9.12.2017

Äkkilähtöä kyttäävän mahdollisuus – Euroopan vähemmän tunnetut joulumarkkinat

viro

Joulumarkkinoista on tullut joulukuun matkailun hittituote.

Hehkuviini, käsityönä tehdyt lelut, paikalliset herkut, luistinradat ja jouluisen ihana tunnelma levittäytyy lukuisten eurooppalaisten kaupunkien toreille.

Tallinnan joulutori

Kotimaiset vaihtoehdot ovat selvästi pienempiä tapahtumia, joten ei ihme, että Tallinna houkuttelee ja Eurooppa viehättää myös suomalaisia joulumatkailijoita.

Kotimaisen pikkukaupungin joulutunnelmaa mielivän kannattaa todennäköisesti suunnata tänä vuonna Loviisaan.

Tallinnan joulutori

Artikkelin kuvituksena oleva Tallinna lienee edelleen joulutorimatkakohteiden ylivoimainen ykkönen, mutta nettimatkatoimisto ebookersin mukaan suomalaisten eniten suosimat joulumarkkinakaupungit Euroopassa ovat Berliini, Praha, Barcelona ja Wien. Menestyksen syy on osin sama kuin Tallinnankin.

– Kyseisiin kaupunkeihin matkustetaan joka tapauksessa niin paljon, että ne on opittu tuntemaan myös joulutoreistaan, markkinointipäällikkö Leif Neuvonen kertoo.

Euroopassa on lukuisia muitakin kiinnostavia joulumarkkinoita, joten edullista äkkilähtöä kyttäävän kannattaa pohtia viimehetken viikonloppureissun kohdetta vielä kerran.

Tallinnan joulutori

– Harva esimerkiksi yhdistää Strasbourgin jouluun, mutta sieltä löytyy Euroopan vanhimpiin lukeutuva ja 1570-luvulta alkaen pidetty joulumarkkina Christkindelsmärik. Tontut ovat myös kuiskineet, että joulumarkkinoiden aatelia on nyt Zagreb, sanoo Neuvonen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

ebookers vinkkaa viisi joulutapahtumaa Euroopasta:

1. Bologna, Italia

Etelä-Eurooppa ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen joulumarkkinoita ajatellessa, mutta sekä Italiassa että Espanjassa on pitkät jouluperinteet ja tunnelmallisia joulumarkkinoita löytyy lähes kaikista kaupungeista ja kylistä. Italian perinteisimmät joulumarkkinat ovat Bolognassa, jossa niitä on vietetty 1700-luvun lopulta asti.

2. Zagreb, Kroatia

Turismia edistävä EU-organisaatio European Best Destinations järjestää vuosittain äänestyksen Euroopan parhaista joulumarkkinoista. Äänestykseen osallistuu noin 200 000 ihmistä ja voittaja on ollut kahtena vuotena peräkkäin: Zagreb. Kroatian pääkaupungin joulumarkkinat ovat yhdistelmä lumikattoisen vanhankaupungin tunnelmaa, luistinratoja ja konsertteja.

3. Strasbourg, Ranska

Strasbourg on Ranskan joulupääkaupunki, jonka joulumarkkina Christkindelsmärik juontaa juurensa 1570-luvulta. Kaupungin keskustaan levittäytyvät yli 300 kojua pitävät huolen siitä, että lahjakassiin löytyy jokaiselle jotain. Christkindelsmärik on tunnettu myös runsaasta kulttuuritarjonnasta ja välittömästä tunnelmasta.

4. Manchester, Englanti

Englannin suurin ja tunnetuin joulumarkkina löytyy Manchesterista, jossa sitä on vietetty vuodesta 1999 alkaen. Kansainvälinen markkina kerää käsityöläisiä ja yrittäjiä kaikkialta maailmasta.

5. Vilna, Liettua

Liettuan pääkaupungissa perinteet ja nykypäivä kietoutuvat kauniisti toisiinsa. Yli 300 metriä korkea televisiotorni koristellaan joulukuuseksi ja kaupungin keskustorilla myydään paikallisia herkkuja ja käsityönä tehtyjä leluja. Katedraalin aukiolla näytetään suurelta valkokankaalta 3D-joulupiirrettyjä.

Lähde: ebookers Kuvituskuvat: Moottorin arkisto / Antti Hentinen

Luetuimmat