia joululahjoja. Käsityösuklaat ovat säilöntäaineettomia ja niiden valmistuksessa on käytetty mahdollisimman paljon virolaisia raaka-aineita kuten mustikoita, vadelmia, tyrniä ja kuusenversoja. Suklaamakeisia voi tehdä myös itse, sillä kaksi tuntia kestävän työpajan aikana osallistuja saa suklaatietoutta, voi maistella eri maiden suklaita, pääsee tekemään suklaakonvehteja, oppii koristelemaan niitä ja saa mukaansa lahjarasiallisen käsintehtyjä makeisia. Osallistumismaksu on 35 euroa/osallistuja. Avoinna kello 11–19.

Chocolala

Jaa artikkeli