Matkailu Ulkomaanmatkailu 9.12.2018

Matka: Tukholman joulutorit – tunnelmaa ja löytöjä pukinkonttiin

Kuninkaallisia hevosia Hovitallissa, elävää musiikkia Skansenilla ja keramiikkaa Suurtorilla.

Tukholmassa on lukuisia joulutoreja, joilla ovi aistia joulutunnelmaa. Suurtorin joulumarkkinat ja Skansenin joulumarkkinat ovat avoinna jo 24.11. alkaen. Mitä lähemmäksi joulua mennään, sitä enemmän toreja aukeaa ympäri kaupunkia.

Risteilymatkustajat pääsevät vaivattomasti Tukholman ulkopuolella sijaitseville joulutoreille laivayhtiöiden retkillä, joka kannattaa varata ajoissa, sillä ne ovat suosittuja ja paikkoja on rajoitetusti. Retkihintoihin kuuluvat kuljetuksen lisäksi yleensä myös opastus ja mahdolliset pääsymaksut perillä.

Hovitallin joulumarkkinat – lahjalöytöjä ja hevosia

Hovitallin joulumarkkinoilta ensimmäisenä adventtiviikonloppuna voi tehdä kiinnostavia lahjalöytöjä. Myynnissä on käsitöitä, ruokaa, koruja ja jouluisia koriste-esineitä.

Esillä on myös kuninkaallisia hevosia ja kuninkaallisia autoja, joita on nähty juhlakulkueissa.

Hovitallin joulumarkkinat sijaitsevat aivan Tukholman keskustassa.

Skansenilla elävää musiikkia

Skansenin joulumarkkinat virittävät monet tukholmalaiset joulutunnelmaan. Markkinat ovat ulkosalla, mutta osa Skansenin rakennuksista on auki ja niissä kerrotaan entisaikojen jouluperinteistä.

Elävä musiikki luo tunnelmaa. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1903.

Skansenin joulumarkkinat avoinna la ja su klo 10–16 (24.11.–16.12.). Pääsymaksu 140 kruunua.

Suurtorilla riittää valinnanvaraa

Suurtorin joulumarkkinat Tukholman vanhassakaupungissa on ohittamaton tapahtuma jo keskeisen sijaintinsa vuoksi. Joulutorilla on pitkät perinteet, sillä se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1837.

Kojuissa on myynnissä muun muassa käsitöitä, taide-esineitä, joulumakkaraa, keramiikkaa, joulukoristeita ja joulumakeisia.

Suurtorin joulumarkkinat ovat avoinna klo 11–18 (24.11.–23.12.).

Markkinat ja linnakierros

Drottningholmin linnan joulumarkkinoiden se jokin on idyllisen pieni koko ja omanlaisensa tunnelma. Markkinat ovat avoinna vain yhtenä viikonloppuna. Markkinavieras voi piipahtaa myös kierroksella Drottningholmin linnassa ja levähtää linnan kahvilassa.

Drottningholmin linnan joulumarkkinat ovat avoinna la klo 10–18 ja su klo 10–17 (8.–9.12.) Vapaa pääsy (linnakierros on maksullinen).

Miljoona jouluvaloa ja Lucia

Jouluvalot Tukholmassa syttyvät 25. marraskuuta. Jouluvalot tuovat tunnelmaa keskeisille ostoskaduille, mutta myös vanhankaupungin pienille kujille. Moni ikuistaa muistoksi ja valokuviksi hämärtyvässä illassa tuikkivat joulutähdet, enkelihahmot, porot ja tontut.

Tukholman keskustan jouluvalot tarkoittavat miljoonaa lediä Sergelin alueen 40 ei kadulla. Viikonloppuisin on tarjolla myös englanniksi opastettuja jouluvalokävelyjä, joiden 65 kruunun (kuutisen euroa) lippuhinnalla saa myös pipon.

Monelle joulumieltä tuo myös joulukuun 13. päivä, jolloin Ruotsissa ja Tukholmassa juhlitaan Luciaa monenlaisin konsertein ja katukuvassa näkyvin kulkuein.

Stockholmsjul (sve.)

 

Päiväretki Taxinge Näsbyn linnan joulumarkkinoille

Ruotsin suurimmat markkinat sijaitsevat hieman kauempana eli Sörmlannissa noin 60 kilometrin päässä Tukholman keskustasta. Taxinge Näsbyn linnan joulumarkkinoilla on liki sata myyntikojua, joten lahjalöytöjä on varmasti moneen makuun. Myynnissä on muun muassa monenlaisia käsitöitä, tekstiiliä, koruja, kynttilöitä, koruja ja jouluherkkuja. Myyntikojut sijaitsevat linnan kolmessa kerroksessa, tallirakennuksessa sekä taivaan alla ja teltassa.

Taxinge Näsbyn joulumarkkinat ovat avoinna to–la klo 10–18 ja su klo 10–17 (15.–18.11. sekä 22.–25.11.)

Sigtuna ja Steningen samalla retkellä

Sigtunan suositut joulumarkkinat järjestetään pikkukaupungin pääkadulla sekä Raatihuoneentorilla. Kaupunki on hyvinkin retken arvoinen käyntikohde. Sigtuna on Ruotsin vanhin kaupunki, jonka perusti Eerik Voittoisa 970-luvulla. Sigtuna sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Tukholmasta

Sigtunan joulumarkkinat ovat avoinna sunnuntaisin 25.11., 2.12., 9.12. ja 16.12.2018 klo 11–16.

Noin 12 kilometrin päässä Sigtunasta järjestetään Steningen linnan joulumarkkinat.

Joulumarkkinoiden aikaan linnan tallirakennuksen yläkerta on täynnä myymälöitä, joissa myydään paljon jouluaiheisia koristeita ja tavaroita sekä käsitöitä.

Steningen joulumarkkinat ovat 10.11.–23.12.2018 ma-pe klo 11–18 ja la-su klo 10–17.

Valkoisin tai punaisin laivoin

Tukholmaan voi matkata meriteitse Viking Linen tai Tallink Siljan aluksilla, Helsingistä tai Turusta. Joulunajan risteilyt ovat varsin suosittuja, joten omansa kannattaa varata ajoissa, jotta matka onnistuu toivottuna ajankohtana ja toivotussa hyttiluokassa.

Lisää: www.tallinksilja.fi ja www.vikingline.fi

Jaa artikkeli