Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 29.11.2018

Yli 600 kiloa markkoja – maailman suurin kolikkopatsas nähtävänä hetken Helsingissä

Guinnessin ennätystenkirjaan hyväksytty maailman suurin kolikkopatsas tottelee nimeä Suomen Leijona ja on näytteillä Kansallismuseossa.

Suomen Monetan mukaan idea leijonapatsaasta syntyi Timo Ruotsalaiselle, leijonapatsaan tekijälle, jo vuonna 2012, jolloin Suomen Pankki lopetti markkojen vastaanottamisen.

Markkoja tuli tuolloin myyntiin kohtuullisen edullisesti, joten Ruotsalainen ryhtyi ostamaan niitä suuria määriä. Tavoitteena oli tehdä rahoista jotain näyttävää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lopputuloksena syntyi jalustoineen kolme metriä korkea ja 850 kiloa painava Suomen leijona -patsas, joka on päällystetty suomalaisilla rahoilla. Rahojen osuus patsaan painosta on yli 600 kiloa.

Vuoden 2018 heinäkuussa Suomen leijona -patsas hyväksyttiin Guinnessin ennätystenkirjaan – se on virallisesti maailman suurin kolikkopatsas.

Patsas syntyi kolikko kerrallaan

Monetan mukaan Timo Ruotsalainen sai patsasta varten lahjoituksina satoja kiloja rahoja. Rahoja lähettivät niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin.

Jokainen patsaan raha on liimattu erikseen ja rahojen paikat ovat tarkkaan harkitut.

Patsaan väritys tulee rahojen metalleista, sillä Suomessa on valmistettu rahoja muun muassa alumiinista, kuparista, raudasta, hopeasta, nikkelistä ja pronssista.

358 000 kolikon kokonaisuus

Suomen leijona -patsaassa ovat edustettuina kaikki kolikkomallit, joita Suomessa on käytetty itsenäisyyden aikana. Patsaan tekemiseen on käytetty tarkalleen 358 000 yksittäistä kolikkoa.

Patsaan valmistamiseen meni arvioiden mukaan yli tuhat työtuntia ja välillä rahakerroksia jouduttiin purkamaan sankokaupalla.

Suomen Monetan maajohtaja Janne Häkkinen kiinnitti patsaalle kultaisen silmän eilen yrityksen kutsuvierastapahtumassa Kansallismuseossa. Silmäkseen leijona sai arvokkaan kultamarkan vuodelta 1926.

– Tämä on taiteilijaurani hienoin päivä, kun leijonapatsas on päässyt vierailulle Suomen arvostetuimpaan museoon, arvioi patsaan tekijä ja omistaja Timo Ruotsalainen.

Maailman suurin kolikkopatsas on näytteillä Kansallismuseon keskusaulassa 28.11.-1.12. välisenä aikana.

Lähde ja kuvat: Suomen Moneta

Jaa artikkeli