15.4.2017

9-sylinterinen Ford Pick-up – Maailmanluokan autoharvinaisuus käymässä Suomessa

9-sylinterinen Ford Pick-up

Yksi American Car Show´n yleisömagneeteista on tsekkiläisen lentokoneen tähtimoottorilla varustettu Ford Pick-up vuodelta 1937.

FHRA halusi kunnioittaa 40-vuotista näyttelyperinnettä hankkimalla Euroopan näyttävimpiä näyttelyautoja American Car Show´n vetonauloiksi. Valokuvaaja Heikki Heineken Malisen yhteyksien avulla löydettiin itävaltalainen ”positiivisesti hullu” autonrakentaja Sepp Weinzelt, jonka yli 30 auton kokoelman yksi helmistä on tämä Suomeen lainaksi saatu Ford ”Patmobil” Pick-up. Kyseessä lienee Euroopan ainoa tähtimoottorilla varustettu auto.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hävittäjäkoneen penkit ja lentokoneen ohjaussauva

Yhdeksänsylinterisen Avia M462 RF -tähtimoottorin iskutilavuus on 620 kuutiotuumaa eli pyöreästi 10 litraa. 360 hevosvoimaa ja reippaasti yli 900 newtonmetrin väännön tuottavan moottorin jatkeena on TH400 R4 -automaattivaihteisto. Se ei tietenkään lentokoneen moottoriin sovi heittämällä paikalleen, vaan Weinzelt on itse tehnyt moottorin ja vaihteiston väliin sopivan ”adapterin”.

9-sylinterinen Ford Pick-up

Ilmailuteema jatkuu myös ohjaamossa, jossa on hävittäjäkoneen penkit ja vyöt. Ohjauspyöränä on luonnollisesti lentokoneen ohjaussauva. Lavan paikalla olevat polttoainesäiliöt on alunperin palvelleet toisen maailmansodan Oxigen-hävittäjäkoneen varapolttoainesäiliöinä.

9-sylinterinen Ford Pick-up

”Avaimeton käynnistys”

Ne osat jotka eivät ole lentokoneista, ovat muuten vaan harvinaisia 1920-1930 luvun autojen osia. Etuakseli on -29 Fordista ja rummut Buickista. Etuvaloina on 20-luvun Edmundsit ja maski on vuoden 1936 Hudson Terraplanesta. Takapäähän on kelpuutettu uudempia osia, mutta vain vähän uudempia. Takavalot ovat 40-luvn Cadillac ambulanssista ja perä -41 Zephyristä. Käynnistysjärjestelmä on ”avaimeton”, sillä moottori käynnistetään paineilmajärjestelmällä.

9-sylinterinen Ford Pick-up

Auto on täynnä ainutlaatuisia yksityiskohtia. Jotain auton erikoisuudesta kertoo se, että yksi Yhdysvaltojen suurimmista autolehdistä lennätti pelkästään tätä autoa varten sekä toimittajan että kuvaajan Jenkeistä Itävaltaan tekemään artikkelia. Auton hintaa on ainutlaatuisten hävittäjäkoneen osien takia mahdoton sanoa, mutta sitä voisi luonnehtia korvaamattomaksi.

Haluatko kuulla tähtimoottorin käynnissä?

Weinzeltin auton innoittamana Yhdysvalloissa on innostuttu tekemään ”kopio” tästä autosta, mutta auton nähneet luonnehtivat sitä Pirkka-kopioksi. Lisäksi Saksasta löytyy moottoripyörä, johon on istutettu tähtimoottori voimanlähteeksi. Kuvien perusteella se on tehty aika karusti ja viimeistelyn tasosta ei voida puhua saman päivänä Sepp Weinzeltin Fordin kanssa. Tämä auto on mahdollista nähdä Suomessa vain American Car Show´ssa, sen jälkeen se palautetaan Itävaltaan.

9-sylinterinen Ford Pick-up

FHRA:n toimitusjohtaja Leo Laurellin mukaan auton omistajalta pyydettiin mahdollisuutta saada käynnistää auto Messukeskuksessa esimerkiksi sunnuntaina näyttelypäivän päätteeksi. Vielä ei ole tiedossa onko paikalla sopivaa paineilmalaitteistoa ja käynnistetäänkö 9-sylinterinen moottori todella. Käynnistetään tai ei, niin kyseessä on auto joka pitää nähdä itse.

9-sylinterinen Ford Pick-up

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat