21.8.2021

405 hevosvoiman hatunnosto – tuleva Nissan Z tekee kunniaa omalle historialleen

Nissan Z

Urheiluautoista saavutettavimpiin kuuluva Nissan on nyt mitä ytimekkäimmin pelkkä Z, tai kuten Japanissa sanotaan, Fairlady Z.

Minä, tie ja Nissan Z. Tämä resepti on tähän mennessä kelvannut jo 1,8 miljoonalle bensalenkkarille. Kun haluaa täysin autenttisen urheiluauton ilman kalliin brändinimen tuomaa lisähintaa, on Z itse asiassa enää yksi ainoita vaihtoehtoja. Sen sielunveljistä moni kun on pudonnut matkan varrella kustannussyistä pois. Myös sitä taustaa vasten on erityisen hienoa, että Nissan on edelleen halunnut malliin panostaa.

Mallisarjana Nissan Z muistuttaa Mazda MX-5:tä ja kumppaneita. Sen pohjaratkaisu, samoin kuin ulkomuoto, on pysynyt hyvinkin samanlaisena mallin aamunkoitosta, 1960-luvun lopusta lähtien edelleen tähän tulevaan malliin saakka. Juuri esitelty, mallivuoden 2023 Z-sarja edustaa 50 vuoden aikajanalla seitsemättä sukupolvea. Edellinen polvi, 370Z meni tuotantoon vuonna 2008, ja sekin oli vain perusteellisesti päivitetty vuoden 2002 350Z.

Nissan Z

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sitä samaa särmää

Nissan Z-sarjan muodot ovat vanhastaan olleet vahvat ja tunnistettavat. A-pilarista lähes suorana perään asti laskeva kattolinja yhdistettynä vahvaan keulaan ovat olleet tämän kaksipaikkaisen (useimmissa tapauksissa) ja takavetoisen sportin käyntikortteja.

Nyt esittelyssä oleva mallipolvi, viralliselta nimeltään Z34, tekee komealla tavalla kunniaa perinteilleen. Siinä kun on sitä samaa särmää kuin edeltäjissäänkin. Suurimmat muutokset ovat tulleet ajovaloihin – nyt aavistuksen verran valtavirtaisemmat – sekä perään, joka on aikaisemman pyöreän täysi vastakohta, nyt hieman muskeliautomaisen suora ja terävä, takavaloja myöten. Auton suunnittelijoiden mukaan Z matkustaa halki vuosikymmenten, ja muotoiluun on kysytty ideoita automallin eri-ikäisiltä omistajilta. Yksityiskohdista voikin siis löytää suoria viittauksia tiettyihin esi-isiin. Esimerkiksi led-takavalot on 3D-teknologialla saatu muistuttamaan 300ZX-mallista vuodelta 1983. Muotoilun ohella puhdas aerodynamiikka on totta kai niin ikään saanut päivitystä. Sille puolelle on saatu ideoita muiden muassa isosisko GT-R:stä.

Nissan Z

Ulkomitoista akseliväli on pysynyt 370Z:aan verrattuna täysin entisellään (255 cm) ja kokonaispituutta on tullut 14 cm lisää, mutta korkeus, samoin kuin leveys, ovat pienentyneet kumpikin vaivaisen puolen senttimetrin verran. Hyvinkin samoissa toleransseissa siis loppujen lopuksi mennään.

Kohonneessa urheiluhengessä

Tiedä häntä, onko kesäolympialaisten isännöinti saanut japanilaiset entistäkin kunnianhimoisemmiksi, mutta jostakin syystä Z:n teholukemat ovat kovinkin erinäköisiä 370Z:aan verrattuna.

Aiemman 3,7-litraisen V6:n korvaa nyt Z:ssa uusi 3,0-litrainen, samanmuotoinen voimanlähde. Moottorin fyysisen koon pienentyessä auton teholukema on kohonnut aiemmasta 70 hevosvoiman verran 405:een saakka, väännön kasvettua samalla 30 prosentilla nykyiseen 475:een newtonmetriin. Voimanvarat välitetään takapyörille joko 6-vaihteisen käsivalintaisen laatikon tai 9-portaisen automaatin kautta. Manuaalivaihtajan iloksi erityisesti nopeassa ajossa, Nissan auttaa kuljettajan pehmeään vaihtoon kierrokset optimoivalla Downshift Rev Matching -järjestelmällä. Varsinaiset suorituskykylukemat tullaan paljastamaan myöhemmin.

Nissan Z

Autosta on tehty aiempaa sähäkämpi myös alustageometrian keinoin sekä sähköisten järjestelmien avulla. Muun muassa kiihdytyskilpailussa tai liikennevaloissa huvia tarjoaa paikaltaankiihdytysavustin, joka takaa miellyttävän, mutta mahdollisimman nopean lähdön nyt myös käsivaihteisissa malleissa.

Kuljettajan valtakunnassa kaikki hyvin

Keskustelu esi-isien kanssa jatkuu sisällä, jossa kuljettaja imeytyy osaksi autoa, ainakin kuvainnollisesti. Urheiluauton penkkien tulee olla tukevat ja hallintalaitteiden välittömästi läsnä. Kaikki turha ajokokemusta häiritsevä ja liikapainoa tuova on tipotiessään. Ja sitten siellä kojelaudan päällä kokonaisuuden kruunaavat analogiset, ahtopaineesta, ahtimen nopeudesta sekä akun jänniteestä kertovat mittarit.

Värimaailma sisätiloissa on rohkea. Saatavilla on sinistä, punaista grafiittia ja 240 yksilöön rajoitetun Proto Spec -mallierän tapaista keltaista. Sisältä ei löydy Nissanin omaa logoa, vaan kaikki tiivistyy sielläkin ytimekkäästi Z:aan.

Nissan Z

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: Nissan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat