7.4.2023

ACS 2023 – Tämä Hudson on kuljettanut sekä pirtutrokareita että hääpareja

Hudson Super Six oli kieltolain aikaan niin nopea auto, että sitä käyttivät mm. virkavaltaa pakenevat pirtutrokarit.

American Car Show -näyttelyssä esillä oleva Hudson Super Six Brougham omaa niin maittavan historian, että se riittäisi jutun aiheeksi jo itsessään.

Vuosimallin 1926 Hudson oli aikanaan huomattavan nopea auto. Ja mikä tärkeintä, nopeampi kuin virkavallan käytössä siihen aikaan olleet autot. Hudsonin huippunopeus ylitti maagisen 100 kilometrin tuntinopeuden.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pirtutrokarin Hudson

Tämä yksilö onkin historiatietojen mukaan ollut pirtutrokarien käytössä kieltolain aikaan, ja se on takavarikoitu valtiolle vuonna 1930.

Sen jälkeen tätä Hudsonia ei nähty tieliikenteessä yli 90 vuoteen. Auto palautui takavarikon jälkeen käyttöön vasta vuonna 2021, jolloin se hyväksyttiin nykyisessä muodossaan tieliikenteeseen. Tekniikaltaan se oli siihen mennessä kokenut melkoisen uudistuksen. Lokasuojat ovat osin alkuperäiset, samoin ovien pintapellit ja hytin takaosan alapuolisko, mutta korikehikko on väännetty metalliprofiilista.

Alunperin Hudsonissa oli esimerkiksi hidastimina ainoastaan taka-akselille asennetut mekaaniset jarrut. Nyt runkoon on liitetty Jaguar XJ40:n etu- ja taka-akseli sekä ohjauslaitteisto. Moottorina on GM:n pikkulohko-V8.

Nykyään hääparien suosiossa

Nykyisiin tuulitunnelin avulla muotoiltuihin autoihin verrattuna aerodynamiikka on eri planeetalta, ja siksi Hudsonia voikin verrata ajettavuudeltaan nykyautoihin vain niin kauan kun nopeus pysyy satasen alapuolella.

Entinen pirtutrokarien auto on nykyisin erityisesti hääparien suosiossa. Auton erittäin tyylikäs muotoilu ja musta väritys muodostavatkin hauskan vastakohdan sen vähintäänkin värikkäälle historialle, mikä varmasti tekee siitä tuoreille aviopareille vieläkin ikimuistoisemman kyydityskokemuksen.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Luetuimmat